EMA: Este clar că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze

Laurentiu Gheorghe | 06.04.2021

Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze.

Pe aceeași temă

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, într-un interviu pentru presa italiană.

Oficialii EMA urmează să se întrunească între 6 și 9 aprilie pentru a discuta problema.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim precis acest sindrom datorat vaccinului (...) în rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale mai mare decât ne-am aștepta în rândul persoanelor tinere”, mai precizat Cavaleri.

De mai multe săptămâni au început să apară suspiciuni cu privire la posibile efecte secundare grave dar rare observate în rândul persoanelor inoculate cu vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

Vaccinul AstraZeneca suspendat în multe țări UE

Zeci de cazuri au fost deja identificate, o parte a acestora ducând la decesul persoanelor vaccinate.

În Marea Britanie au fost depistate 30 de cazuri și 7 decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate până în 24 martie.

Numeroase țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca la jumătatea lunii martie după depistarea primelor cazuri de tromboze la persoanele inoculate cu accest vaccin.

Însă acestea au reînceput vaccinările cu serul AstraZeneca la scurt timpă după ce EMA a anunțat în 18 martie că vaccinul este „sigur și eficient”, fără a exclude însă total la momentul respectiv o legătură între evenimentele tromboembolice și acest vaccin.

România a retras la rândul ei de la administrare 4.200 de doze din lotul AstraZeneca ABV 2856 considerat cu probleme în Italia după decesul a două persoane în Sicilia dar le-a reintrodus în uz după anunțul EMA.

Mai multe țări europene, printre care și Germania, au restricționat însă din nou administrarea vaccinului anglo-suedez în rândul persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani după ce s-a observat că persoanele tinere ar avea o susceptabilitate mai ridicată de a dezvolta tromboze după vaccinarea cu acest vaccin.

Vaccinul AstraZeneca este folosit în continuare în România

În România, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, nu consideră oportună retragerea autorizării de punere pe piață a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca deși un oficial al Agenției Europene a Medicamentului a declarat că „există o legătură între tromboze și vaccin”. „Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect, este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice", spune Valeriu Gheorghiță.

Oficialul român mai spune că ședința Comitetului de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului nu s-a încheiat la această oră, iar la finalul ei sunt așteptate noi recomandări în legătură cu vaccinul AstraZeneca.

România va adopta toate măsurile pentru ca siguranţa celor care se vaccinează să fie prioritară, în funcție de recomandările făcute de Agenția Europeană a Medicamentului, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Aș vrea să menţionez că încă nu este finalizată şedinţa Comitetului de farmacovigilenţă, şedinţă care are loc chiar la acest moment. În urma acestei şedinţe vor fi transmise recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană care, eventual, să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice, particulare.

Acest mecanism de evaluare a reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate. Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere e piaţă a acestui vaccin, foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic, modificări ale prospectului. Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări în aşa fel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar: aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului", a explicat Valeriu Gheorghiță.

În România s-au înregistrat până acum 7 cazuri de tromboze la persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, dar nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul. Alte două cazuri sunt în investigare.

„În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, sunt cazuri extrem de rare", a precizat Valeriu Gheorghiță.

Peate 200.000 de români au renunțat la vaccinul AstraZeneca

Peste 207.000 de persoane care erau programate la vaccinare cu AstraZeneca și-au anulat programarea începând cu luna martie, când au început să apară relatări despre o posibilă legătură între acest vaccin și tromboze severe.

„Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea”, a spus Valeriu Ghoerghiță.

„Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Gheorghiță.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat la rândul său la jumătatea lunii martie că recomandă „pentru moment” continuarea inoculărilor cu acest vaccin.

„Pentru moment, OMS crede că balanța risc/beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca și recomandă continuarea vaccinărilor”, a anunțat OMS într-un comunicat de presă remis în 17 martie.

Aceasta a sublinat însă ca experții să continue să „evalueze” datele referitoare la problemele de sănătate întâmpinate de unele persoane vaccinate cu acest produs”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22