Erdogan respinge armistițiul propus de Donald Trump în nordul Siriei

Dora Vulcan | 16.10.2019

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins categoric o propunere americană de a interveni pentru un armistiţiu în nordul Siriei, relatează AFP.

Pe aceeași temă

„Ne spun 'să declarăm un armistiţiu'. Nu vom putea declara niciodată un armistiţiu", atât timp cât Turcia nu va fi alungat "organizaţia teroristă" de la frontieră”, le-a declarat președintele turc jurnaliştilor, în avion, la întoarcerea din Azerbaidjan.

„Ei exercită presiuni asupra noastră ca să încetăm operaţiunile. Avem un obiectiv clar. Nu suntem preocupaţi de sancţiuni”, a mai spus Erdogan, la şase zile după ce Turcia şi-a lansat ofensiva pentru a îndepărta de la frontiera sa kurzii din Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Vicepreşedintele american, Mike Pence, se va întâlni joi cu Recep Tayyip Erdogan, cu obiectivul de a obţine "un armistiţiu imediat" în nordul Siriei.

Mike Pence va fi însoţit în Turcia de şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, consilierul pe probleme de securitate naţională Robert O'Brien şi de emisarul SUA pentru Siria, James Jeffrey, a informat Casa Albă.

Vicepreşedintele american "va reafirma angajamentul lui Donald Trump de a menține sancțiunile economice punitive vizând Turcia atât timp cât nu va fi găsită o soluţie", a subliniat executivul de la Washington.

”Cerem un armistițiu”, a spus Donald Trump, care, luni, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său turc l-a îndemnat să pună capăt ofensivei militare din Siria.


Forţele regimului Bashar Al-Assad au început marţi să se amplaseze în anumite sectoare din nordul Siriei care le scăpau de sub control, după un acord încheiat cu autorităţile kurde vizând să contracareze ofensiva turcă.

Deşi considerate "teroriste" de Ankara, miliţiile kurde din Unităţile de apărare a poporului (YPG) sunt aliate ale Occidentului în lupta împotriva jihadiştilor din Stat Islamic, de unde şi protestele internaţionale suscitate de ofensiva turcă.

Background

Trump vrea să impună sancțiuni economice Turciei

Administrația Trump urmează să impună sancțiuni economice Turciei, cel mai probabil din această săptămână, pentru ofensiva sa din nordul Siriei.

Aceasta este una dintre puținele pârghii pe care SUA încă le are asupra Turciei cu care este partener în NATO , transmite Reuters.

Folosirea armatei americane pentru a opri ofensiva turcă asupra luptătorilor kurzi aliați din SUA nu a fost niciodată o opțiune, au declarat oficialii de apărare, iar Trump a cerut duminică Pentagonului să înceapă o retragere „deliberată” a tuturor trupelor americane din nordul Siriei.

După ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat, vineri, că Trump a autorizat noi sancțiuni „foarte puternice” care vizează Turcia, administrația părea gata să înceapă să pună în practică amenințarea lui Trump de a distruge economia Turciei.

Duminică, Trump a declarat că ascultă de îndemnul Congresului, în care republicanii și democrații pun presiune pentru impunerea de sancțiuni Turciei.

„Tratând cu Lindsey Graham și cu mulți membri ai Congresului, inclusiv democrați, despre impunerea unor sancțiuni puternice Turciei”, a scris Trump pe Twitter, referindu-se la aliatul fidel al lui Trump, senatorul american care l-a criticat pe președinte săptămâna trecută.

„Trezoreria este gata să aplice aceste sancţiuni, poate fi solicitată o legislație suplimentară. Există un consens larg în acest sens. Turcia a cerut să nu se pună în practică acest lucru. Rămâneţi la curent!”, a adăugat acesta.


Un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că sancțiunile „au fost elaborate la toate nivelurile guvernului pentru a fi aplicate”.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Ofensiva Turciei, lansată miercuri de-a lungul frontierei comune, își propune să neutralizeze miliția YPG kurda, principala componentă a Forțelor Democrate Siriene (SDF), văzută de Ankara ca un grup terorist aliniat cu insurgenții kurzi din Turcia. Dar SDF a fost, de asemenea, principalul aliat al Washingtonului în lupta care a demontat „califatul” jihadist al statului islamic în Siria.

Decizia lui Trump, afirmată de multă vreme, de a scoate Statele Unite din „războaie interminabile”, a stârnit îngrijorări privind renașterea Statului Islamic.

În timp ce sancțiunile par a fi cel mai puternic instrument de descurajare, Statele Unite și aliații săi europeni ar putea, de asemenea, să ia în considerare interdicțiile de vânzare a armelor și amenințarea urmăririlor penale pentru crime.

„O bună decizie a președintelui Donald Trump de a colabora cu Congresul pentru impunerea de sancțiuni paralizante turcilor pentru agresiunile lor scandaloase / crime de război în Siria”, a replicat Graham.

Nu este clar care sunt sancțiunile din ordinul redactat săptămâna trecută, despre care Mnuchin a spus că este gata de activare în orice moment și dacă acestea vor fi la fel de severe ca ceea ce propun parlamentarii.

