Pe aceeași temă
Turcia încearcă să-și păstreze legăturile cu Rusia, principalul ei furnizor de energie, pentru a nu le rupe complet, le-a mai declarat Erdogan reporterilor, la summitul privind clima, de la Paris, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă decretul cu măsurile de retorsiune adoptate după doborârea de către aviația turcă a unui bombardier rus care ar fi intrat pe teritoriul Turciei și nu ar fi răspuns la semnale.
Sancțiunile Rusiei
Începând de la 1 ianuarie 2016, angajatorii ruși "nu vor mai putea să recruteze personal dintre cetățenii Republicii Turcia", se menile sub jurisdicție turcă" de a lucra pe teritoriul rus. ționează în decret, care limitează astfel și posibilitatea pentru "organizați
"Interdicția sau limitarea importurilor anumitor tipuri de mărfuri venind din Republica Turcă", se va face în baza unei liste care urmează să fie stabilită de guvernul rus.
Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, citat de agențiile ruse de presă, Vladimir Putin și-a însărcinat guvernul "să stabilească o listă de bunuri și servicii la care măsurile economice nu se vor aplica", potrivit Agerpres.
În plus, Vladimir Putin "a cerut guvernului rus să ia măsuri pentru interzicerea transportului aerian charter între Rusia și Turcia", în timp ce tour-operatorii ruși ar trebui "să se abțină să propună cetățenilor ruși produse implicând vizite pe teritoriul Turciei".
Pe de altă parte, companiile aeriene turce vor trebui să se supună mai multor controale pe teritoriul rus, "din motive de securitate".
Decretul oficializează și restabilirea regimului vizelor pentru turci, anunțată vineri de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.
Relațiile dintre Ankara și Moscova traversează o criză gravă după ce forțele aeriene turce au doborât marți un bombardier rus Suhoi 24 la frontiera cu Siria.
Erdogan regretă doborârea avionului rus
Erdogan a declarat sâmbătă că ar fi preferat să nu se întâmple acest lucru și că este profund îndurerat: "Sunt cu adevărat întristat de acest incident. Am fi preferat să nu se întâmple, dar s-a întâmplat", a spus șeful statului turc într-un discurs susținut în orașul Baliksehir, din vestul țării.
"Sper că un astfel de lucru nu se va mai întâmpla", a adăugat el, citat de Agerpres.
"Rusia este la fel de importantă pentru Turcia cum este Turcia pentru Rusia. Cele două țări nu-și pot permite să renunțe una la cealaltă", a insistat Erdogan., după care a lansat un apel la omologul său rus, Vladimir Putin, pe care speră să-l întâlnească luni la Paris, în marja unui summit internațional privind schimbările climatice:
"Să nu lăsăm această problemă să degenereze până în punctul în care relațiile noastre vor fi complet distruse. Summitul privind schimbările climatice ar putea fi un prilej pentru restabilirea relațiilor noastre", a mai declarat el, citat de Agerpres.
Cu numai o zi înainte, Erdogan avertiza Rusia că se joacă cu focul sprijinindu-l pe Bashar al-Assad.
Rusia a pretins scuze oficiale după incidentul aerian, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus un astfel de gest, scrie AFP, preluată de Agerpres.