Elveția, condamnată la CEDO din cauza unei românce de etnie romă închisă 5 zile pentru cerșetorie

Redactia | 20.01.2021

CEDO apreciază că amenda de 500 de franci, transformată în 5 zile de închisoare pentru incapacitate de plată, dată reclamantei nu este o măsură corectă.

Pe aceeași temă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Elveţia pentru că a dat o amendă mare unei tinere românce care a cerşit pe drumul public, potrivit Le Temps.

„Simţeam că e ceva fals în dorinţa de a incrimina simplul fapt că stai cu mâna întinsă”, reacţionează cea care a contestat mii de amenzi şi a adus în faţa justiţiei acest caz.

Curtea apreciază că amenda de 500 de franci (în final transformată în 5 zile de închisoare pentru incapacitate de plată) dată reclamantei nu este o măsură propoţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici în scopul protejării drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine.

„Vulnerabilitate evidentă”

Născută în 1992, această membră a comunităţii de romi, analfabetă, fără loc de muncă şi fără ajutor social, a început sa ceară de pomană la Geneva, în 2011.

Ea a suferit repede de pe urma legii cantonale care interzice cerşetoria pe drumurile publice.

Constrânsă să predea monezile obţinute, ea a cumulat şi alte opt amenzi de 100 de franci fiecare prin ordonanţă penală şi a fost de două ori reţinută de poliţie.

Sesizat cu o reclamaţie împotriva tuturor acestor decizii, primul judecător a decis o amendă de 500 de franci pentru femeia care cerșea şi a confirmat confiscarea a 16,75 franci de la aceasta. Decizie confirmată până la Tribunalul federal în 2014.

Greşit, spune Curtea. „Pusă într-o situaţie de vulnerabilitate evidentă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie”, arată decizia. Ea a fost pedepsită pentru acţiuni comise într-o situaţie în care după toate aparenţele ea nu avea altă soluţie pentru a supravieţui, adaugă hotărârea.

Curtea consideră că sancţiunea dată reclamantei a adus atingerea demnităţii ei umane şi a încălcat însăşi esenţa drepturilor de respectare a vieţii private şi de familie.

Acest amestec în drepturile ei protejate „nu era necesar într-o societate democratică”.

Curtea de la Strasbourg subliniază de asemenea că niciun motiv de interes public nu justifică pedeapsa privativă de libertate suferită efectiv ca măsură de înlocuire pentru amenda neplătită.

Elveţia, condamnată să plătească reclamantei 922 de euro despăgubiri morale, mai poate cere trimiterea cazului în faţa Marii Camere.

Dina Bazarbachi este optimistă. „Vor trebui schimbate legile privind cerşetoria”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22