Explozii în centrul capitalei Kiev. Zelenski: Ucraina își va recâștiga toate orașele pierdute

Redactia | 26.06.2022

Duminică începe summitul G7 din Germania, unde președintele american Joe Biden și omologii săi sunt așteptați să convină asupra unei interdicții de a importa aur din Rusia.

Pe aceeași temă

În mesajul de sâmbătă noapte către națiune, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina își va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk și că nicio rachetă rusească și nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor.

Serviciile secrete ucrainene avertizează că forțele rusești se pregătesc să desfășoare atacuri sub steag fals în Belarus pentru a atrage forțele belaruse în invazia rusă în Ucraina, iar Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, critică dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București „care doresc refacerea României Mari”.

Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, iar duminică dimineață au fost auzite trei explozii la Kiev. 

Luhansk Battle Map Draft June 25,2022

Controlul evaluat al teritoriului în regiunea Lugansk la data de 25 spre 26 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Delirul propagandei ruse atinge noi culmi: „Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să continue să existe”

Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, a declarat în propria emisiune difuzată de canalul televiziunii de stat Rossia-1, că Gorbaciov a comis o greșeală, lăsând Germania să se reunifice, iar Stalin a făcut o altă greșeală, pentru că a permis Germaniei să existe.

Discuția a pornit de la injurii la adresa cancelarului Germaniei Olaf Scholz, rușii fiind deranjați de recentele afirmații ale Berlinului privind sprijinul pentru Ucraina.

„Olaf Scholz este extraordinar de obraznic în ultima vreme. El a declarat: vom ajuta Ucraina cu bani și arme, până ce Putin va pricepe că a făcut o greșeală fatală. Ei bine, Gorbaciov a făcut o greșeală fatală atunci când a permis reunificarea Germaniei”, a transmis Soloviov.

„Tovarășul Stalin a făcut o greșeală atunci când a decis că ar trebui să permitem Germaniei să continue să existe. De ce mai livrăm gaze Germaniei dacă au decis să ofere arme grele Ucrainei? Să ardă în iad!”, a mai enunțat propagandistul Moscovei, conform traducerii în engleză realizată de jurnalista americană Julia Davis de la  The Daily Beast.

Mai multă presiune pe Rusia, gestionarea inflației, răspuns la investițiile Chinei – temele pe care liderii G7 le abordează duminică

Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează să discute cu aliaţii săi cu privire la un un front unit în faţa Rusiei şi la situaţia economiei globale, relatează AFP.

Biden a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) venind de la Washington şi urmează să ajungă la locul unde va avea loc summitul G7 cu un elicopter militar. Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz. Apoi, el va participa la un summit NATO, la Madrid, săptămâna viitoare, conform Agerpres. 

Această deplasare survine într-un „moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.

La G7 şi la NATO, „veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo” pentru a „trage la răspundere Rusia”, a promis el. De asemenea, Joe Biden intenţionează, a afirmat Kirby, să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare, nu opuse.

Boris Johnson le cere grupului G7 să nu „abandoneze” Ucraina. „Kievul are nevoie de sprijinul nostru”

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei ''oboseli'' în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, relatează AFP.

Guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a indicat Downing Street într-un comunicat, în ajunul un summit al liderilor G7 (Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia) în sudul Germaniei.

Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari, transmite Agerpres.

„Ucraina poate câştiga şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina”, a insistat Boris Johnson.

Liderul britanic, aflat în dificultate pe plan intern, se află în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în februarie. Boris Johnson a vizitat Kievul de două ori, iar Londra a oferit armatei ucrainene arme letale încă de la începutul invaziei.

Franța cere Turciei să ia o decizie privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO: „Vrea să întărească Alianţa sau e împotriva ei?"

Turcia „trebuie să aleagă” cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la „comportamentul” său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează AFP.

„Secretarul general al Alianţei (Jens Stoltenberg, n.red.) se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a apreciat Catherine Colonna într-un interviu acordat Journal du Dimanche.

„Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice”, a precizat şefa diplomaţiei franceze. „Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia”, a menţionat ea.

Explozii în centrul capitalei Kiev

Patru explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, conform The Guardian. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. 

Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. AFP a informat că exploziile au avut loc în jurul orei 6.30, ora locală, la aproape jumătate de oră după ce sirenele de raid aerian au sunat în capitala ucraineană, care nu a mai fost bombardată de ruși de aproape trei săptămâni.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko. Șevcenko este un cartier istoric care găzduiește un grup mai mare de universități, restaurante și galerii de artă.

