Eurobarometru: Euroscepticismul pierde teren pe fondul implementării planului de relansare economică

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2021

Pandemia de COVID-19 a schimbat prioritățile cetățenilor UE și a dus la creșterea încrederii față de blocul comunitar, arată un nou Eurobarometru comandat de Parlamentul European.

Pe aceeași temă

Mai mulți europeni au afirmat la sfârșitul lui 2020 că lucrurile se află pe calea bună la nivelul blocului comunitar decât în propriile țări și aproape 3 din 4 respondenți (72%) cred că planul de relansare economică al UE le va permite țărilor lor să își revină mai rapid de pe urma efectelor negative ale pandemiei.

72% din cetățenii UE cred că planul de revenire economică al blocului comunitar va ajuta țările lor


Studiul realizat în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut a descoperit de asemenea o creștere cu 10 puncte procentuale a numărului de cetățeni (50%) care au exprimat o opinie pozitivă despre UE comparativ cu toamna lui 2019 iar 66% din persoanele care au participat la sondaj s-au declarat optimiste cu privire la viitorul UE.


Evoluția favorabilității cetățenilor europeni față de UE


Însă opiniile rămân pesimiste în privința pandemiei: 53% din respondenți au declarat că situația economică din țara lor se va înrăutăți în următorul an și doar 1 din 5 cred că situația economică la nivel național se va îmbunătăți în 2021.


Cel mai probabil datorită acestor îngrijorări, cetățenii UE au formulat de asemenea o nouă prioritate pentru Parlamentul European: 48% vor ca lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale să se afle în vârful listei de priorități.


Prioritățile cetățenilor UE

Deși sondajul arată creșterea favorabilității față de UE la finalul anului trecut, mulți cetățeni ai blocului comunitar vor în continuare reforme: doar 27% susțin Uniunea în forma actuală în timp ce 44% „susțin mai degrabă UE” dar vor implementarea de reforme.

Alți 21% privesc blocul comunitar „mai degrabă cu scepticism” dar afirmă că și-ar putea schimba opinia dacă vor fi făcute „reforme radicale”.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22