Donald Trump spune că ar „încuraja” Rusia să-i atace pe aliații NATO care nu-și plătesc „cotizația”

Redactia | 12.02.2024

Donald Trump, aflat în cursa electorală pentru președinția SUA, a declarat sămbătă că va „încuraja” Rusia să atace orice țară membră care nu-și îndeplineșt obligațiile financiare față de aliantă.

Pe aceeași temă

Fostul președinte american Donald Trump, aflat în prezent în cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, a declarat sâmbătă că „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea” oricărei țări membre NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare alocate apărării, o recunoaștere șocantă a faptului că, dacă va fi reales în funcția de președinte al SUA, nu va respecta articolul 5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă a Alianței, informează CNN.

„NATO era praf când mi-am făcut eu apariția”, a spus Trump la un miting electoral în Conway, Carolina de Sud. „Am zis: Toată lumea trebuie să plătească. Ei au spus: Bine, dar dacă nu vom plăti, vei continua să ne aperi? Am zis: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a povestit Trump. 

În acest context, Donald Trump a spus că „un președinte al unei mari țări” (pe care nu l-a nominalizat) l-a întrebat la un moment dat dacă SUA i-ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti” (contribuția pentru apărare). „Nu n-o să vă protejez”, i-a spus Trump respectivului șef de stat. „De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce dracului vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile”, a relatat Donald Trump.

Reacția Casei Albe

Casa Albă a reacționat la declarațiile lui Trump, pe care le-a calificat drept „îngrozitoare și labile”. Preşedintele Joe Biden a declarat: „Faptul că Donald Trump recunoaşte că intenţionează să-i dea lui Putin undă verde pentru mai mult război şi violenţă pentru a-şi continua atacul brutal împotriva unei Ucraine libere şi pentru a extinde agresiunea asupra popoarelor din Polonia şi ţările baltice este îngrijorător şi periculos”, a declarat Biden, citat într-un comunicat al Casei Albe.

Reacția UE

Josep Borrell, după declarația halucinantă a lui Trump: „O alianţă militară nu poate funcţiona după toanele preşedintelui SUA”

NATO nu poate fi o „alianţă a la carte”, a reacționat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, după declarațiile controversate ale fostului președinte american Donald Trump, care a sugerat că SUA nu va mai apăra ţările Alianţei Nord-Atlantice care nu-și plătesc cheltuielile militare, transmit AFP şi Reuters.

„Să fim serioşi! Să fim serioşi! NATO nu poate fi o alianţă a la carte”, a spus Josep Borrell înaintea reuniunii informale a miniştrilor dezvoltării din Uniunea Europeană, desfăşurată la Bruxelles. „În epoca în care trăim, o alianţă militară nu poate funcţiona după toanele preşedintelui Statelor Unite: «da, nu, mâine, nu, depinde». NATO există sau nu există”, a adăugat Borrell iritat. „În timpul acestei campanii (electorale americane), vom vedea şi înţelege multe lucruri. Nu contaţi pe mine pentru a comenta toate ideile stupide care vor fi exprimate în timpul unei campanii naţionale din Statele Unite”, a avertizat el.

Reacția lui Jens Stotenberg

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la afirmaţiile ce „subminează securitatea” Alianţei. „Orice sugestie în sensul că Aliaţii nu se vor apăra reciproc ne subminează securitatea, a noastră a tuturor, inclusiv a Statelor Unite, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit. NATO rămâne pregătită şi capabilă să apere toţii aliaţii. Sunt convins că SUA vor rămâne un aliat puternic şi angajat în interiorul NATO, indiferent de câştigătorul alegerilor prezidenţiale”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Articolul 5 din Tratatul NATO

 „Autoapărarea colectivă” reprezintă, practic, „cheia de boltă” pe care se bazează NATO și este definită de prevederile articolului 5 al Tratatului Alianței, care prevede explicit că un atac armat împotriva unui stat membru va fi considerat „un atac armat împotriva tuturor”.

NATO a fixat pentru fiecare stat membru o țintă de cel puțin 2% din PIB acordat cheltuielilor pentru apărare. Majoritatea țărilor din Alianță nu îndeplinesc însă acest obiectiv. Cu toate acestea, acest „prag” de 2% din PIB nu reprezintă o obligație și nici nu generează „facturi”, așa cum percepe Donald Trump modul de finanțare a cheltuielilor pentru apărare ale țărilor Alianței Nord-Atlantice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22