Anton Heraşcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, a scris că martorii au raportat atacuri cu rachete. Cu toate acestea, nu a fost clar imediat dacă există morţi sau răniţi grav.

Potrivit Agerpres, un complex rezidenţial din apropierea centrului oraşului a fost lovit, provocând un incendiu, precum şi degajarea unui mare nor de fum gri.

Noile lovituri vin la o zi după un atac cu rachete asupra oraşului Sarnî din vestul Ucrainei, în care au fost ucise cel puţin trei persoane, potrivit autorităţilor.

Zelenski promite că toate orașele ucrainene ocupate de ruși vor fi recucerite

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina își va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk. „Toate orașele noastre - Șeverodonețk, Donețk, Luhansk - le vom recâștiga pe toate", a declarat el în mesajul video transmis ca în fiecare noapte.

A fost singura dată în discurs când a menționat Severodonețk, care a căzut în cele din urmă în mâinile forțelor Moscovei, după săptămâni de lupte intense, remarcă The Guardian.

Zelenski a recunoscut, de asemenea, că războiul a devenit dificil de gestionat din punct de vedere emoțional. El a spus că Ucraina a fost lovită de 45 de rachete și rachete rusești în ultimele 24 de ore, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică, dar sortită eșecului, de a frânge moralul poporului său. 

„În acest stadiu al războiului este dificil din punct de vedere spiritual, dificil din punct de vedere emoțional... nu avem idee cât va dura, câte lovituri, câte pierderi și eforturi vor mai fi necesare înainte de a vedea că victoria se află la orizont”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a continuat să pledeze pentru mai multe arme, spunând că atacurile necruțătoare cu rachete au confirmat că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina. „Sistemele de apărare aeriană - sistemele moderne pe care le au partenerii noștri - nu ar trebui să fie pe terenurile de antrenament sau în depozite, ci în Ucraina, unde sunt necesare acum, necesare mai mult decât oriunde în lume”, a spus Zelenski.

Forțele ucrainene s-au retras din Severodonețk și se regrupează tactic la Lisiceansk

Ucraina își regrupează forțele retrase din orașul Severodonețk în zone mai înalte din orașul vecin Lisiceansk pentru a obține un avantaj tactic față de trupele ruse, a declarat șeful agenției de informații militare ucrainene. Într-un interviu acordat la Kiev, Kirilo Budanov a declarat pentru Reuters că forțele ucrainene vor continua apărarea pe linia de front de la Lisiceansk, nemaiputând să mențină linia frontului la Severodonețk.

„Rusia folosește tactica pe care a folosit-o în Mariupol: ștergerea orașului de pe fața pământului. Date fiind condițiile, menținerea apărării în ruine și în câmp deschis nu mai este posibilă. Așa că forțele ucrainene pleacă spre zone mai înalte pentru a continua operațiunile de apărare", a declarat el.

Întrebat dacă se referă la Lisiceansk, orașul aflat față în față cu Severodonețk, de cealaltă parte a râului, el a spus: „Da, acesta este singurul teren mai înalt”. Budanov a adăugat că Rusia își folosește rezerviștii pentru a-și reface rândurile în estul Ucrainei, în urma unei mobilizări pe care o ține ascunsă, așa că nu are rost ca ucrainenii să aștepte ca potențialul său ofensiv să se diminueze.

Budanov este de părere că Ucraina poate obține o victorie împotriva Rusiei doar prin forță militară. „Nu ar trebui să așteptăm un miracol, că ei vor obosi și nu vor mai dori să lupte și așa mai departe. Ne vom recâștiga teritoriul ca urmare a contraofensivei noastre”, a declarat Budanov, șeful Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina. Oficialul a mai declarat că Ucraina ar trebui să aibă „rezultate vizibile” ale contraofensivei sale în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia, începând cu luna august.

Cele mai importante informații de sâmbătă despre războiul din Ucraina:

  • Deepfake cu Vitali Klitciko, primarul Kievului. Edilii a trei metropole europene au fost păcăliți

  • Kuleba spune că „Rusia dă dovadă de slăbiciune” și „tot ce îi rămâne acum este să scuipe ameninţări împotriva altor state”;

  • Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia;

  • Medvedev atacă România pe tema aderării Republicii Moldovei la UE și spune să dorește crearea noii Românii Mari;

  • Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin;

  • Bombardamentele rusești ar fi avariat o instalație nucleară din Harkov;

  • Erdogan anunță că nu s-a înregistrat niciun progres prvind aderarea Suediei la NATO, după ce a vorbit la telefon cu premierul Suediei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22