Două jurnaliste din Belarus, condamnate la 2 ani de închisoare pentru că au transmis de la proteste

Redactia | 18.02.2021

Doi jurnaliste belaruse care lucrează pentru un post de televiziune polonez au fost condamnate la câte doi ani de închisoare pentru că au relatat în direct de la un miting al Opoziției.

Pe aceeași temă

Katarina Andreieva și Daria Șulțova, două jurnaliste belaruse care lucrează pentru postul polonez de televiziune prin satelit dedicat Belarusului, au fost condamnate la câte doi ani de închisoare pentru că au relatat în direct de la un miting care a avut loc la Minsk în noiembrie.

Pe 18 februarie, judecătoarea Natalia Buhuk de la tribunalul districtual Frunze din capitala Belarusului le-a condamnat pe cele două jurnaliste, după ce le-a găsit vinocate de „organizarea de evenimente publice menite să perturbe ordinea civilă", transmite Europa Liberă.

Jurnalistele au respins încă o dată acuzațiile care li se aduc, despre care au spus că sunt motivate politic.

Fetele au fost arestate pe 15 noiembrie în timp ce transmiteau de la un miting la Minsk care îl comemora pe Raman Bandarenka.

Bandarenka a murit din cauza rănilor suferite în timpul unei agresiuni comisă de un grup de atacatori mascați, despre care activiștii pentru drepturile omului spun că erau ai autorităților, în timpul unuia dintre mitingurile săptămânale prin care se cerea demisia președintelui Alexandr Lukașenko.

Într-un mesaj postat pe Twitter pe 18 februarie, liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia le-a felicitat pe cele două jurnaliste, pentru puterea de care au dat dovadă și după pronunțarea sentinței de condamnare.

Organizațiile belaruse pentru drepturile omului le consideră pe cele două jurnaliste deținuți politic și au cerut eliberarea lor imediată și renunțarea la toate acuzațiile împotriva lor.

Lukașenko, care conduce țara din 1994, s-a autodeclarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 9 august.

Opoziția și țările occindentale acuză, însă, fraudarea masivă a alegerilor, despre care spun că au fost câștigate de Țihanovskaia, soția principalului contracandidat al lui Lukașenko, arestat și deținut înainte de alegeri de autoritățile subordonate lui Lukașenko.

Mii de protestatari au fost arestați din august trecut, de când Lukașenko a confiscat puterea în Belarus prin fraudarea alegerilor din 9 august.

Mai mulți protestatari au fost uciși în timpul violențelor, iar unele organizații pentru drepturile omului declară că există dovezi credibile că tortura a fost folosită de agenții de securitate împotriva unora dintre cei arestați.

Lukașenko a negat orice fraudă în privința alegerilor și refuză să negocieze cu opoziția pentru a se retrage și a organiza noi alegeri.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări au refuzat să îl recunoască pe Lukașenko, 66 de ani, ca lider legitim al Belarusului și l-au pedepsit atât pe el cât și pe alți înalți oficiali din Belarus cu sancțiuni pentru falsificarea votului și reprimarea protestelor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22