Erdogan a pierdut alegerile locale în marile orașe. Electoratul sancționează intrarea în recesiune

Laurentiu Gheorghe | 01.04.2019

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a suferit o înfrângere majoră în alegerile locale, alături de partidul său, AKP, pierzând Ankara, pentru prima dată după 2001 și foarte probabil și Istanbulul.

Pe aceeași temă

Erdogan, care a dominat politica turcă de când a preluat puterea cu 16 ani în urmă și și-a condus țara cu o mână de fier, a avut o campanie fără răgaz de două luni înainte de votul de duminică, pe care l-a descris ca pe o „problemă de supraviețuire” pentru Turcia, relatează Reuters.

Dar mitingurile zilnice ale președintelui și acoperirea media masivă nu au reușit să-i convingă pe alegătorii din cele două orașe importante să aleagă candidații AKP, deoarece intrarea Turciei în recesiunea economică a cântărit foarte mult în momentul votului.

Posturile TV din Turcia au transmis că Mansur Yavas, candidat al Partidului Popular Republican (CHP), a obținut o victorie clară în Ankara. În Istanbul, CHP era cu aproape 28.000 de voturi în fața AKP înainte ca voturile din ultimele secții să fie numărate.

"Oamenii au votat în favoarea democrației, au ales democrația", a declarat liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, declarând că CHP partid secularist a câștigat Ankara și Istanbul de la AK (Partidul AK) și și-a menținut conducerea în Izmir, cel de al treilea mare oraș din Turcia.

Prezența la vot a fost impresionată, de 84,52% la nivel național, conform agenției oficiale de presă Anadolu.

Înfrângerea partidului islamist al lui erdogan, AKP în Ankara este o pierdere importantă pentru Erdogan.

Pierderea Istanbulului, care este de trei ori mai mare decât Ankara, orașul unde actualul președinte și-a început cariera politică și a fost primar în anii 1990, ar fi o lovitură și mai puternică pentru Erdogan.

Președintele Comitetului Electoral Central a declarat presei că Ekrem Imamoglu, candidatul CHP, are 4.159.650 față de 4.131.761 voturi în favoarea candidatului AKP, fostul premier, Binali Yildirim.

Rezultatul final va fi prezentat însă peste încă două zile, a spus Guven, deoarece mai sunt de numărat voturile din 84 de secții de votare, care n-au putut fi încă introduse în sistemul electronic de numărat voturi.

Lira turcească a reacționat la înfrângerea suferită de partidul AK, pierzând 2,5% din cotație în fața dolarului, comparativ cu închiderea de vineri.

Agenția Anadolu adaugă că principalul partid de opoziție, CHP, va depune contestații în unele cartiere din Ankara, unde acuză erori de numărare a voturilor.

În discursul postelectoral de duminică seară, Erdogan a dat de înțeles că este dispus să accepte înfrângerea din Istanbul, spunând că mai multe cartiere au decis să aleagă candidații AK.

„Chiar dacă electoratul nostru a renunțat la postul de primar, mai multe districte au votat în favoarea AKP”, a declarat Erdogan.

Alegerile locale din Turcia sunt considerate un test pentru popularitatea regimului președintelui Recep Tayyip Erdogan pe fondul deteriorării situației economice. Alegerile au fost marcate de violențe la Istanbul și în sud-estul Turciei.

Erdogan a promis că Turcia se va concentra acum pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă economia în perioada premergătoare alegerilor generale din 2023. „Avem o perioadă lungă de timp în care vom efectua reforme economice fără a compromite regulile economiei de piață libere", a declarat el reporterilor.

Cel mai proeminent lider al Turciei moderne de la fondatorul republicii turce, Mustafa Kemal Ataturk, Erdogan și-a bazat ascensiunea politică pe o creștere economică puternică și susținut de turcii musulmani, conservatori adepți ai învățăturilor islamice.

Un spirit militar desăvârșit, el este încă cel mai popular politician al țării deși a divizat puternic societatea și a pus bazele unui regim prezidențial, aprobat prin referendum în 2017, punând în alertă lumea occidentală privind instaurarea unui regim autocrat în Turcia, un membru important al NATO.

Dar o criză a monedei naționale declanșată după alegerile de anul trecut, care a condus la deprecierea lirei cu 30% față de dolar și intrarea în recesiune la sfârșitul lui 2018 i-a redus popularitatea. Cu o inflație care ajunge la 20% și un șomaj, mai ales în rândul tinerilor tot mai mare, în creștere, mulși alegători au decis să pedepsească partidul prezidențial.

„Alegerile de astăzi (duminică n.r.) sunt la fel de marcante pentru istorie, ca și cele din 1994”, a postat pe Twitter cunoscutul jurnalist Rusen Cakir, referindu-se la anul în care Erdogan a câștigta pentru prima dată primăria orașului Istanbul, începutul ascensiunii sale. „Este un eveniment care arată că un capitol din istorie, deschis cu 25 de ani în urmă, se va închide curând”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22