Pe aceeași temă
Investitorii preferă în condițiile actuale bancnota verde, o valoare de refugiu, care s-a apreciat cu 14% de la începutul acestui an şi care s-a schimbat, pentru scurt timp la valoarea unui euro, către ora 9.50 GMT (12.50, ora României), atingând un vârf din decembrie 2020.
Piaţa este îngrijorată de o criză energetică majoră în Europa şi se îndoieşte de o restabilire de către Rusia a fluxurilor de gaze naturale, în urma unei întreruperi din motive de mentenanţă a gazoductului Nord Stream 1.
Această situaţie accentuează temeri cu privire la recesiune în Europa.
Energia care provine din Rusia ”se află în centrul furtunii în Europa”, iar anunţul Canadei, sâmbătă, cu privire la restituirea Germaniei a unor turbine destinate gazoductului Nord Stream, în vederea unei atenuări a crizei energetice cu Rusia, ”nu are un impact pozitiv”, estimează un analist de la Oanda, Jeffrey Halley.
„Scenariul cel mai defavorabil (sistarea completa a livrarilor de gaze din Rusia) înseamnă recesiune și probabil că va contribui la o depreciere cu 10% a euro de unde a ajuns acum”, a scris într-o notă pentru clienți analistul Kit Jukes de la Societe Generale.
Gigantul rus al energiei Gazprom a început luni zece zile de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1.
Germania şi alte ţări europene aşteaptă să vadă dacă livrările de gaze naturale vor fi restabilite.
”Întrebarea-chee este dacă gazele naturale revin după 21 iulie. Pieţele par că şi-au luat deja decizia”, declară Jeffrey Halley.
Un analist de la UBS, Mark Haefele, consideră că o oprire a livrării de gaze naturale în Europa ”ar cauza o recesiune în întreaga zonă euro şi trei trimestre consecutive de contracţie economică”.
Banca centrală Europeană (BCE) urmează, astfel, să se confrunte cu dificultăţi în a-şi înăspri politica monetară în lupta împotriva unei inflaţii galopante, fără să agraveze situaţia economică.
Rezerva Federală americană (Fed) are o marjă de manevră mai mare pentru a-şi creşte dobânzile, iar datele cu privire la numărul de locuri de muncă, publicate vineri, au arătat că economia Statelor Unite rezistă, pentru moment, mai bine.
Această degringoladă a euro ar putea să continue.
Date ale inflaţiei în Franţa, Germania şi Statele Unite ar putea alimenta, miercuri, îngrjorări ale investitorilor cu privire la o divergenţă a economiilor celor două maluri ale Atlanticului.
”Dacă inflaţia americană este mai puternică decât prevede piaţa, acest lucru ar putea fi în favoarea dolarului”, iar investitorii se aşteaptă ca Fed să acţioneze şi mai rapid în a creşte dobânzile, estimează un analist de la Forex.com Fawad Razaqzada.
Euro a crescut foarte uşor după ce a atins dolarul, iar la ora 10.10 GMT (13.10, ora României) valora 1,0024 dolari.
”Investitorii întâmpină dificultăţi să depăşească pragul simbolic al parităţii” şi să scadă euro sub acest nivel, estimează un analist la XTB, Walid Koudmani.
”Acest ritm lent dovedeşte că este vorba despre o mişcare de durată în vânzarea euro şi în cumpărarea dolarului şi nu despre o manipulare a pieţei”, potrivit lui Fawad Razaqzada.
Euro se află în dificultate şi în faţa francului elveţian, de asemenea o valoare de refugiu.
Euro a scăzut la 0,9836 franci elveţieni - cel mai scăzut nivel din 2015.
Iar dolarul strălucește şi în faţa altor monede considerate vulnerabile la risc.
Lira sterlină s-a depreciat la 1,1807 dolari, ca în martie 2020, când începutul pandemiei covid-19 în Europa, în toiul unor negocieri privind Brexitul, a depreciat deviza britanică la cel mai scăzut nivel din 1985 încoace.