Șeful statului major francez a demisionat după o dispută cu Macron privind bugetul armatei

Dora Vulcan | 19.07.2017

Generalul Pierre de Villiers, seful Statului Major al Armatei Frantei, a demisionat miercuri, la cateva zile dupa o disputa publica cu presedintele Emmanuel Macron, plecata de la planurile de reducere a bugetului alocat fortelor militare.

Pe aceeași temă

 

 

 

E un gest care in Franta nu a mai fost facut din 1958, noteaza presa de la Paris, citată de ziare.com.

 

In Franta se doreste micsorarea bugetului armatei cu 850 de milioane de euro, in contextul in care in 2017 sunt prevazute reduceri ale cheltuielilor statului in valoare de 4,5 miliarde.

 

Insa generalul in varsta de 61 de ani, sef al Statului Major din 2014, s-a aratat de la inceput impotriva micsorarii bugetului Armatei, mai ales in contextul in care Franta e inca in stare de alerta, dupa valul de atentate din ultimii ani. Prin urmare, miercuri, Pierre de Villiers si-a prezentat demisia, care i-a fost acceptata de presedintele Emmanuel Macron.

 

"In circumstantele actuale, consider ca nu mai sunt in masura sa asigur durabilitatea modelului Armatei in care cred, pentru a garanta protectia Frantei si a francezilor, astazi si maine, si sa sustin ambitiile tarii noastre. In consecinta, mi-am asumat responsabilitatile, prezentand astazi demisia presedintelui Republicii, care a acceptat-o", se arata intr-un comunicat al generalului Villiers. Acesta mai arata, referindu-se la disputele publice avute cu seful statului: "In cel mai strict respect al loialitatii, care nu a incetat vreodata sa fie fundamentul relatiei mele cu autoritatea politica si reprezentanta nationala, am apreciat ca era de datoria mea sa le anunt rezervele mele, in mai multe randuri, cu usile inchise, in deplina transparenta si adevar".

 

Replica presedintelui, care este si comandantul suprem al fortelor armate franceze, nu s-a lasat asteptata: "Daca seful Statului Major si presedintele sunt pe pozitii opuse intr-o privinta, seful Statului Major este cel care pleaca".

 

De Villiers si Macron ar fi trebuit sa aiba o intalnire vineri. In iunie, presedintele semnase pentru ca acesta sa ramana in continuare in functie, aminteste The Local.

 

Demisia generalului este si prima criza majora din mandatul lui Macron.

 

De Villiers are renumele de a spune lucrurilor pe nume, iar inainte de a-si da demisia declarase public, referindu-se la Macron: "Nu o sa te las sa-ti bati joc de mine asa!".

 

A venit in scurt timp si reactia lui Macron, care, intr-un discurs sustinut la Ministerul Apararii, saptamana trecuta, a amintit tuturor ca el este seful suprem. Acesta a mai spus atunci ca anumite discutii nu trebuie purtate in public, referindu-se clar la De Villiers.

 

Cu aceeasi ocazie, presedintele a mai declarat ca-si va respecta angajamentele facute, inclusiv taierile de la buget, adaugand: "Nu am nevoie de presiunea comentariilor".

 

Atitudinea presedintelui a fost insa criticata de unii, care au sustinut ca Macron nu trebuia sa-l desfiinteze public pe general, in fata subordonatilor sai.

 

Macron a fost criticat insa si de republicani, dar si de socialisti, care sustin ca presedintele a gresit si ca nu e drept ca seful Statului Major sa nu se poata exprima liber.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22