Pe aceeași temă
“Este limpede că ce va urma va fi o confruntare care va căpăta aura unui război, pentru că toată lumea știe la Chișinău că Ion Păduraru a fost, într-un fel, condiția de acceptare a președintelui Timofti pusă de premierul Vlad Filat (fostul, cel aretsat pentru fapte de corupție – n. red.), la vremea respectivă. Deci, Ion Păduraru a fost de foarte multe ori asociat cu fostul premier Vlad Filat, iar din punctul acesta de vedere are o amprentă politică semnificativă. Sigur că foarte multă lume vorbește despre rolul important pe care Ion Păduraru îl are în cadrul președinției Republicii Moldova, dar asta este o altă chestiune”, a explicat Dan Dungaciu, la Realitatea TV.
Geopoliticanul este de părere că România ar trebui să fie pregătită pentru ce se va întâmpla în Republica Moldova.
Instituțiile Moldovei, făcute praf de politicienii de la Chișinău
“În al doilea rând, se va pune iar problema în ce măsură acest candidat are o majoritate formalizată și dacă s-a refuzat o majoritate formalizată în pofida deciziei Curții Constituționale din 30 decembrie 2015.
Dar, una peste alta, afrontul care i se aduce lui Vlad Plahotniuc prin această candidatură va fi atât de puternic, încât va începe un război total. Ce va ieși de aici? Nimic!
Adică România în continuare va trebui să fie pregătită pentru ce se va întâmpla când nu va mai rămâne nimic din instituțiile pe care văd că sunt foarte dispuși să le facă praf politicienii de la Chișinău”, a spus Dan Dungaciu.
Cetățenii din Republica Moldova înclină spre Unire, fiindcă acum li se ia totul
“Dacă ne uităm pe sondaje, cu cât crește dezamăgire și cu cât scade speranța dincolo de prut că Republica Moldova mai poate furniza cetățenilor ei ceea ce ei se așteaptă să le furnizeze, crește apetența cetățenilor din Republica Moldova către un proiect de reunificare. În condițiile în care niciun politician oficial, în funcție coerent, nu formulează acest mesaj.
Dar, lucrurile acestea nu trebuie ignorate, pentru că România trebuie să se aștepte de acum înainte. Cu cât criza crește acolo, presiunea pe România ca soluție va spori.
România este pentru Republica Moldova ceea ce-i rămâne când i se ia totul. Acum, cetățenilor din Republica Moldova li se ia totul.
România va deveni proiect alternativ prin ceea ce am mai denumit de multe ori un unionist nu al inimii, nu al sufletului, nu al pasiunii, nu al istoriei, nu în numele lui Ștefan cel Mare, ci un unionist al minții, foarte coerent, care e foarte aplicat și care va cere de la România soluții”, este de părere Dungaciu.
Totodată, acesta a explicat că bătălia din Republica Moldova nu este una geopolitică, care să servească intereselor unor forțe internaționale, ci una internă, între două personaje importante, pe care le-a numit “crocodilul” și ”șacalul”.
“Acum, în Republica Moldova nu e vorba de o bătălie geopolitică în care unii vor să întoarcă Republica Moldova spre est. Este o bătălie între mai multe echipe de politicieni, care este urmarea a unei bătăli între două personaje importante, o bătălie dintr-un șacal și un crocodil. Crocodilul este obișnuit să stea în mâl să se ascundă, nu-i place să iasă la suprafață, la suprafață este mai neîndemânatic. Șacalul se descurcă mai bine pe uscat, dar și când se apropie prea mult de mâlul acela trebuie să se aștepte că la un moment dat crocodilul se ridică din apă și îl trage la fund.
Șacalul este Vlad Filat, care a fost tras la fund de un crocodil și care acuma vrea să iasă pe scenă. Până acum a stat ascuns, fără apariții publice foarte importante”, a mai spus geopoliticianul, citat de Realitatea TV.
“Iar acesta este al doilea episod. Cel mai important a fost în 2013, atunci când Vlad Filat a spus “Vlad Plahotniuc vrea să privatizeze o țară și e păpușarul care ne controlează pe toți”. Au apărut în spațiul public niște casete în care premierul de atunci, Vlad Plahotniuc, dădea ordine efectiv prin telefon ce amendă să se pună, ce amendă să nu se pună, și toate instituțiile care aveau atribuții în Republica Moldova erau de fapt controlate prin telefon”, a continuat Dan Dungaciu.