"Drept de azil" pentru operele de arta din Siria amenintate de Stat Islamic

Iulian Popescu | 17.11.2015

Franța va instaura un „drept de azil” pentru operele de artă amenințate de gruparea jihadistă Statul Islamic, a anunțat marți președintele François Hollande.

Pe aceeași temă

 

Aceste măsuri fac parte dintr-un plan de acțiune elaborat de directorul muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, la cererea președintelui Hollande.

 

„Dreptul de azil corespunde persoanelor (...), dar azilul poate fi acordat de asemenea operelor de artă, patrimoniului mondial”, a declarat președintele francez la cea de-a 70-a conferință generală a UNESCO. El a indicat că această dispoziție figurează într-o lege privind libertatea de creație ce urmează să fie examinată de parlamentul francez.

 

Franța a „decis să introducă un control vamal la importul de bunuri culturale și va include în dreptul său rezoluțiile Consiliului de Securitate ce interzic transportul, tranzitul, comerțul cu obiecte din patrimoniul cultural care au părăsit ilegal unele țări”, a adăugat șeful statului francez.

 

***

 

Statul Islamic (SI) a aruncat în aer, în luna octombrie, Arcul de Triumf din Palmira, oras aflat in teritoriile cucerite de SI în Siria. SI a clasificat drep idolatrie ornamentele de pe coloanele arcului. Acum cateva luni, SI a distrus două temple înscrise în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

 

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a anuntat ca SI a distrus Arcul de Triumf "din cauza ornamentelor de pe coloanele sale" pe care le consideră idolatrie. "Arcul de triumf a fost aruncat în aer. SI l-a distrus", a informat la rândul său Mohammad al-Homsi, un militant din Palmira, conform Agerpres.

 

CITITI SI: UNESCO solicita o reuniune de criza a Consiliului de Securitate, dupa ce jihadistii au distrus sculpturile preislamice din muzeul din Mosul

 

După ce a cucerit Palmira, gruparea SI a distrus mai multe vestigii ale acestui sit antic, dintre care celebrele temple Bel (Baal) și Baal Shamin, precum și mai multe turnuri funerare și statuia Leului din Atena, o piesă unică de peste trei metri înălțime.

 

Înainte de conflictul care sfâșie Siria de peste patru ani, circa 150.000 de turiști vizitau Palmira în fiecare an.

 

 

 

Gruparea Stat Islamic distruge cu buldozerele situl istoric de la Nimrud

 

In luna martie, Statul Islamic a distrus cu buldozerele situl arheologic de la Nimrud din nordul Irakului la o saptamana dupa ce distrusesera o parte din sculpturile de la situl arheologic de la Niniveh. 

 

Gruparea terorista "a luat cu asalt situl istoric Nimrud si a inceput sa il distruga cu buldozere", a spus ministrul Turismului si Antichitatilor.
 

Nimrud este un oras fondat in secolul XIII i.H si este situat pe malurile fluviului Tigru, la circa 30 km de Mosul, acesta din urma fiind controlat de teoristi din vara anului trecut.
 

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova a declarat vineri, 6 martie, ca guvernul iraqian a confirmat atacul de Nimrud, extremistii folosindu-se de buldozere. Ea a condamnat distrugerea  creata la Nimrud in cea mai categorica maniera. Ea i-a alertat atat pe presedintele Consiliul de Securitate a Natiunilor Unite cat si pe procurorul-sef al Curtii Internationale Penale in vederea clasarii acestor acte drept crime de razboi.

 

Oficialii irakieni sustin ca atacurile Statului Islamic nu au fost doar de a distruge siturile dar si pentru a face contrabanda cu antichitati.

 

Un politician recunoscut pentru comunitatea asiriana din Iraq, Yonadam Kanna a declarat pentru aceeasi sursa, ca atacurile de la Nimrud sunt doar un pretext, adevarul fiind in interesul lor de vinde aceste relicve. Acesta a descris actiunile rebelilor ca fiind " un act de ignoranta, pentru ca incearca sa stearga din memoria colectiva importanta statului iraqian pentru omenire."

 

CITIȚI ȘI: VIDEO Siria: Statul Islamic distruge Arcul de Triumf din Palmira, vechi de 2000 de ani

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22