După anunțul SUA, Putin anunță că va dezvolta rachete interzise până acum de tratatul INF

Dora Vulcan | 06.09.2019

Vladimir Putin spune că Rusia va dezvolta rachete interzise până acum prin Tratatul INF, ca răspuns la intenția Statelor Unite de a amplasa rachete convenționale cu rază medie de acțiune în Asia.

Pe aceeași temă

„Bineînțeles că vom dezvolta astfel de rachete, dar nu le vom amplasa în regiuni în care nu au apărut sisteme terestre de rachete din această clasă de fabricaţie americană”, a declarat joi Vladimir Putin, potrivit TASS, citată de Deutsche Welle, la un forum economic de la Vladivostok.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost încheiat în 1987 şi a reprezentat una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece şi a contribuit la securitatea Europei. Tratatul INF interzicea folosirea rachetelor cu capacități nucleare cu rază medie de acțiune (500 - 5.500 km).

După retragere, luna trecută a celor două puteri din tratat, americanii au anunțat că vor amplasa în Asia astfel de rachete „mai degrabă mai curând decât mai târziu”.

„Regretăm acest lucru și ne simțim oarecum alarmați. Dacă rachetele americane sunt amplasate în Japonia sau Coreea de Sud, înțelegem că acest lucru va fi făcut pentru a contrabalansa potențiale amenințări din partea Coreii de Nord, dar, în același timp, va creea probleme considerabile pentru noi”, a explicat Putin.

Statele Unite și Rusia au anunțat pe 2 august retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, lansând acuzaţii reciproce privind încălcarea acordului din perioada Războiului Rece.

"La 2 august 2019, la inițiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat în 8 decembrie 1987 la Washington de Uniunea Sovietică și Statele Unite privind lichidarea rachetelor cu rază medie de acțiune", a anunţat Ministerul rus de Externe.

La scurt timp, şi Washingtonul a anunţat faptul că retragerea SUA intră în vigoare vineri, după ce Rusia nu a revenit la respectarea "totală și verificabilă" a Tratatului, a declarat secretarul american de stat, Mike Pompeo.

Anunțul celor două puteri nu reprezintă o surpriză, după ce ambele au decis în februarie să suspende participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Decizia a fost luată pe fondul acuzațiilor lansate de SUA la adresa Rusiei, care nu ar fi respectat acordul care interzice dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 km.

SUA a aacuzat Rusia că a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Rusia a respins aceste acuzaţii şi a avertizat încă de atunci că, dacă SUA ies din tratat, se va dota cu armele interzise prin INF.

”Partenerii americanu au anunțat că au suspendat participarea la tratat, o suspendăm și noi”, a declarat pe 2 februarie președintele rus, Vladimir Putin, în replică la anunţul lui Mike Pompeo.

"Astăzi, Tratatul INF a încetat să existe", a anunţat şeful NATO, Jens Stoltenberg, acuzând Rusia de nerespectarea obligaţiilor internaţionale.

El a declarat că toate statele membre NATO sprijină decizia SUA şi a precizat că Rusia poartă întreaga responsabilitate.

Întrebat dacă NATO va integra în sistemul său de apărare antirachetă rachetele ruseşti S-400, cumpărate de Turcia, Stoltenberg a respins o altfel de idee.

Nerespectarea Tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale SUA

"Pe 2 februarie 2019, Statele Unite au anunţat că peste şase luni se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) ca urmare a continuării încălcării prevederilor tratatului de către Federaţia Rusă. Retragerea SUA, în conformitate cu prevederile Articolului XV al Tratatului, intră în vigoare astăzi, pentru că Rusia nu a revenit la respectarea deplină şi verificată a Tratatului prin distrugerea sistemului său de rachete neconform – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune. Rusia este singura răspunzătoare de încetarea Tratatului. Încă de la mijlocul anilor 2000 cel puţin, Rusia a proiectat, produs, desfăşurat teste de zbor şi, acum, a dislocat multiple batalioane de rachete neconforme. Statele Unite şi-au exprimat pentru prima oară îngrijorările cu privire la Rusia în 2013. Ulterior, Rusia a respins în mod sistematic şase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului. Cu sprijinul deplin al aliaţilor NATO, noi, SUA, am stabilit că Rusia încalcă grav prevederile Tratatului şi, drept urmare, am suspendat obligaţiile noastre în virtutea acestuia. În ultimele şase luni, Statele Unite au oferit Rusiei o ultimă ocazie de a corecta situaţia de neconformitate. Aşa cum face de mulţi ani, Rusia a ales să îşi păstreze rachetele neconforme mai degrabă, decât să revină la respectarea obligaţiilor sale impuse de Tratat", potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

"Statele Unite nu vor rămâne parte a unui tratat încălcat în mod deliberat de către Rusia. Nerespectarea prevederilor tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale Statelor Unite, căci proiectarea şi dislocarea de către Rusia a unui sistem de rachete care încalcă prevederile unui tratat reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor şi partenerilor noştri. Statele Unite apreciază foarte mult cooperarea şi determinarea fermă demonstrate de aliaţii NATO în răspunsul la încălcarea prevederilor de către Rusia. Statele Unite îşi păstrează angajamentul faţă de un control eficient al armamentelor care: promovează securitatea SUA, a aliaţilor şi partenerilor săi; este verificabil şi aplicabil; include parteneri care îşi îndeplinesc în mod responsabil obligaţiile. Preşedintele Trump a însărcinat această administraţie să înceapă un nou capitol prin deschiderea unei noi ere a controlului armamentelor, care depăşeşte tratatele bilaterale ale trecutului. Mergând mai departe, Statele Unite solicită Rusiei şi Chinei să ni se alăture în această oportunitate de a furniza naţiunilor noastre şi întregii lumi rezultate reale în domeniul securităţii", se mai arată în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22