Eliot Engel, președintele democrat al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din SUA, și Mike McCaul, seniorul republican al comisiei, au introdus vineri un proiect de lege care va sancționa oficialii turci implicați în operațiunea din Siria și băncile implicate în sectorul de apărare al Turciei până când Turcia va încheia operațiunile militare în Siria. De asemenea, ar putea fi oprite armele să se îndrepte către forțele turcești în Siria și i s-ar impune Turciei sancțiuni pentru achiziționarea unui sistem rus de apărare împotriva rachetelor S-400.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat, vineri târziu, că Turcia va riposta împotriva oricăror măsuri care vizează combaterea eforturilor sale de combatere a terorismului, ca răspuns la anunțarea posibilelor sancțiuni ale SUA împotriva Turciei.

Statele Unite ar putea viza inclusiv direcționarea vânzărilor de arme către Turcia, lucru pe care mai multe state europene l-au făcut deja. Franța a declarat sâmbătă că a suspendat toate vânzările de arme către Turcia și a avertizat Ankara că ofensiva sa din nordul Siriei amenința securitatea europeană.

Casa Albă ar putea, de asemenea, să analizeze presiunea din ce în ce mai mare făcută asupra Turciei privind încălcarea drepturilor omului în timpul ofensivei, cu o amenințare de urmărire pentru crime de război.

Statele Unite analizează rapoarte potrivit cărora un politician kurz și luptători kurzi au fost uciși în nord-estul Siriei, pe fondul ofensivei Turciei, a declarat un ministru al Departamentului de Stat pentru Reuters, care a adăugat că Washingtonul a găsit rapoartele tulburătoare.

Ca răspuns la rapoarte, oficialul american a spus: „Este îngrozitor. Toate acestea sunt printre problemele abordate prin ordinul nostru executiv ”, referindu-ne la sancțiuni.

Experții se îndoiesc, însă, că oricare dintre sancțiunile americane îl vor face pe Erdogan să se răzgândească, având în vedere credința sa de multă vreme că luptătorii kurzi din Siria amenință securitatea națională și pe care Ankara îi vede ca o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Acesta este un eșec monumental în numele Statelor Unite”, a spus Aaron Stein, directorul programului Orientul Mijlociu, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

Stein a spus că doar guvernul sirian sau Rusia, și nu sancțiunile americane, ar putea opri operațiunea turcă.

Armata siriană se va desfășura pe toată lungimea frontierei cu Turcia, într-un acord cu administrația kurda din nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea unei ofensive turcești, a declarat duminica administrația kurda.

Statele Unite au o singură persoană pe care Erdogan și-a dorit-o de mult timp să fie extrădată: clericul musulman cu sediul în SUA, Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a orchestrat o lovitură de stat militară eșuată în 2016 împotriva lui Erdogan.

Oficialii americani au spus că instanțele judecătorești au nevoie de suficiente dovezi pentru extrădarea bătrânului Gulen, care a negat orice implicare în lovitura de stat din Turcia, pe care Erdogan i-o atribuie, și care trăiește în exil autoimpus în Statele Unite din 1999.

Turcia a invadat nordul Siriei

Forţele armate turce au lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter. Armata Turciei desfășoară operațiunea împreună cu armata siriană

„Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor al terorii de-a lungul graniței noastre de sud și să aducem pacea în zonă”, a scris Erdogan pe Twitter.

Armata Turciei desfășoară operațiunea militară împreună cu armata siriană.

Armata Turciei a lansat Operațiunea Primăvara Păcii împotriva PKK și a teroriștilor ISIS din nordul Siriei, a anunțat, miercuri după amiază, președintele Turciei, Recep Erdogan.

Turcia şi-a început ofensiva militară în nord-estul Siriei, ofensivă pe care o desfăşoară cu girul Statelor Unite şi preşedintelui Donald Trump, relatează Bloomberg.

Erdogan a denumit operaţiunea "Izvorul Păcii" şi a afirmat că ţintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând "o panică uriaşă în rândul populaţiei".

O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiaţilor sirieni", a susţinut Erdogan.

Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reaminteşte AFP. Turcia ameninţa de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian.

Cum justifică Trump trădarea propriilor aliaţi: „Să se descurce pe cont propriu de acum

Ofensiva Turciei vine pe fondul unei inversări dramatice de poziţie a Statelor Unite, după o conversaţie telefonică între Trump şi Erdogan în care cel din urmă l-a convins pe preşedintele american să-şi trădeze vechii aliaţi.

Miliţiile kurde au fost cei mai importanţi aliaţi ai americanilor în lupta contra ISIS.

Despre trădarea kurzilor, Donald Trump încearcă să se justifice prin faptul că SUA i-a plătit şi înarmat pe aceştia:

Kurzii au luptat împreună cu noi, însă au fost plătiţi cu sume imense de bani şi echipament pentru a ne asista. S-au luptat cu Turcia timp de decenii. Am oprit această luptă timp de aproape 3 ani, dar acum este timpul să terminăm cu aceste războaie interminabile, multe dintre ele tribale, şi să ne aducem soldaţii acasă”.

„Vom lupta acolo unde avem ceva de câştigat şi vom lupta doar ca să câştigăm”, a scris președintele Trump pe Twitter, cu majuscule.

„Kurzii vor trebui să se descurce pe cont propriu în ceea ce priveşte situaţia în care se află”, a spus Trump despre foştii aliaţi din Orientul Mijlociu.

Pentru atitudinea sa, Trump a fost criticat inclusiv de partidul din care face parte.

Ulterior, Trump a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliaţii kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic.

Lira turcească a început să scadă odată ce au apărut aceste informaţii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22