Elveția a blocat conturile instituțiilor și oligarhiilor ruși după invadarea Ucrainei

L. G. | 28.02.2022

Guvernul elvețian a decis să se alăture sancțiunilor UE impuse Rusiei înghețând activele ale companiilor și persoanelor fizice nominalizate de autoritățile UE.

Pe aceeași temă

Elveția, un stat neutru recunoscut ca fiind un centru financiar și comercial major, a anunțat că urmează exemplul Uniunii Europene și va adopta sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin, notează Reuters.

Președintele elvețian Ignazio Cassis a spus că adoptarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei a fost „o măsură unică, dificilă, care a necesitat o analiză atentă”. Duminică el a spus că neutralitatea Elveției trebuie păstrată și este pregătită să-și ofere bunele oficii pentru căutarea unei soluții diplomatice dacă discuțiile dintre oficialii ucraineni și ruși purtate la granița cu Belarus nu vor reuși, de exemplu prin ajungerea la un armistițiu.

După reuniunea Consiliului Federal al Elveției, format din șapte membri, s-a decis ca rușilor implicați în războiul din Ucraina să li se înghețe activele, a anunțat luni guvernul, într-o abatere bruscă de la tradiția țării sale de a fi neutră în privința conflictelor.

 

Măsura vine după ce președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat duminică că este „foarte probabil” ca Elveția să sancționeze Rusia și să înghețe activelor rusești din Elveția.

 

Elveția se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a se alătura Occidentului și de a adopta sancțiuni economice. Guvernul a spus până la decizia de luni doar că nu va lăsa Elveția să fie folosită ca platformă pentru eludarea sancțiunilor UE.

 

Elveția a parcurs o linie întortocheată între manifestarea solidarității cu Occidentul și menținerea neutralității sale tradiționale, despre care guvernul spune că o prezintă ca un potențial mediator. Dar se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a se alătura în mod clar cu Occidentul împotriva Moscovei și de a adopta sancțiunile punitive ale Uniunii Europene. Guvernul a spus până acum doar că nu va lăsa Elveția să fie folosită ca platformă pentru eludarea sancțiunilor UE.

 

În cel mai mare marș pentru pace din ultimele decenii, aproximativ 20.000 de oameni au manifestat sâmbătă în capitala Berna pentru a sprijini Ucraina, unii huiduind guvernul din cauza politicii sale prudente.

Datele Băncii Naționale Elvețiene arată că la nivelul anului 2020 rușii dețineau active de 10,4 miliarde de franci elvețieni (11,24 miliarde de dolari) în băncile elvețiene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22