Pe aceeași temă
Cel mai mare partid de opozitie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), si-a anulat toate activitatile in aer liber prevazute pentru sambata pentru a nu lasa loc "provocarilor" in ultima zi de campanie pentru referendumul constitutional care se va desfasura duminica.
Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, le-a cerut intr-o scrisoare cadrelor si voluntarilor partidului, foarte activ in campania pentru "nu" si tinta a numeroaselor atacuri verbale ale guvernului, sa nu participe la marsuri publice sau activitati similare, conform EFE, preluata de ziare.com.
Dupa cum a explicat pentru EFE vicepresedintele CHP, Seyit Torun, decizia a fost luata de teama ca in ultima zi de campanie s-ar putea produce "provocari care sa afecteze campania pentru 'nu' care pana in prezent a inregistrat un foarte mare succes".
Vicepresedintele CHP a declarat ca guvernul turc difuzeaza doar sondaje care il avantajeaza si care prezic victoria celor care doresc modificarea Constitutiei prin care presedintele Recep Tayyip Erdogan doreste sa-si sporeasca prerogativele, dar ca, potrivit sondajelor facute la cererea CHP, tabara lui "nu" va avea castig de cauza cu 53% din voturile exprimate.
In scrisoare, Kilicdaroglu le cere totodata cadrelor si voluntarilor partidului sa-si pastreze calmul dupa victoria lui "nu", exprimandu-si convingerea ca o astfel de victorie va avea loc si, mai ales, sa nu sarbatoreasca victoria in fata sediilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant), deoarece daca reforma constitutionala va fi respinsa "castigul nu va fi doar al unui singur partid, ci al intregii Turcii".
O "lectie" pentru tarile europene
Pe de alta parte, presedintele Recep Tayyip Erdogan, care a participat, sambata, la ultimul miting de campanie, a spus ca victoria celor care sunt in favoarea modificarii Constitutiei la referendumul de duminica va servi drept lectie pentru unele tari europene.
"Duminica aceasta este ziua in care poporul nostru va da o lectie acelor tari europene care au fost implicate in tot soiul de ilegalitati pentru a ne descuraja in ultimele doua luni", a declarat Erdogan, intr-o aparenta aluzie la tarile care au blocat organizarea de mitinguri de catre ministri turci care faceau campanie in favoarea reformei constitutionale care, daca va fi aprobata prin referendum, ii va conferi presedintelui Erdogan prerogative sporite.
"Maine (duminica - n.red.) este ziua in care le vom da un raspuns... Vom raspunde si Germaniei, la fel si Austriei, Belgiei si Elvetiei, dar si Suediei", a insistat Erdogan, acuzand tarile europene ca cenzureaza Turcia.
Campania electorala se incheie sambata, iar primele sectii de vot se vor deschide duminica la ora locala 07:00 (04:00 GMT). Pentru a garanta securitatea zilei electorale, autoritatile vor desfasura 380.000 de politisti si jandarmi in intreaga tara.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că referendumul care este în curs de desfășurare duminică privind întărirea atribuțiilor sale reprezintă un vot pentru viitorul Turciei, relatează AFP.
''Dacă Domnul vrea, națiunea noastră, aici și în străinătate, va avansa spre viitor în această seară făcând alegerea așteptată'', a declarat Erdogan după ce a votat la o secție de pe malul asiatic al Istanbulului.
"Transformarea sistemului de guvernare"
Șeful statului turc a subliniat că referendumul, al cărui scor se anunță unul strâns, nu va fi un scrutin obișnuit, ci vizează ''transformarea sistemului de guvernare''.
Circa 55,3 milioane de alegători turci sunt chemați duminică la urne pentru a se pronunța pentru sau împotriva revizuirii Constituției, ce vizează acordarea de puteri sporite președintelui țării.
Partizanii lui Erdogan susțin că o astfel de măsură este necesară pentru a dota Turcia cu un executiv puternic și stabil într-un moment în care țara se confruntă cu provocări de ordin economic și securitar.
''Sunt convins că poporul nostru va face alegerea pentru a deschide calea spre o dezvoltare mai rapidă. Trebuie să facem o alegere care nu este una obișnuită, în scopul de a ne ridica la nivelul de civilizație contemporană vizat de către Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii'', a mai spus Erdogan.
Dar detractorii săi denunță un text croit pe măsura lui Erdogan, pe care ei îl acuză de derivă autoritară, mai ales după tentativa eșuată de puci din 15 iulie 2016.