Europa, în fața unui nou val migrator. Zeci de mii de afgani fug din calea talibanilor

Redactia | 16.08.2021

Reinstaurarea regimului taliban în Afganistan după plecarea intempestivă a trupelor americane face ca zeci de mii de afgani să fugă din calea violențelor pe care le cunosc din deceniile trecute.

Pe aceeași temă

Europa devine prima țintă pentru viitorii migranți afgani, așa cum s-a întâmplat și în cazul alto conflicte din regiune. Lideri UE sunt speriați de valul de oameni ce ar putea veni din țara cu o populație de 38 de milioane, în timp ce Albania și Kosovo sunt gata să primească refugiați.

Niels Annen, un diplomat german de top, a declarat că e doar o chestiune de timp până când va crește numărul de afgani care cer azil, potrivit Deutsche Welle. ”Ar fi naiv să credem că avansul talibanilor și violențele din Afganistan nu vor avea consecințe. Vom simți efectele și în Germania, chiar dacă nu imediat”, a spus Niels Annen, ministru de stat în Ministerul german al Afacerilor Externe.

Ministrul austriac al Afacerilor Externe, Alexander Schallenberg, a avertizat și el că instabilitatea din Afganistan se va resmți curând în Europa: “Conflictul și instabilitatea din regiune se vor resimți mai devreme sau mai târziu în Europa și Austria”, a declarat el, potrivit agenției publice APA.

Și Stefan Ianev, premierul interimar al Bulgariei – țară aflată pe unele rute migratoare, consideră că este posibil ca presiunea generată de creşterea numărului de migranţi să devină gravă: „Este necesar să se monitorizeze situaţia şi, mai ales, ceea ce se întâmplă în Afganistan. Situaţia se agravează în această ţară, din punctul de vedere al securităţii, şi poate provoca un val de migraţie foarte grav. Nu putem prevedea în ce direcţie va fi acesta, dar, la un moment dat, se va resimţi şi la frontierele europene”, a adăugat Ianev.

Între timp, liderii instituțiilor comunitare – Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European – sunt tăcuți și nu au dat nici un semn legat de criza din Afganistan. UE nu are propria sa voce în politica externă și, potrivit Politico, se pregătește de o nouă criză a migrației. Noile reguli adoptate în ultimii ani împotriva migrației vor avea o eficiență scăzută dacă numărul migranților din Afganistan va fi crescut, arată o analiză Politico.

Cât de mare va fi valul migrator însă? ”Toți oamenii pe care îi cunosc plănuiesc să plece din țara. Și cunosc multă lume”, a declarat pentru Politico un fost ministru afgan, conturând proporțiile viitorului val migrator.

Între timp, Albania şi Kosovo – ambele cu populație majoritar musulmană anunță că se pregătesc pentru primirea refugiaților afgani care sunt expuşi riscului comiterii unor abuzuri de către talibani.

Premierul albanez Edi Rama şi preşedintele kosovar Vjosa Osmani au anunţat duminică, pe Facebook, că vor da curs unei cereri din partea Washingtonului de a găzdui temporar refugiaţi afgani care ulterior vor fi aduşi în SUA.

Preocupările legate de refugiații din Afganistan nu se rezumă însă la Europa, potrivit The Wall Street Journal. Turcia și Iran – state din zonă care adăpostesc deja refugiați afgani din precedentele valuri migratorii, sunt și ele expuse unui exod care le va pune la încercare capacitatea administrativă și financiară. (sursa foto: Turnul Sfatului)


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22