Pe aceeași temă
Măsura promisă de liderul german vine ca reacţie la atentatul din Berlin, atunci când un migrant tunisian a cărui solitare de azil fusese respinsă a condus un camion în mulţimea de la târgul Breitscheidplatz, transmite BBC, preluat de News.ro.
Merkel a făcut apel la un nou ”efort naţional” pentru ca toţi migranţii care au drept la protecţie să fie integraţi în societatea germană. Între timp, migranţii a căror solicitări de azil au fost respinse ar trebui să părăsească Germania.
Decizia cancelarului german vine ca reacţie directă la atentatul din 19 decembrie de la târgul din Berlin. Un număr de 12 persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 56 au fost rănite după ce un migrant tunisian a condus un camion în mulţimea de la târgul Breitscheidplatz.
Anis Amri nu avea niciun drept să rămână pe teritoriul german, după ce autorităţile i-au respins în iunie 2016 solicitarea de azil. Însă, autorităţile germane nu au reuşit să-l deporteze din cauza refuzului exprimat de autorităţile de la Tunis.
Ministerele germane pregătesc acum reguli mai dure în cazul unor situaţii similare privind deportarea solicitanţilor de azil respinşi, care nu sunt acceptaţi înapoi de ţările de origine.
Angela Merkel a declarat că atentatul a demostrat executivului german că trebuie să acţioneze rapid şi corect ”pentru a-şi arăta atitudinea”.
Ministrul Justiţiei, Heiko Maas, crede că autorităţile germane ar trebui să aibă dreptul de a reţine pentru o perioadă de 18 luni orice individ care este considerat o ameninţare pentru securitate şi să emită ordine de deportare. Peste 220 de cetăţeni străini care locuiesc în Germania sunt consideraţi periculoşi de către autorităţile de la Berlin.
Anis Amri nu a fost niciodată arestat pentru că nu avea documente tunisiene, deşi era considerat un risc de securitate după ce a plănuit un act de violenţă în landul Renania de Nord-Westfalia. Ulterior, atacatorul s-a mutat la Berlin. Însă, autorităţile din capitala germană nu au putut niciodată să-l aresteze din cauza lipsei de dovezi.
Ministrul Maas propune ca asemenea suspecţi să poarte obligatoriu brăţări electronice, deşi nu există o condamnare.
”Brăţările electronice de monitorizare nu ar trebui să mai fie considerate un taboo”, a declarat ministrul Justiţiei.
Heiko Maas va discuta marţi cu ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, despre măsurile care pot fi luate pentru a îmbunătăţi situaţia de securitate din Germania. Anterior, Maiziere a propus crearea unor centre speciale pentru găzduirea migranţilor a căror solicitări de azil au fost deja respinse.
Însă, o mare problemă pentru autorităţile germane este reprezentată de greutatea cu care migranţii sunt deportaţi în state de origine precum Tunisia, Algeria şi Maroc. Cancelarul Angela Merkel susţine că trebuie să se ajungă la un acord cu aceste state, care refuză să-i primească înapoi pe migranţii respinşi.