Pe aceeași temă
„Evenimentele de după lovitura de stat de la 1 februarie, între care violenţele soldate cu morţi, au accelerat nevoia de această interdicţie. Considerăm că riscurile de a permite existenţa Tatmadaw (forţele armate din Myanmar – n.r.) pe Facebook şi Instagram sunt prea mari”, a precizat compania într-un comunicat.
Grupul a explicat că armata din Myanmar şi entităţile de stat şi media controlate de armată, precum şi reclamele legate de armată, vor fi interzise pe cele două platforme.
Facebook a spus că decizia de a suspenda conturile armatei a fost luată din cauza bilanţului „extrem de grav în privinţa drepturilor omului şi a riscului clar de viitoare violenţe iniţiate de armată” în ţară, dar şi din cauza încălcărilor sale repetate al regulilor platformelor, printre alte motive.
Decizia vine după eliminarea a cel puţin şase reţele de conturi false coordonate de forţele militare şi după interzicerea a circa 20 de persoane având legături cu armata, inclusiv şeful acesteia, Min Aung Hlaing, între 2018 şi 2020.
Şeful armatei, Min Aung Hlaing, a preluat puterea la 1 februarie şi i-a arestat pe lidera guvernului civil, Aung San Suu Kyi, şi pe preşedintele Win Myint.
Activiştii care protestează împotriva loviturii de stat au făcut apel luni la o grevă generală, în contextul unor manifestaţii masive în oraşe din ţară, desfăşurate în ciuda ameninţărilor cu violenţa din partea noului regim.
Două persoane au murit sâmbătă în oraşul Mandalay, al doilea ca mărime din Myanmar, după ce poliţiştii şi militarii au atacat protestatari adunaţi să îi protejeze pe muncitorii în grevă de la un şantier naval atunci când forţele de securitate au încercat să îi aresteze.
Vineri, o tânără de 20 de ani a murit după ce a fost împuşcată în cap de poliţie la o manifestaţie din capitala Naypyitaw din urmă cu o săptămână.