Europa de Est are nevoie de trupe NATO permanente, spun doi fosti decidenti americani

Dora Vulcan | 21.06.2016

Trupele NATO ar trebui sa fie stationate permanent in Europa de Est pentru a proteja impotriva unor potentiale miscari agresive ale Rusiei, sustin Nicholas Burns, fost ambasador american la NATO, si generalul James Jones, fost comandant suprem al fortelor aliate in Europa, informeaza The Guardian.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Cu doar cateva saptamani inainte de summitul NATO de la Varsovia, cei doi fosti decidenti americani au cerut stationarea permanenta de trupe aeriene, navale si terestre in statele baltice, Polonia, Romania si Bulgaria.

 

Tarile NATO au discutat deja planuri pentru desfasurarea - prin rotatii succesive- a pana la 4.000 de militari in Europa de Est. Marea Britanie a promis sa conduca unul dintre batalioane si sa trimita pana la 700 de militari in in tarile Baltice si Polonia. Germania, Canada si SUA vor conduce celelalte 3 batalioane, in timp ce Franta ar urma sa contribuie cu o companie de 250 de militari la batalionul condus de Marea Britanie.

 

Ministrii de Aparare ar urma sa aprobe planurile la summitul NATO din 7 iulie de la Varsovia. Forta rotativa vina in urma unor solicitari repetate ale unor membri precum Polonia.

 

Intr-un raport publicat de think-thank-ul Atlantic Council, cei doi fosti decidenti americani argumenteaza ca ca aceasta prezenta NATo ar trebui sa fie permanenta, "atata timp cat Rusia isi mentine pozitia agresiva".

 

Burns, consilier al candidatului democrat la presedintia SUA Hillary Clinton, a declarat ca o prezenta permanenta "mica dar simbolica" i-ar arata presedintelui rus ca NATO vorbeste serios cand vine vorba de aparare colectiva:

 

"Nu vorbim despre masarea de trupe la granita, ci despre suficienta putere ca (Vladimir - n.red.) Putin si conducerea rusa sa inteleaga ca vom proteja statele baltice si Polonia".

 

Orice astfel de miscare ar fi inevitabil perceputa de Moscova drept un act ostil. Rusia sustine ca si planurile pentru trupele desfasurate prin rotatie reprezeinta o incalcare a acordului din 1997 care stbileste ca NATO nu va masa "forte de lupta substantiale" in Europa. Acordul mai stabileste insa ca trupele pot fi consolidate "in cazul apararii in fata amenintarii unei agresiuni".

 

Burns a respins ideea ca stationarea de trupe permanente ar putea fi perceputa ca o miscare agresiva sau ca ar fi vorba de masarea de trupe: "Suntem o organizatie colectiva de aparare. Prin desfasurarea unui numar mic de militari in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia doar ne manifestam dreptul legal de a proteja acele tari intr-o maniera defensiva."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22