Dosarul Microsoft. Inculpatii incep sa-si recunoasca vina. Ce spun Cocos, Sandu, Dumitru

Tudor Despina | 12.10.2015

Inculpatii din dosarul “Microsoft” incep sa-si recunoasca vina. Prezenti la Inalta Curte, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru au acceptat acuzele aduse de procurori in dosarul licentelor informatice.

Pe aceeași temă

 

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca, luni, primul termen din dosarul Microsoft. Prin faptul ca au recunoscut acuzatiile, inculpatii vor sa beneficieze de procedura simplificata si sa aiba parte de o reducere cu o treime a pedepsei.

 

Ce au spus in fata judecatorilor

 

Actiunea de azi din instanta este doar o etapa a procesului, in conditiile in care procurorii DNA au trimis in judecata doar o parte a dosarului, ei continuand ancheta in privinta altor persoane presupus implicate. Cazul “Microsoft” mai vizeaza si alti opt fosti ministri: Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

 

"In 2009, Claudiu Florica si Dinu Pescariu au venit si mi-au propus sa vanda 80 de mii de licente Microsoft. Trebuia sa intervin la Ministerul Comunicatiilor, sa refac conexiunea cu ministrul Sandu. Era o continuare, mi-au spus ca sunt unici distribuitori si ca au pretul cel mai bun de pe piata. Nu-l stiam pe Sandu, dar stiam ca e prieten cu Gheorghe Stefan, Gheorghe Flutur si Florin Popescu. Am apelat la Stefan, care locuia la mine la Eurohotel", a afirmat, luni, in instanta, Dorin Cocos, arata Hot News.

 

El a explicat cum, ulterior acelui moment, a avut o intalnire cu Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Claudiu Florica, cel din urma aratand ca e vorba de un contract care se afla in desfasurare din 2004 si care trebuia reinnoit pentru ca licentele expirasera. Cocos a vorbit despre o suta de mii de licente Microsoft folosite de Guvern.

 

"Costul acestui contract era de 80 milioane de euro. Discountul acordat de Microsoft era de 15-20% din valoarea contractului. Discountul urma sa il impartim. (...) Ministrul nu a spus nimic. Voia sa verifice cele spuse de Florica. La o saptamana, ne-am intalnit din nou si Sandu a confirmat ca licentele expira si trebuie altele, tot de la Microsoft. Florica a venit cu propunerea de a imparti comisionul de 16 milioane de euro, comision incasat chiar de el pe o firma din Irlanda. Fiecare participant trebuia sa ia cate 4 milioane de euro", a continuat sa aratae Cocos in fata judecatorilor. 

 

El a adaugat ca i-a precizat lui Florica faptul ca partea sa va fi folosita pentru campania PDL-ului din 2009, iar banii sa fie livrati in contul lui Dinu Pescariu. 

 

El a mai explicat ca i-a spus lui Florica faptul ca partea sa din afacere urma sa fie folosita pentru campania electorala a PDL din 2009:

 

"In campania din 2009 i-am cerut lui Pescariu sa faca urmatoarele plati: 500 de mii de euro pentru o firma in China avans si 300 de mii de euro pentru o filiala din Austria a acestei firme, pentru materiale publicitare - geci, pixuri, 27 containere de materiale. Valoarea finala a contractului a fost de 3,3 milioane de euro, restul de bani fiind platiti fie de mine, fie din banii lui Dumitru Nicolae. Personal, mi-au ramas in jur de 1,2 milioane de euro din afacere. 700 de mii imprumut bancar care se regaseste si in declaratia de avere a fostei sotii si 550 de mii cash, adusi de Pescariu", a declarat Cocos.

 

“Cel mai prost ministru din istoria Romaniei”

 

Asa si-a explicat pozitia in fata instantei Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor intre Decembrie 2008 si Septembrie 2010.

 

"Fac politica din '99, am facut campanii electorale cu Gheorghe Stefan si am ajuns la PDL. A fost cea mai proasta perioada din viata mea. Am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei. Am stabilit cu Cocos sa finantam cu doua milioane de euro campania PDL, dar si prezidentialele, iar cu Stefan alta intelegere, tot cu doua milioane euro", a spus Sandu.

 

El a aratat ca ministerul era dator cu licentele din 2006, fiind o situatie dificila, iar 57 milioane de dolari trebuiau platiti pentru perioada 2006 - 2008. 

 

"Claudiu Florica era in minister din doua in doua zile. Cocos m-a chemat la el sa dau o hotarare de guvern. Mi-a spus ca trebuie sa inchid contractul cu Microsoft si trebuie sa ma vad cu Florica. (...) Am discutat cu Florica, dar le-am propus licitatie internationala si 50 de mii de ore de consultanta. Au spus ca nu pot face asta din punct de vedere financiar. Au venit, prima data, cu toti ambasadorii si prim-vicepresedintele Microsoft America. Ulterior propunerii mele am fost sunat de Cocos, care mi-a zis sa nu ma port atat de dur cu Florica si ca ar trebui sa accept termenii", a mai aratat fostul ministru. 

 

Nicolae Dumitru, declaratie completa

 

Si el judecat in aceasta cauza, omul de afaceri Nocolae Dumitru care controleaza grupul de firme Niro a admis toate acuzele aduse de procurori. El a aratat intr-o declaratie data in fata judecatorilor ca a fost contactat de Dinu Pescariu care l-a rugat sa vorbeasca cu Alexandru Bittner pentru ca acesta din urma sa isi foloseasca influenta la Guvern pentru avizarea contractului “Microsoft”.

 

Ulterior, Bittner i-a cerut o suma de 3,8 milioane de dolari pentru a face traficul de influenta. Pescariu a propus ca Bittner sa intre in afacere, urmand sa isi traga suma de acolo. Mai tarziu, sustine Dumitru, Alexandru Bittner i-a spus ca lucrurile “merg greu” la secretariatul general al Guvernului si ca trebuie luata legatura cu Serban Mihailescu.

 

"M-am întâlnit cu Şerban Mihăilescu, i-am spus despre ce este vorba, că am intrat în afacere şi am garantat cu 3,8 milioane de dolari şi i-am dat şi lui, din proprie iniţiativă, 800.000 de dolari, pentru a accelera afacerea, lucru care s-a şi întâmplat. Între timp, i-am achitat şi lui Bittner restul banilor, pe care i-am plătit cash, o parte din ei fiind duşi chiar de către mine la biroul său, iar o altă parte au fost transmişi prin intermediul şoferului meu Manuel Bercu", a argumentat Nicolae Dumitru in fata magistratilor, potrivit Mediafax.

 

Potrivit DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 Aprilie 2004, a fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul statului, procurorii vorbind despre posibilitatea deturnarii unui discount de aproximativ 47% acordat de firma americana.

 

Anchetatorii arata ca persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in acest proiect ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 achitate de Executiv in acest context. Instanta suprema a stabilit urmatorul termen al procesului pentru data de 3 Noiembrie, cand urmeaza sa fie audiat Gheorghe Stefan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22