Pe aceeași temă
De la mijlocul lunii mai, indicatorii pieței muncii din SUA arată o înrăutățire bruscă a acesteia. Conform Reuters care citează emailul transmis de Musk directorilor din compania Tesla, acesta le transmite că numărul de angajați trebuie redus cu 10%, deoarece are un „presimțire foarte rea” cu privire la evoluția economiei SUA.
E-mailul, intitulat „Întrerupeți toate angajările la nivel mondial”, a fost trimis joi directorilor din conducerea companiei și este cel mai recent semn al deteriorării indicatorilor macroeconomici iar scăderea vânzărilor de mașini noi în SUA, mult sub nivelul anticipat, ar putea fi semnalul prevestitor al unei recesiuni economice de amploare.
Anunţul a venit la două zile după ce cel mai bogat om din lume le-a spus angajaţilor săi să nu mai lucreze de acasă şi să se întoarcă la birou sau să părăsească compania.
„Toată lumea de la Tesla trebuie să petreacă cel puțin 40 de ore la birou pe săptămână... Dacă nu vă prezentați, vom presupune că ați demisionat”.
Iar miercuri, Musk a mai postat pe Twitter: „Recesiunile servesc unei funcții vitale de curățenie economică”.
Tesla, care are fabrici de vehicule electrice în întreaga lume, inclusiv în SUA, Germania și China, are aproximativ 100.000 de angajați, astfel încât reducerea cu 10% a locurilor de muncă ar putea echivala cu 10.000 de oameni.
Avertismentul dur al lui Musk cu privire la dezastrul economic iminent și nevoia reducerii de locuri de muncă au făcut ca acțiunile Tesla să scadă cu aproape 4% înainte de deschiderea pieței, trăgând în jos contractele futures de pe Nasdaq 100 cu aproximativ jumătate de punct procentual antrenând și alți producători de mașini electrice.
Tesla a majorat preţurile vehiculelor produse în acest an din cauza presiunii inflaţioniste semnificative manifestate la materiile prime şi a blocajelor logistice în contextul războiului din Ucraina.
De asemenea, Tesla a încetat să mai primească comenzi pe site-ul său pentru modelul Cybertruck, un vehicul care este foarte aşteptat și în afara Statelor Unite, respectiv în Canada şi Mexic.
„Cred că este foarte prudent de către Tesla să reducă personalul... Pe această piață (a mașinilor electrice – n.r.) orice creștere a prețurilor nu se reflectă în majorarea corespunzătoare a veniturilor. Compensarea se face prin îmbunătățirea rentabilității capitalului investit și generarea de cash flow”, a declarat Peter Garnry, șeful diviziei de strategie bursieră la Saxo Bank pentru Bloomberg Television.
La începutul săptămânii, Jamie Dimion, CEO al Băncii JPMorgan avertiza la rândul lui: „Un uragan este pe drum înaintea noastră și se îndreaptă drept spre noi”.
Analiștii consideră măsura luată de Elon Musk privind reducerea numărului de angajați la Tesla ca un semnal al valului de concedieri care va urma și intrarea într-o perioadă de recesiune economică.