Erdogan îşi sporeşte puterea, declarând stare de urgenţă în Turcia timp de trei luni

E.b. | 21.07.2016

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat starea de urgenţă în Turcia, pe o perioadă de trei luni, în urma puciului eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite BBC. El susţine că mai multe ţări ar fi implicate în organizarea loviturii de stat din 15 iulie.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de externe, a cerut Turciei să ridice cât mai repede posibil starea de urgenţă impusă după tentativa eşuată de puci de vineri, transmite Reuters.  
El a îndemnat cabinetul turc să protejeze statul de drept şi să asigure proporţionalitatea reacţiilor şi măsurilor luate în urma tentativei de puci.
"Numai o implicare care poate fi dovedită în acte ilegale, nu o suspiciune de afiliere politică, ar trebuie să declanşeze o acţiune guvernamentală",atenţionează Steinmeier.
"De asemenea, este crucial ca starea de urgenţă să fie restricţionată numai la perioada de timp necesară, după care să fie ridicată cât mai rapid posibil”, a mai adăugat ministrul german.

 

 

Starea de urgență în Turcia presupune puteri sporite pentru autoritățile statului, precum și faptul că toate ședințele de Guvern sunt prezidate de Erdogan. De asemenea, Guvernul poate emite decrete care au putere de lege.

 

Într-o declarație televizată, după întrunirea Consiliului de Securitate al țării, preşedintele Turciei a afirmat că scopul stării de urgență este acela de "a face pașii necesari pentru a elimina amenințările la adresa democrației, a domniei legii, a drepturilor și libertățile cetățenilor", potrivit agenției turce de știri Anadolu.  

 

"Am luat decizia de a declara stare de urgență în Turcia pentru următoarele trei luni", a spus Erdogan. Măsura a fost luată pentru a evita efectele loviturii de stat eșuate, a precizat șeful statului turc.

 

Într-un interviu acordatpostului tv Al Jazeera din Qatar, Erdogan a spus că tentativa de lovitură de stat nu s-a terminat și că e posibil ca alte țări să fie implicate în puciul eșuat: "Țări străine ar putea fi implicate în tentativa de lovitura de stat din 15 iulie".

 

Erdogan a mai precizat că deasupra "rețelei teroriste" orchestrate de Fetullah Gulen, clericul turc acuzat de guvernul de la Ankara de iniţierea loviturii de stat, "se află o altă minte care coordonează totul". Erdogan a spus că a trimis "toate dovezile" pentru extrădare lui Gulen către SUA și că acum așteaptă decizia.

 

 El a mai spus, la Al Jazeera, că "SUA ar face o mare greșeală dacă nu vor accepta cererea noastră de extrădare".


Până în prezent în jur de 60.000 de militari, polițiști, judecători, funcționari publici și profesori au fost suspendați, reținuți sau sunt investigați în Turcia după lovitura de stat militară eșuată de săptămâna trecută.

 

În timp ce relațiile Turciei cu SUA, statele UE și alianța NATO slăbesc, Erdogan a mai făcut un anunţ controversat: Turcia vrea să restabilească pacea în regiune împreună cu Rusia şi Iranul.

 

  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22