Europa - între Syriza și Putin

Alexandru Lazescu | 24.02.2015

Pe aceeași temă

Europa se confruntă în acest moment cu două provocări majore: una care ține de criza politică și financiară din zona euro, cu Grecia în prim-plan; o alta legată de agresiunea rusească din Ucraina, care pune în discuție întreaga ecuație de securitate de pe continent.

 

„Am făcut un pas decisiv în direcția părăsirii austerității, bailout-ului și Troicii. Am câștigat o bătălie, dar nu și războiul. Dificultățile, dificultățile reale... sunt în fața noastră“, declara Alexis Tsipras imediat după ce cre­di­torii Greciei și ministrul de Finanțe al acesteia, Yanis Varoufakis, ajunseseră vi­nerea trecută la un acord. Dar vic­to­ria despre care vorbește premierul grec este mai degrabă una semantică. Ca să menajeze sensibilitățile de la Ate­na, s-a renunțat în textul acordului la cuvântul „troika“ pentru a desemna ins­tituțiile care supervizează derularea acestuia, chiar dacă ele rămân aceleași (Banca Centrală Europeană, Comisia Europenă, FMI), și i-a lăsat guvernului grec sarcina de a propune reformele eco­nomice care să permită atingerea criteriilor financiare. Aceste propuneri trebuie însă acceptate de către mem­brii Eurogroup și, foarte important, tran­șele propriu-zise de bani vor fi văr­sate doar după ce „instituțiile“ vor con­firma îndeplinirea obiectivelor asu­mate.

 

Varoufakis cere restructurarea datoriei

  Într-un interviu acordat Der Spiegel pe 16 februarie, Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe grec, a declarat că „toată lumea ştie  că Grecia nu poate să suporte povara datoriei fără un nou acord.  Şi ar fi mai bine pentru toate părţile implicate dacă ar admite pur şi simplu acest fapt. O restructurare a datoriei ar pune Grecia în poziţia de a-şi începe însănătoşirea.  Asta ar fi şi în interesul oamenilor din Germania şi din restul Europei“.

Cu alte cuvinte, oricât de „creativ“ ar in­terpreta Alexis Tsipras textul acor­dului, am asistat în realitate la o ce­dare a Greciei pe toată linia. Debitul de plătit rămâne același, țara continuă să rămână sub supervizarea acelorași instituții ca în trecut și, foarte im­por­tant, nu poate lua nicio măsură care să afecteze țintele fiscale convenite. Con­diții care torpilează, toate, pro­mi­siu­nile electorale făcute de Syriza în cam­pania electorală. Cabinetul de la Atena era în realitate cu spatele la zid. Reu­ters relatează, citând o sursă din gu­vern, că dacă nu s-ar fi semnat acordul țara ar fi urmat să intre în faliment în timp record. Din decembrie 2014 fu­se­seră retrase 23 miliarde de euro din băn­cile grecești, 1 miliard de euro chiar în ziua în care s-a semnata acor­dul. În plus, până în iunie, Guvernul Tsi­pras trebuie să ajungă la un nou acord cu partenerii din zona euro. Un acord pe care Varoufakis l-a botezat „Contract pentru însănătoșire eco­no­mică și creștere“, dar care va păstra, ca și în trecut, condiționalități stricte, care contrazic fundamental toată agen­da electorală propusă de Syriza. Cum sunt șanse mari ca o facțiune radicală de stânga să se opună, unii analiști nu exclud ca Tsipras fie să supună acordul unui referendum, fie să organizeze alegeri anticipate.

