Erdogan: Turcia va reactiona daca avioanele sale vor fi doborate de bateriile ruse

Paul Cristescu | 27.11.2015

Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat într-un interviu dat CNN, că Turcia va considera agresiune orice utilizare de către Rusia a bateriilor sale antiaeriene S-400 Triumf, instalate recent pe teritoriul Siriei, împotriva avioanelor militare turce în spațiul aerian sirian.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Conform unor informatii aparute in presa, aviația militară turcă și-ar fi suspendat zborurile pe teritoriul Siriei în cadrul coaliției internaționale conduse de SUA împotriva Statului Islamic (SI). Anunțul survine în contextul în care Rusia a comunicat joi instalarea unor baterii antiaeriene de ultimă generație S-400 Triumf pe teritoriul sirian cu scopul de a-și proteja bombardierele implicate în campania aeriană din Siria împotriva grupărilor jihadiste, arata Agerpres.

 

***

 

Întrebat ce reacție va avea Ankara în cazul unui ipotetic incident, Erdogan a spus că o astfel de evoluție este foarte posibilă și că Turcia va fi 'obligată să ia măsuri imediate': 'Nu dorim o escaladare în regiune. Nu dorim să participăm la așa ceva. Dar cei care se poziționează de partea (regimului) Siriei și contribuie la creșterea tensiunilor poartă responsabilitate pentru aceasta', a afirmat Erdogan, citat de Agerpres.

 

Erdogan a mai spus că Ankara nu va prezenta scuze Rusiei pentru avionul Su-24 doborât de aviația turcă marți. 'Cred că dacă cineva ar trebui să-și ceară scuze, nu noi suntem aceia. Să-și ceară scuze cei care ne-au încălcat spațiul aerian. Piloții noștri și forțele noastre armate și-au făcut pur și simplu datoria', a afirmat președintele turc.

 

Într-un interviu pentru France 24, liderul de la Ankara a spus joi că a încercat să-l sune pe Vladimir Putin imediat după incident, dar că acesta nu a răspuns. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezmințit la scurt timp declarația lui Erdogan, negând că liderul Turciei ar fi făcut vreo tentativă să-l contacteze pe președintele rus, potrivit BBC în limba rusă.

 

În acelasi interviu, Erdogan a mai spus că forțele aeriene turce ar fi reacționat altfel dacă ar fi știut că au de a face cu un avion rus, dar că în momentul incidentului acestea nu au știut cărei țări îi aparține Su-24.

 

'Este absurd, acestea sunt pretexte', a declarat, în replică, președintele rus Vladimir Putin, joi seara în conferința de presă comună susținută la Moscova cu omologul său francez Francois Hollande. Pe avioane "se văd clar însemnele țării și acestea sunt vizibile", a spus Putin, care anterior afirmase că Moscova așteaptă scuze de la Turcia, pedepsirea vinovaților de incident și oferirea de compensații pentru prejudiciul creat.

 

Tensiunile au continuat să se adâncească între Rusia și Turcia după incidentul de marți când un bombardier rus Su-24 a fost doborât de aviația turcă pe motiv că a încălcat spațiul aerian al Turciei. Moscova susține insa ca avionul nu a părăsit spațiul aerian al Siriei, unde era angajat în campania de lovituri aeriene împotriva pozițiilor grupărilor islamiste.

 

Turcia face parte din coaliția internațională condusă de SUA care efectuează de peste un an bombardamente împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și Irak.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22