Dupa ce-a anuntat ca renunta la PE, Martin Schulz, posibil contracandidat al lui Merkel

Dora Vulcan | 24.11.2016

Jurnalistii de la publicatia ABC pun revenirea lui Martin Schulz pe scena politica germana pe seama dorintei sale de a-i lua locul cancelarului Angela Merkel, care va avea in el un puternic contracandidat dupa ce politicianul social-democrat si-a anuntat retragerea din postul de președinte al Parlamentului European (PE).

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Pentru a-si atinge scopul, insa, el trebuie mai întâi să câștige competiția din interiorul Partidului Social-Democrat german (SPD) cu actualul președinte al formațiunii, Sigmar Gabriel, care mai este ministru al economiei și vicecancelar în guvernul de coaliție condus de Merkel, titreaza publicatia ABC News.

 

 

 

În interiorul SPD există deja păreri conform cărora Schulz este singurul care poate câștiga alegerile în fața lui Merkel, întrucât Gabriel poartă cu el pasivitatea politicilor coalitiei guvernamentale (creștin-democrați și social-democrați). Cu toate acestea, Sigmar Gabriel nu este dispus sa renunte la candidatura pentru postul de cancelar. Motiv pentru care, Congresul SPD din ianuarie, la care social-democrații germani vor decide cine se va confrunta cu Angela Merkel în scrutinul din toamna anului viitor, se anunta a fi unul fierbinte.

 

 

 

Lidera Uniunii Creștin-Democrate (CSU) și-a anunțat deja candidatura, în timp ce toate sondajele o dau drept mare favorită, ea neavând de altfel până în acest moment vreun contracandidat pe măsură.

 

 

 

Spre deosebire de Sigmar Gabriel, care pare să încline către o continuitate a actualei coaliții de guvernare, Martin Schulz dorește instalarea unui guvern de stânga și crede în ideea că totuși Merkel ar putea fi invinsa. .

 

 

 

Schulz a fost mereu un politician intrigant, titreaza jurnalistii de la ABC News. El a ieșit prima dată în evidență în anul 2003, când l-a acuzat deschis pe fostul premier italian Silvio Berlusconi că încalcă principiile democrației și ale statului de drept, într-o perioadă când încă niciun oficial european nu îndrăznea să-i spună ceva în față lui 'Il Cavaliere'. În ianuarie 2012, când a preluat prima dată președinția Parlamentului European, Schulz și-a anunțat ca obiectiv scoaterea acestei instituții din conul de umbra, pentru ca apoi să joace un rol activ care adesea nu a fost pe placul Executivului de la Berlin.

 

 

 

O diferență de abordare față de actualul guvern german s-a văzut și după alegerile prezidențiale din SUA. Astfel, în timp ce Angela Merkel a ridicat un zid al izolării în jurul lui Donald Trump, Martin Schulz s-a abținut să exprime poziții împotriva președintelui ales al SUA și chiar a fost de acord cu acesta în unele chestiuni, cum a fost cea despre lipsa de perspectivă a unui acord transatlantic de liber-schimb.

 

 

 

Pe de altă parte, Schulz este un european convins și un bun prieten al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De altfel, amândoi susțin la fel de intens politica deschiderii față de migranții extracomunitari, politică promovată în special de Angela Merkel. Merkel nu dorește, insa, ca temele europene să fie în prim-planul dezbaterii electorale din Germania, în timp ce Martin Schulz pare dispus să acorde o mare atenție problematicii Uniunii Europene.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22