 

„Grecia a realizat în final că nu poate întoarce spatele realității“, remarca Volker Kauder, unul dintre liderii par­lamentari proeminenți din partidul An­gelei Merkel. În timp ce Wolfgang Schau­ble nu s-a putut împiedica să nu remarce că „grecii vor avea cu si­gu­ranță probleme atunci când vor tre­bui să explice acordul alegătorilor lor“. O declarație răutăcioasă, dar mi­nis­trul de Finanțe german poate fi în­țeles, dacă avem în vedere maniera in­fantil neprofesionistă în care s-au com­portat în ultimele săptămâni noii gu­vernanți de la Atena, făcând dese re­feriri la naziști și despăgubirile pe care Germania ar trebui să le plătească Gre­ciei, ținând lecții de economie mem­brilor Eurogoup pe tema austerității sau fluturând alternative de finanțare care ar putea veni din Rusia sau China. Au iritat și măsurile populiste luate ime­diat după preluarea puterii, care afectează echilibrul bugetar la care ajun­sese fostul Executiv condus de Sa­maras. Grecii au reușit astfel să epui­zeze în doar câteva săptămâni cam tot capitalul de încredere, și așa redus, cu care plecaseră inițial la drum. Motiv pen­tru care ministrul de Externe olan­dez, Jeroen Dijsselbloem, care este și președintele Eurogroup, a ținut să le spună grecilor că „încrederea vine la pas, dar pleacă în goana calului“.

 

În final, retorica agresivă adoptată la Ate­na nu a folosit la nimic. Din contra, gaura bugetară s-a mărit între timp, iar la titlurile de stat noul guvern grec trebuie să plătească o dobândă de aproa­pe cinci ori mai mare față de ace­ea din vremea Cabinetului Samaras. Însă întreaga agitație, cu reverberații majore pe vechiul continent, a pus în discuție o chestiune de fond: conflictul dintre mandatul electoral cu care Sy­riza a cucerit puterea la Atena și re­gu­lile și obligațiile instituite în interiorul UE, mai ales în arealul zonei euro. Ideea că un guvern nou ales poate de­cide la un moment dat, făcând tri­mi­tere la mandatul democratic, să nu mai respecte obligațiile asumate de unul anterior nu poate fi în niciun caz acceptabilă. Este motivul pentru care Wolfgang Schauble a ținut să și pre­ci­zeze, imediat după semnarea acor­du­lui, că „este important că am respins pretenția ca o țară puternic în­da­to­rată care se află într-un program de asistență financiară să dorească să schimbe termenii înțelegerii, mo­ti­vând că rezultatul unor alegeri o îndrituiesc să ceară asta“.

 

Din această perspectivă, era mai im­por­tantă respectarea acestui principiu fun­damental decât păstrarea cu orice preț a Greciei în zona euro, ceva ce nu este deloc sigur nici în momentul de față. Pentru că s-ar fi deschis o întreagă cu­tie a Pandorei, care ar fi propulsat elec­toral grupările radicale cu același dis­curs ca Syriza, precum Podemos în Spa­nia. Cu un potențial destabilizator greu de subestimat.

 

 

Maidan, anti-Maidan

 

Duminică, la Kiev, pre­șe­dintele Petro Poroșenko a luat parte împreună cu Do­nald Tusk, președintele Consiliului European, și alți lideri din regiune la un „Marș al demnității“ pen­tru a comemora eve­ni­men­tele dramatice și tragice care au dus acum un an la căderea regimului Ia­nu­ko­vici. Sâmbătă, rușii au do­rit însă să dea o replică în avans, organizând la Mos­cova o contramanifestație: împotriva Euro-Mai­da­nu­lui. Împotriva difuziei va­lorilor, „decadenței occi­dentale“, în spațiul pe care Kremlinul îl consideră a fi monopolul său. Întreaga manifestație a fost una evi­dent organizată și sprijinită logistic de către stat, cu oameni aduși din toate col­țurile țării. Circulă pe Fa­ce­book un videoclip în care doi studenți spuneau unui reporter cum au ajuns acolo: „Ordin de la rector. E nevoie de cinci oameni din fiecare grupă“. Pe pancartele cu care s-a defilat în capitala Rusiei se putea citi, în afară de nu­meroasele dovezi de ad­mi­rație și loialitate față de Vladimir Putin, un mesaj relevant: „Maidanul este o boală, o vom trata!“.

http://www.revista22.ro/imagini/2015/1301/foto_lazescu.jpg
Imagine de la „Marşul demnităţii“ (Kiev, 22 februarie 2015)

 

