FAO: O treime din terenurile agricole din Ucraina ar putea rămâne nelucrate în acest an

L. G. | 20.04.2022

Aproximativ o treime din terenurile agricole ale Ucrainei ar putea ar putea rămâne nerecoltate sau neînsămânțate în acest an, din cauza reluării ofensivei Rusiei în estul țării, atenționează FAO.

Pe aceeași temă

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează într-un raport publicat marți că „distrugerea culturilor pe mari suprafețe (din Ucraina – n.r.) și a infrastructurii din cauza războiului pune în pericol producția de alimente”.

FAO estimează că producția agricolă de pe aproximativ 33% din terenurile agricole însămânțate în toamnă ar putea să nu mai adune recolta, sau lucrările agricole de primăvară să nu mai poată fi efectuate, din cauza escaladării războiului.

În martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat fermierii să semene cât mai multe terenuri posibil pentru a asigura aprovizionarea cu alimente, dar aceasta pare a fi o sarcină dificilă având în vedere migrația oamenilor (lipsa forței de muncă), câmpurile bombardate, infrastructura grav afectată și penuria de inputuri (motorină, semințe, pesticide și îngrășăminte).

Ucraina este considerată al doilea cel mai mare exportator de cereale din lume și cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui. Sezonul de însămânțări a început deja, iar producția ucraineană de cereale este vitală pentru aprovizionarea globală cu alimente.

Chiar dacă fermierii ar semăna cât mai multe terenuri posibil, capacitatea lor de a exporta producția agricolă este grav afectată în timpul sezonului de recoltare din cauza infrastructurii deteriorate, precum căile ferate, autostrăzile, podurile bombardate și porturile inutilizabile. De asemenea, cumpărătorii de cereale abia pot să-și asigure navele de transport pentru a tranzita Marea Neagră către un port ucrainean din cauza creșterii primelor de risc din cauza războiului.

În afară de FAO și alți analiști de la companii private au avertizat că producția agricolă a Ucrainei ar putea scade la jumătate în acest față de 2021.

Prognoza companiei de consultanță agricolă UkrAgroConsult arată că producția de porumb a Ucrainei ar putea fi în jur de 19 milioane de tone, mai puțin de jumătate din cele 41 de milioane de tone obținute anul trecut.

Pentru comparație, România a obținut anul trecut o recoltă de porumb de aproape 14,5 milioane de tone, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar la floarea soarelui producția a fost de aproximativ 3 milioane de tone.

Nu există nicio îndoială că impactul războiului din Ucraina va duce la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial la noi niveluri record. Iar experții atrag atenția că ne putem confrunta cu o criză alimentară la nivel mondial.

Deja prețul cerealelor la bursă a explodat. De exemplu, contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie au fost tranzacţionate luni, pe piaţa americană, la peste 8 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2012, transmite CNBC.

La începutul anului, contractele erau tranzacţionte aproape de 6 dolari pe buşel.

Porumbul este doar una dintre mărfurile agricole care au înregistrat o creştere a preţurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina, dar și  a condițiilor meteo nefavorabile din alte țări, mari producătoare agricole.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22