După Brexit, olandezii votează împotriva populismului. Partidul lui Rutte câştigă alegerile

E.b. | 16.03.2017

Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile parlamentare. Olanda a votat miercuri împotriva populismului, și-a exprimat satisfacția premierul Mark Rutte, a cărui formațiune liberală, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), rămâne cea mai importantă din țară.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE  Dupa numarare a peste 94% din voturi, Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD) a castigat 33 de locuri de parlamentar din 150, iar PVV-ul lui Wilders 20 de mandate.

 

VVD  în a invins Partidul pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders (foto stânga), transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfășurate miercuri, potrivit estimărilor anunțate după închiderea urmelor, transmit agențiile internaționale.

 

 

VVD a obținut 31 de mandate din totalul de 150 ale camerei inferioare a parlamentuluifață de 41 deținute în legislativul precedent—, în timp ce alte trei partide sunt creditate cu câte 19 mandate: creștin-democrații din CDA, progresiștii din D66 și Partidul pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders.

 

Alte trei partide sunt creditate cu câte 19 mandate: creștin-democrații din CDA, progresiștii din D66 și PVV. 

 

Principalele partide politice din Olanda au respins orice posibilitate de alianță cu liderul PVV, reamintește AFP. 

 

 

 

Declaratii
 

 

 

Mark Rutte: ”Este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'.Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta (The Guardian)

”Se pare ca, pentru a treia oara la rand, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta", a declarat premierul,( The Guardian).

"Am vorbit la telefon cu multi colegi europeni. Aceasta (miercuri - n.red.) este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'", a adaugat el.

 

Wilders: Le multumesc alegatorilor PVV! Am obtinut mandate! Aceasta este prima victorie! Nu am incheiat socotelile cu Rutte inca.
"Se pare ca VVD va fi cel mai mare partid din Tarile de Jos, pentru a treia oara consecutiv", a declarat Rutte, aflat la o petrecere post-electorala din Haga.
 

 

Reactii internationale:

 

In cazul in care clasamentul se va confirma, rezultatul va fi o usurare pentru partidele principale din Europa, in special pentru Franta si Germania, unde se asteapta ca nationalistii de dreapta sa aiba un impact mare in alegerile care vor avea loc in acest an, scrie Reuters. 

 

Merkel: "Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi ca prieteni, vecini si europeni", a spus cancelarul intr-o discutia telefonica cu Rutte (The Guardian).

 

"Olanda, oh, Olanda, esti campioana. Felicitari pentru acest rezultat extraordinar", a scris, pe Twitter, Peter Altmaier, seful de cabinet al cancelarului german, Angela Merkel, potrivit Reuters. 

Si ministrul de externe al Frantei, Jean-Marc Mayrault, a felicitat poporul olandez, intr-o postare pe Twitter. "Felicitari pentru olandezi, pentru ascensiunea extremei-dreapta. Lucrati pentru o Europa mai puternica", a scris acesta.

Claude Junker ii felicita pe olandezi si apreciaza ca olandeziiau dat "un vot pentru Europa, un vot impotriva extremismului", potrivit AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22