În­tr-adevăr, în ciuda cli­șeelor propagandistice ca­re vorbesc despre ame­nin­țările NATO la adresa Ru­siei, pentru regimul Putin principalul pericol îl re­pre­zintă efectul destabilizator al ideilor Maidanului. Sput­nik, noua rețea in­ter­na­țio­nală de nuclee media, par­te din mașinăria de pro­pa­gandă a Moscovei, titra pe website: „Nebunia Mai­da­nului: Cum virusul a in­fec­tat întreaga Ucraină (și ar pu­tea să o ucidă)“. Ma­te­rialul cu pricina vorbește des­pre grija Rusiei față de gra­vele încălcări ale drep­tu­ri­lor omului din Ucraina, ca­re, zice Sputnik, riscă să ia și mai mare amploare, „în aplauzele noilor «par­te­neri occidentali» ai Kie­vului“. Sputnik apreciază (profetic?): „cu cât Kievul vio­lează mai mult drep­tu­rile cetățenilor, cu atât mai motivați sunt aceștia să reziste guvernului“, cre­ând condiții favorabile pen­tru declanșarea unor „miș­cări de eliberare pro­de­mo­cra­tice, ca acelea din Est, ceea ce ar putea mar­ca sfârșitul dominației pro­oc­ci­dentale asupra mi­no­ri­tă­ți­lor politice din restul ță­rii“.

 

Este un indiciu că sce­na­riul unei continuări a ofen­sivei rusești dincolo de re­giu­nea Donbas, cu ținte Ma­riupol și Odessa, este unul pre­vi­zibil. Iar reacțiile anemice din Europa Oc­ci­den­tală sunt departe de a-i des­cu­ra­ja pe ruși. Maniera umi­li­toare în care se­pa­ra­tiștii au ocupat orașul De­bal­țe­ve, la doar câteva zile du­pă ce se semnase la Minsk un acord de în­ce­ta­re a fo­cu­lui sub patronajul lui Fran­çois Hollande și al An­ge­lei Merkel, i-a arătat în­că o dată lui Putin cine con­­trolează în fapt si­tua­ția.

 

 

 

Rușii se pregătesc de război

http://www.revista22.ro/nou/imagini/autori/alexandru-lazescu.jpg

Generalul Frederick „Ben“ Hodges, co­man­dantul forțelor armate americane din Eu­ro­pa, într-un interviu acordat Wall Street Jour­nal pe 6 februarie 2015:

 

„Cred că rușii se mobilizează în momentul de față pentru un război care, cred ei, ar putea avea loc în cinci sau șase ani. Nu ne­a­părat pentru că ei vor declanșa un răz­­boi în cinci sau șase ani, dar an­ti­ci­pează că vor fi implicați în viitor într-un tip de război, de o anumită amploare, în această fereastră de timp.  (...)

 

Ceea ce se întâmplă în Ucraina e foarte se­rios. Mi-auatras mai ales atenția bom­bar­damentele împotriva orașului Ma­riu­pol, o lo­calitate cu 500.000 de lo­cuitori, port la Ma­rea Neagră. Rusia trebuie să apro­vizioneze Crimeea pe mare sau prin aer. Iar asta este scump, așa că doresc, evident, să aibă o cale terestră, iar Ma­riupol le stă în cale. (...)

 

Ceea ce președintele Vladimir Putin a fă­cut în Ucraina este o manifestare a vi­ziunii sale strategice asupra lumii. Când te uiți la can­titatea de echipament aflat aco­lo, la ca­li­tatea și gradul de sofisticare a echi­pa­mentului livrat «separatiștilor», este clar că nu au nicio intenție să se re­tragă din regiune. (...)

 

Faptul că în Occident încă se discută pe mar­­ginea naturii insurgenței din Ucraina probează succesul strategiei Kremlinului de a duce un război fără a admite că o fa­ce. Când te uiți la «omuleții verzi» din estul Ucrainei, la maniera în care stă uniforma pe ei și la felul în care mânuiesc ar­ma­mentul, e clar că e vorba de trupe speciale, nu de rebeli locali.“

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22