Filosoful Alexander Dughin a scăpat dintr-o tentativă de asasinat în care a murit fiica sa, Daria

L. G. | 21.08.2022

Filosoful Alexander Dughin, considerat ideologul și un apropiat al președintelui Putin a fost ținta unui atentat în apropiere de Moscova, însă în mașina care a explodat nu se afla decât fiica sa Daria.

Pe aceeași temă

Alexander Dughin, supranumit și „Rasputinul lui Putin” din cauza influenței pe care se presupune că o are asupra liderului de la Kremlin ar fi trebuit să plece sâmbătă seara împreună cu fiica sa de la un festival din apropierea Moscovei, însă în ultimul moment s-a suit într-o altă mașină.

Agenția rusă RT News a confirmat moartea Dariei Dughina în ceea ce numește a fi o tentativă de asasinat care l-a vizat pe tatăl ei, Alexander Dughin. RT vorbește însă de rapoarte „preliminare” până când autoritățile nu vor confirma oficial identitatea victimei.

„Incidentul a avut loc pe o autostradă la aproximativ 20 de kilometri vest de Moscova în jurul orei locale 21:35, martorii spunând că explozia a aruncat autovehiculul chiar în mijlocul drumului, resturi sărind de jur împrejur”, potrivit noilor detalii date de RT . „Mașina distrusă, cuprinsă în totalitate de flăcări, s-a izbit apoi de un gard, conform fotografiilor și videoclipurilor de la fața locului”.

„Serviciile de urgență au spus că o persoană se afla în interiorul mașinii care a fost ucisă instantaneu în urma exploziei și accidentului – o femeie al cărei cadavru a fost găsit complet ars”.

„Tatăl ei a fost văzut la scurt timp la locul exploziei, în stare de șoc, ținându-se cu mâinile de cap, conform mai multor filmări de pe social media”, mai scrie RT News.

Daria Dughina era și ea o personalitate cu notorietate publică ca analist politic și editorialist al publicației pro-prezințiale „United Worl International” . Cu câteva ore înainte de moartea ei, Daria fusese fotografiată la evenimentul de la Zaharovo  alături de tatăl ei, filosoful cunoscut sub numele de "Creierul lui Putin”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Video purportedly shows Aleksandr Dugin at the scene of the blast. He was allegedly supposed to be in the vehicle but ended up taking another car: <a href="https://t.co/sgRcJ8laqJ">pic.twitter.com/sgRcJ8laqJ</a></p>&mdash; Alex Salvi (@alexsalvinews) <a href="https://twitter.com/alexsalvinews/status/1561114291377283072?ref_src=twsrc%5Etfw">August 20, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Wow, Alexander Dugin&#39;s daughter Darya has reportedly been killed in a car explosion. Her Land Cruiser Prado exploded near the village of Bolshiye Vyazyomy. According to preliminary reports, she died on the spot. <a href="https://t.co/2dKOMtveIv">pic.twitter.com/2dKOMtveIv</a></p>&mdash; Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) <a href="https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1561098991382589440?ref_src=twsrc%5Etfw">August 20, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Conform Wikipedia, Aleksandr Gelievici Dughin (Александр Гельевич Дугин) (n. 7 ianuarie 1962) este un geopolitician, filosof, sociolog și politician rus. Este cunoscut pentru vederile sale considerate fasciste și a avut legături strânse cu Kremlinul și armata rusă. De asemenea, este președintele Partidului Eurasiatic - mișcare ce pledează pentru edificarea unui suprastat eurasiatic capabil să se opună hegemoniei americane. A scris mai multe cărți de geopolitică, printre care și Bazele geopoliticii (1997). Conceptual, Dughin caută să îmbine tradiția geopoliticii clasice germane cu cea a gîndirii panslaviste, precum și cu mistica teosofică rusească.

Dughin provine dintr-o familie de militari. Tatăl său a ocupat un post înalt în serviciul de informații al armatei sovietice; mama sa este doctor. În 1979, Dughin a intrat la Institutul de Aviație din Moscova. Tatăl său l-a ajutat în obținerea unui loc de muncă în arhivele KGB-ul, unde, într-un final, el a găsit ceea ce-l interesa cu adevarat - lucrări interzise publicului larg din URSS, aceste scrieri abordând teme precum fascismul, eurasianismul, misticismul și diversele religii ale lumii.

Dughin a lucrat ca jurnalist, înainte de a se fi implicat în politică, cu puțin timp înaintea căderii comunismului. În 1988, el și prietenul său Gheidar Djemal, s-au alăturat grupului naționalist Pamiat. El a ajutat la scrierea programului politic pentru proaspătul reînființat Partid Comunist din Federația Rusă, sub conducerea lui Ghennadi Ziuganov, realizând un document ce avea o tonalitate mai mult naționalistă, decât marxistă.

Dughin a început să-și publice propriul său jurnal, Elementî, unde inițial l-a elogiat pe franco-belgianul Jean-François Thiriart, susținător al „Europei de la Dublin până la Vladivostok”. Jurnalul său glorifică constant atât țarismul, cât și stalinismul, iar de asemenea, a relevat admirația lui Dughin pentru personaje precum René Guénon, Julius Evola sau Heinrich Himmler. De asemenea, el a colaborat și cu revista săptămânală „Den” (Ziua). Dughin a fost printre membrii fondatori ai Partidului Național Bolșevic și l-a convins pe Eduard Limonov să intre în arena politică în 1994. O parte dintre membrii linei dure naționaliste din Partidul Național Bolșevic au fost susținuți de Dughin să se separe pentru a forma Frontul Național Bolșevic, o organizație mult mai de dreapta, mai anti-liberală. După ruperea de Limonov, Dughin a devenit apropiat de Evgheni Primakov și mai târziu de Vladimir Putin.

Din septembrie 2008 este profesor de sociologie la Universitatea de Stat din Moscova cât și directorul Centrului pentru Studii Conservatoare din cadrul aceleași universități. În prezent locuiește la Moscova. Este căsatorit cu Natalia Melentiev (a doua soție) - doctor în filosofie și scriitoare.

Cu prima sa soție, Evgenia Evgenievna Debryanskaya (în rusă: Евгения Евгеньевна Дебрянская; născută în 1953) sau Yevgenia Debryanskaya a avut doi copii: Arthur și Daria. Evgenia Evgenievna Debryanskaya este o dizidentă rusă și activistă pentru drepturile homosexualilor. Ea a fost, de asemenea, co-fondatoare a Osvobozhdenie (Libertatea), un grup radical care a apărut din prima mișcare homosexuală din Rusia și Uniunea Democrată . Debryanskaya este remarcată pentru că a pledat pentru retragerea armatei sovietice din Europa de Est , deschiderea granițelor ruse și legalizarea căsătoriei între persoane de același sex. Debryanskaya este, de asemenea, scriitoare și a regizat filme de autor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22