Emmanuel Macron vrea o lege împotriva «fake news». Aluzie voalată la mass-media din Rusia

E.b. | 04.01.2018

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a lansat în lupta împotriva /fake news/ vehiculate pe internet în perioade electorale.

Pe aceeași temă

 

 

Asta în contextul în care pirateria informatică şi-a făcut puternic simţită prezenţa în campaniile politice peste tot în lume, în ultimele luni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

"Ne vom actualiza dispozitivul juridic pentru a proteja viaţa democratică de aceste ştiri false", a declarat miercuri Macron, anunţând o lege care va obliga platformele online să dea dovadă de mai multă transparenţă.

 

Într-o aluzie voalată la mass-media din Rusia, RT şi Sputnik, pe care le-a mai criticat şi în primăvară, Macron a denunţat "propaganda de pe reţelele sociale" vizând să "mânjească un responsabil politic, o personalitate, o figură publică, un ziarist".

 

El a anunţat totodată că puterile autorităţii de reglementare în audiovizual vor fi sporite "pentru a lupta împotriva oricărei tentative de destabilizare de către servicii de televiziune controlate sau influenţate de state străine".

 

Preşedintele francez a mai indicat că, în baza noului proiect de lege, al cărui conţinut urmează să fie prezentat în detaliu în săptămânile următoare, "platformele vor avea obligaţia de a asigura o transparenţă sporită în ce priveşte conţinuturile sponsorizate, cu scopul de a face publică identitatea beneficiarilor, dar şi de a limita sumele consacrate acestor conţinuturi".

 

La scurt timp după alegerea sa, în mai anul trecut, Emmanuel Macron a acuzat, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul său rus Vladimir Putin, de "propagandă mincinoasă" canalul de informaţii RT şi agenţia de presă publică Sputnik, ambele dispunând şi de site-uri în franceză.

 

După dezvăluirile legate de campania electorală din SUA din 2016, pe care Rusia este acuzată că a încercat să o influenţeze în favoarea actualului preşedinte Donald Trump, problema aşa-zisului fenomen "fake news" preocupă toate ţările Uniunii Europene, iar Franţa nu va fi primul stat care adoptă o lege împotriva acestora.

 

O lege adoptată în Germania permite impunerea de amenzi drastice - de până la 50 de milioane de euro - reţelelor sociale dacă nu retrag în cel mai scurt timp informaţiile false de pe platformele pe care le gestionează.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22