EMA: Apariția cheagurilor de sânge e un efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca

Laurentiu Gheorghe | 07.04.2021

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a comunicat miercuri că există o legătură între formarea de cheaguri de sânge și vaccinul AstraZeneca, ca efect advers foarte rar.

Pe aceeași temă

EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad-hoc.

EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:

  • Dificultăți de respirare

  • Durere în piept

  • Umflarea picioarelor

  • Dureri abdominale persistente

  • Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii

  • Pete mici sub piele la locul injecției

„Comitetul de siguranță privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile. COVID-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experți din mai multe specializări.

Pe baza dovezilor prezente anumiți factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării. Există și un răspuns imun la acest vaccin care duce la efecte secundare.

EMA lucrează cu autoritățile competente pentru a se asigura că aceste cazui sunt comunicate în timp util. Este important ca oamenii vaccinați să știe aceste efecte adverse astfel încât să știe la timp. Vom continua să monitorizăm și vom face alte recomandări în funcție de evoluția situație. Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel național în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a spus Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22