Eșec al negocierilor pentru desemnarea șefului Comisiei Europene. Liderii UE se reîntâlnesc marți

Laurentiu Gheorghe | 01.07.2019

Liderii UE au suspendat luni la prânz din nou negocierile pentru ocuparea posturilor de conducere la nivelul blocului comunitar, urmând că discuțiile să fie reluate marți dimineață.

Pe aceeași temă

Reuters, citând surse apropiate negocierilor dintre liderii europeni, transmitea că luni dimineață, reprezentanții statelor UE au fost aproape de un acord privind numirea lui Frans Timmermans (grupul socialiștilor) în fruntea Comisiei Europene. Negocierile fuseseră demarate duminică, continuând toată nopatea, cu o scurtă pauză luni dimineață.

Însă lucrurile s-au schimbat brusc, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că maratonul discuțiilor suspendate luni s-au soldat cu un eșec. Macron va pleca spre Paris, urmând să se întoarcă la masa negocierilor de la Bruxelles marți dimineața.

Frans Timmermans, considerat favorit, a fost puternic contestat de populari şi de statele din Est. Donald Tusk a lansat în discuţie alte trei nume pentru şefia Comisiei. Este vorba de francezul Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, bulgăroaica Kristalina Georgieva, fost comisar european şi actual director executiv al Băncii Mondiale, şi premierul Irlandei, Leo Varadkar. Toţi sunt susţinuţi de Partidul Popular European, formaţiunea cu cele mai multe mandate în noul parlament european.

Premierul bulgar, Boyko Borissov, la ieșirea din sala negocierilor, a precizat că Kristalina Georgieva, candidatul Bulgariei pentru poziția de președinte al Consiliului European, a ieșit din cursă, transmite Reuters.

Summit-ul a marcat a treia incercare de a face numirile pentru posturile de top pentru cel putin urmatorii cinci ani.

Progresul lent al acestor discuții, care urmăresc echilibrarea de gen în instituțiile europene și reflectă structura parlamentului UE,arată probleme mai mari în luarea deciziilor în instituțiile UE, care se luptă să răspundă unei serii de crize, de la migrația ilegală la schimbările climatice, după ce de abia a depășit criza financiară globală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22