Pe aceeași temă
Într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1, înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite, săptămâna trecută, liderul francez a spus că Europa trebuie să-și pregătească viitoarea arhitectură de securitate.
"Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le rezolvăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va ajunge direct la ușa sa și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia", a declarat Macron.
"Această temă va face parte din subiectele pentru pace, așa că trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, cum să ne protejăm aliații și statele membre și cum să oferim garanții Rusiei la momentul când va reveni la masa negocierilor", a precizat președintele francez.
Macron va vorbi cu Vladimir Putin despre securitatea sectorului „nuclear civil” din Ucraina
De asemenea, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunţat că va vorbi „în curând” cu Vladimir Putin despre probleme de securitate din jurul sectorului „nuclear civil” din Ucraina, după ce discuta, duminică, cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează news.ro citând AFP.
Macron a discutat despre războiul din Ucraina şi implicaţiile acestuia timp de „multe ore” cu preşedintele american Joe Biden săptămâna aceasta, în timpul vizitei sale în Statele Unite. Pentru a avea un mandat colectiv”, Emmanuel Macron a indicat că va vorbi, duminică, cu Rafael Grossi, şeful AIEA.
„Pe aceste baze voi putea avea în curând o discuţie specifică cu preşedintele Putin pe tema energiei nucleare civile”, a precizat Macron, subliniind că va vorbi în prealabil cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ultima discuţie oficială dintre Emmanuel Macron şi Vladimir Putin datează din 11 septembrie, relatează news.ro
Condițiile pentru negocieri de pace
Rusia și SUA au anunțat săptămâna aceasta că, în principiu, sunt deschise discuțiilor, deși președintele american, Joe Biden, a spus că va discuta cu Putin doar dacă liderul de la Kremlin ar manifesta interes să pună capăt războiului.
Ucraina spune că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia încetează atacurile și își retrage trupele. Mulți din Ucraina și din Occident se opun cu fermitate oricărei negocieri cu Putin, care i-ar oferi concesii după aproape 10 luni de război, mai ales că Ucraina a alungat forțele ruse din zone mari, în ultimele trei luni.
Afirmațiile lui Macron au sugerat că ar simpatiza cu nevoia Moscovei de garanții de securitate - o pretenție care a fost centrul unei diplomații intense, dar eșuate, în perioada premergătoare războiului.
La 8 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei, Putin a declarat, la o conferință de presă comună cu Macron, la Moscova, că Rusia va continua să încerce să obțină răspunsuri de la Occident, la principalele sale trei cereri de securitate: încetarea extinderii NATO, nicio desfășurare de rachete în apropierea frontierelor sale și o reducere a infrastructurii militare a NATO în Europa, la nivelurile din 1997.
SUA au anunțat la acea vreme că cererile Rusiei au fost "fără șanse de succes".