Donald Tusk: Accesul în UE e mult prea ușor. Migranții trebuie reținuți pentru verificari

Paul Cristescu | 03.12.2015

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat într-un interviu acordat mai multor ziare europene că migranţii care intră în UE ar trebui reţinuţi o perioadă mai lungă de timp pentru a putea fi verificaţi.

Pe aceeași temă

 

"Dacă vrem să verificăm migranții și refugiații, avem nevoie de mai mult timp decât minutul pentru a le lua amprentele digitale", a declarat fostul premier polonez într-un interviu acordat publicaţiei britanice Guardian și acordat, de asemenea, publicațiilor Le Figaro, La Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza și Süddeutsche Zeitung, transmite Agerpres."În legile internaționale, ca și în legile europene, există această regulă de 18 luni care corespunde timpului de care avem nevoie pentru a efectua verificări. Putem și trebuie să îi reținem pe migranți atât timp cât verificările nu sunt încheiate", a menționat el. "Astăzi, accesul în Europa este (...) mult prea ușor", a mai spus Donald Tusk. 
 

El a adăugat că aceste verificări "nu sunt doar o obligație pentru țările de la granițe". "Putem să face acest lucru în multe locuri din Europa. Trebuie să spunem însă foarte deschis că vom face acest lucru", a continuat președintele Consiliului. 
 

"De asemenea, trebuie să ne schimbăm starea de spirit: acest val de migrație este prea puternic pentru a nu fi oprit", a declarat el, potrivit unor fragmente de interviu publicate de cotidianul francez Le Figaro. "Să evităm ipocrizia: nu mai este o chestiune de solidaritate internațională, ci o problemă a capacităților europene. Europenii ar fi mai puțin reticenți dacă frontiera externă a UE ar fi efectiv controlată", a adăugat Donald Tusk. 
 

UE se confrunta cu cea mai grava criza migratorie de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în special cu sosirea a sute de mii de sirieni și irakieni care își părăsesc țara din cauza conflictelor. Liderii europeni și Ankara au ajuns la un acord duminică privind un fond de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia, care numai ea găzduiește 2,2 milioane de refugiați sirieni, în schimbul angajamentul său că își va controla mai bine granițele și va coopera în lupta împotriva contrabandiștilor care operează de pe malurile sale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22