Extinderea la doi ani a controalelor la frontierele interne ale Schengen, amanata

Iulian Popescu | 04.12.2015

Președinția luxemburgheză a prezentat la Consiliul JAI de vineri propunerea posibilității extinderii până la doi ani a controalelor la frontierele interne, dar nu s-au adoptat niciun fel de concluzii în privința acesteia, discuția fiind amânată pentru la anul, dacă va mai fi nevoie de ea.

Pe aceeași temă

 

Această propunere nu a făcut obiectul niciunui vot sau concluzii vineri și nu vizează decât să pregătească un astfel de scenariu, dacă situația nu se ameliorează la începutul anului 2016, a susținut președinția Consiliului.

 

Limita normală a restabilirii controalelor temporare este de șase luni, ceea ce înseamnă că țări precum Germania și Austria nu ar mai avea posibilitatea de a o prelungi după martie.

 

Referindu-se la scenariul unei suspendări sau excluderi a Greciei din zona de liberă circulație, așa cum a speculat preesa în ultimele zile, ministrul luxemburghez al imigrației, Jean Asselborn, a cărui țară asigură președinția Consiliului, a declarat că nici nu se pune problema: "Nu este juridic posibil să se excludă un stat din zona Schengen", a explicat el.

 

"Ceea ce prevede Schengen este de a lua măsuri treptate ce permit în cele din urmă stabilirea de controale punctuale la frontierele interne", din cauza unor disfuncționări în gestionarea frontierelor externe, a subliniat el.

 

Mini-Schengen

 

La sfarsitul lunii Noiembrie, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, că un mic grup de state sunt decise să îşi apere graniţele, dacă UE nu îşi protejează mai bine frontierele externe.

 

Dijsselbloem a mai afirmat că e greu de crezut că spaţiul Schengen va supravieţui în actuala sa formă, menţionând însă că nu doreşte crearea unui "mini-Schengen". "Nu putem mentine in timp statul nostru social daca afluxul de refugiati continua asa. Daca Uniunea Europeana nu isi apara mai bine granitele externe, atunci un mic grup de state o va face", a afirmat oficialul.

 

Tot la finalul lui Noiembrie, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus ca acordul Schengen este “una dintre piesele de baza ale constructiei europene” si nu poate fi pus in discutie. In acest sens, seful CE a cerut statelor comunitare sa coopereze pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. “Trebuie sa pastram spiritul Schengen si sa nu transformam necazul intr-o tentatie ridicola pentru ca este ceva ce ne pastreaza valorile si libertatile, nu este un concept neutru, ci una dintre piesele de baza ale constructiei europene”, a declarat Juncker in cadrul unei dezbateri privind lupta antiterorista, in Parlamentul European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22