Duma de stat a Rusiei urmează să-l valideze joi pe Mihail Mișustin ca prim ministru

Laurentiu Gheorghe | 16.01.2020

Partidul de guvernământ din Rusia a votat, joi, în unanimitate, propunerea surpriză a lui Vladimir Putin pentru postul de prim-ministru, Mihail Mișustin, o persoană fără anvergură politică.

Pe aceeași temă

Nominalizarea lui Mișustin face parte dintr-o reformă a sistemului politic anunțată miercuri de Putin, care a determinat la doar câteva ore după discursul președintelui la demisia lui Dmitri Medvedev împreună cu întreg guvernul, scriu ziariștii de la Reuters.

Schimbările sunt văzute ca un efort al lui Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, aflat la ultimul mandat de președinte, de a-și păstra controlul asupra executivului după ce va părăsi Kremlinul în 2024. El a dominat politica din Rusia pe parcursul ultimilor 20 de ani, în patru mandate de președinte și unul de premier.

Duma de stat va vota în cursul zilei de joi candidatura lui Mișustin, după ce acesta va ține un discurs în fața parlamentarilor. Rusia Unită, partidul înființat de Putin, deține o majoritate confortabilă în Parlament. Ceea ce face numirea oficială a lui Mișustin în fruntea guvernului de la Moscova, o simplă formalitate.

Mișustin, în vârstă de 53 de ani, a condus fiscul fiind lăudat pentru îmbunătățirea semnificativă a colectării impozitelor.

Criticii îl acuză de multă vreme pe Putin, un fost ofițer KGB, că a complotat să-și păstreze puterea și influența și după terminarea mandatului său și să continue să conducă a doua putere nucleară din lume.

Reforma constituțională pe care a propus-o miercuri și care va fi supusă aprobării printr-un referendum i-ar oferi opțiunea de prelua poziția întărită de premier după 2024, sau de șef al Consiliului de Stat, un organism de conducere pe care vrea să-l înființeze. De asemenea, Putin ar putea deveni președintele parlamentului, cu puteri mult crescute prin reforma constituțională inițiată de el.

Propunerile de reformă constituțională, pe care le-a propus miercuri și le-a sugerat să fie supuse unui referendum, i-ar da opțiunea de a lua un rol sporit ca prim ministru după 2024 sau un nou rol de șef al Consiliului de Stat, un organism oficial el a spus că vrea să construiască. Putin ar putea deveni chiar vorbitor al unui nou parlament supraalimentat.

Putin, țar pe viață ?

Leonid Volkov, politician care se opune politii lui Putin, a declarat că președintele a început să-și aranjeze retragerea formală de la Kremlin dar fără să renunțe la putere. „Este clar pentru toată lumea că totul este făcut pentru a-i asigura lui Putin posibilitatea să rămână pe viață conducătorul Rusiei”, a declarat Volkov după demisia lui Medvedev.

Influentul ziar Kommersant a numit anunțul făcut de Putin și demisia guvernului ca fiind „Revoluția din ianuarie”, în oglindă cu Revoluția din Octombrie a lui Lenin care a dus la formarea URSS. Promunerile enunțate miercuri arată un plan pentru multe alte schimbări care vor veni.

Putin rămâne popular printre majoritatea cetățenilor ruși, care îl văd ca pe garanție a stabilității, chiar dacă există o parte care se plânge că a deține de prea mult timp puterea, că pensiile și nivelul de trai sunt erodate constant iar sărăcia este din ce în ce mai răspândită în Rusia.

CV-ul lui Mihail Mișustin

  • Nascut în 3 martie 1966 la Moscova;

  • În 1998 este numit șef-adjunct al Serviciului Fiscal de Stat al Rusiei;

  • Din 1999 până în 2004 - viceministru al Rusiei pe impozite și încasări;

  • Din 2004 până în 2006 - șef al Agenției Federale Cadastrale;

  • În perioada 2007-2008 - președinte al Agenției federale privind gestionarea zonelor economice speciale;

  • În martie 2008 este numit în funcția de președinte al grupului UFG - una dintre cele mai mari companii din Rusia în domeniul gestionării activelor, investițiilor directe și fondurilor investiționale în colaborare cu Deutsche Bank.

  • În data de 6 aprilie 2010 a devenit șef al Serviciului Fiscal Federal al Rusiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22