După vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, Beijingul denunță mai multe acorduri cu SUA

L. G. | 05.08.2022

China a anunțat vineri că întrerupe cooperarea cu SUA în mai multe domenii după vizita președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Pe aceeași temă

În timp ce ambasadorul chinez la Washington era convocat la Casa Albă pentru a i se tranmite o notă protest cu privire la manevrele efectuate de armata chineză în apropiere de Taiwan, guvernul de Beijing anunța o serie de represalii diplomatice împotriva SUA, printre care ruperea unor acorduri, inclusiv pentru combaterea schimbărilor climatice, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Beijingul va „suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice” şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând „dispreţul” de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru „a combate criza climatică”.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta faţă de măsurile „provocatoare” adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - şi a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept „iresponsabilă şi contrară” obiectivului Beijingului de „a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

China, demonstrație de forță în Taiwan

Dar cea mai directă amenințare a Chinei de până acum a fost lansarea de armata chineză a rachetelor balistice care au survolat Taiwanul, conform mai multor rapoarte internaționale care au consemnat acest lucru.

De asemenea, sute de avioane și nave militare chineze au încălcat spațiul aerian și apele teritoriale revendicate de Taiwan până în acest moment, în cadrul celor mai ample manevre militare din istoria recentă și care se intensifică în continuare. După ce Beijingul a declarat că „linia mediană” din strâmtoarea Taiwan a încetat practic să mai existe, zeci de avioane au trecut peste ceea ce delimita convențional apele teritoriale ale insulei care refuză să se supună Partidului Comunist Chinez.

Taiwan a declarat într-o declarație a Ministerului Apărării că aproximativ 20 de avioane militare chineze traversează pentru scurt timp linia mediană a Taiwanului vineri dimineață, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că vineri dimineață peste 20 de avioane militare chineze au traversat pentru scurt timp linia mediană a Taiwanului în cursul dimineții de vineri, transmite Reuters.

Pelosi, în timp ce vineri se afla în Japonia, ultima oprire a turneului ei asiatic, a spus: „Chinezii au făcut greve, probabil folosind vizita noastră ca scuză”. Ea a adăugat: „Poate încerca să împiedice Taiwanul să viziteze sau să participe în alte locuri, dar nu vor izola Taiwanul. Nu ne respectă programul de călătorie, guvernul chinez nu face asta”.

La rândul său, Nancy Pelosi a subliniat că SUA nu vor lăsa China să izoleze Taiwanul, spunând: „Am efectuat vizite la nivel înalt, atât din partea partidului Democrat cât și Republican, reprezentând senatori în primăvară, vizite continue și nu vom permite Chinei să izoleze Taiwanul.”

Acest lucru este similar cu evaluarea purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, dată joi, în care a acuzat Beijingul de exagerare. „Condamnăm aceste acțiuni, care sunt iresponsabile și în contradicție cu obiectivul nostru de lungă durată de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiune”, a declarat Kirby la un briefing de presă la Casa Albă. „China a ales să reacționeze exagerat și să folosească vizita speakerului (Nancy Pelosi – n.r.)Camerei Reprezentanților  drept pretext pentru a spori activitatea militară provocatoare în și în jurul strâmtorii Taiwan”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22