«Educație militară patriotică» în Rusia, care s-ar pregăti pentru confruntarea cu Vestul

E.b. | 27.10.2016

În Rusia, studenții fac „educație militară patriotică”, iar televiziunile îi îndeamnă pe cetățeni să găsească cel mai apropiat adăpost antiatomic. La nivel național se fac exerciții de evacuare în caz de atac cu bomba atomică. De la sesiuni de paintball în pădure, la antrenamente cu arme reale în poligoane sau în tabere militare

Pe aceeași temă

  

 

O filosofie care amintește de „dubla gândire” din romanul lui George Orwell „1984” are tot mai mult succes în elita politică și militară rusească. BBC News a realizat un reportaj despre cum afectează propaganda guvernului rus cetățenii țării, conform Digi24.ro.

 

Studenții ruși au fost incluși într-un program național de „educare militară patriotică” și participă la diverse antrenamente de natură militară. De la sesiuni de paintball în pădure, la antrenamente cu arme reale în poligoane sau în tabere militare. Evenimentele sunt organizate de partidul de opoziție Rodina, care înseamnă „țara-mamă”. Partidul face parte din „opoziția loială”, adică susține Kremlinul.


Dacă este să ne luăm după televiziunile rusești, scrie BBC News, țara pare că se pregătește de o confruntare militară cu Vestul. În această lună, un canal controlat de stat i-a sfătuit pe cetățeni să găsească cel mai apropiat adăpost antiatomic. De asemenea, Rusia a organizat recent exerciții la nivel de țară pentru a se pregăti pentru un astfel de atac.

 

Stepan Zotov, membru al partidului Rodina, spune, în reportajul BBC News, că ei „chiar se pregătesc pentru o confruntare cu Vestul”.


„Majoritatea confruntărilor au însă loc la nivel cultural și informațional. Civilizația rusă are o cultură a eroilor și a războinicilor. Țara noastră măreață s-a dizolvat fără război, fără conflict deschis. Pentru că am început să iubim alți oameni și alte culturi, nu pe a noastră”, a spus Zotov, care a recunoscut că a luptat voluntar alături de forțele separatiste din estul Ucrainei.


Niciunul dintre studenții întâlniți de reporterul BBC nu prea par interesați, totuși, de ideea de a lupta în Ucraina. Au în jur de 20 de ani și s-au născut după epoca sovietică. De asemenea, nu cred televiziunile rusești când spun că urmează un conflict. Tinerii spun că populația este isterizată fără motiv.


De când a ajuns la putere, Putin a preluat controlul televiziunilor rusești. Ceea ce rulează în prezent la canalele rusești este aprobat de Kremlin.


 

Ideologul Dughin

 

La programele de știri apar informații despre crize și războaie în străinătate. Guvernul ucrainean a fost acuzat că răstignește bebeluși.

 

Adevărul a devenit subordonat politicii, scrie BBC News. Pentru a menține propaganda, a fost construită o nouă filosofie: eurasianismul. Aleksander Dughin, unul dintre arhitecții principali ai acestei filosofii, se află pe lista persoanelor sancționate de SUA pentru implicarea în anexarea Crimeei și războiului din Estul Ucrainei.


Adevărul este o chestiune de credință. Credem în ceea ce facem, credem în ceea ce spune. Acesta este singurul mod de a defini adevărul. Așadar, noi avem adevărul nostru rus pe care trebuie să îl acceptați”, spune ideologul.


Filosofia „eurasianismului” spune că Rusia ortodoxă nu face parte nici din Est, nici din Vest, ci este o civilizație unică separată, care s-a angajat într-o bătălie pentru a obține dreptul care i se cuvine alături de celelalte puteri ale lumii.


Însă „dubla gândire”a lui Aleksander Dughin nu țintește doar Vestul. Are și un mesaj pentru cetățenii ruși: nu există valori liberale universale, deci nu există nicio contradicție într-o democrație care nu permite protestul, notează BBC.


Majoritatea rușilor nu cred că războiul nuclear cu Vestul chiar va avea loc. „Însă cu cât o minciună este repetată mai des, cu atât există riscul să devină realitate”, conchide BBC News.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22