Flynn, consilier al lui Trump, ar fi pregatit sa depuna marturie contra presedintelui SUA

E.b. | 02.12.2017

Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate nationala al lui Donald Trump, a pledat vineri vinovat la acuzatia ca a facut declaratii false FBI cu privire la contactele sale cu diplomatul rus Serghei Kisliak.

Pe aceeași temă

 

 
  

Pe de alta parte, un avocat al Casei Albe a declarat ca recunoasterea vinovatiei de catre Flynn "implica pe oricine altcineva in afara de domnul Flynn", conform  The Associated Press, preluata de News.ro

 

Avocatul Ty Cobb subliniaza totodata ca Flynn a lucrat la Casa Alba doar 25 de zile si ca el este un "fost oficial din adminsitratia Obama".

 

Cobb a publicat vineri un comunicat dupa ce Flynn a pledat vinovat fata de acuzatia ca a mintit politia federala (FBI) in cadrul unei intelegeri cu anchetatorii.

 

In acest acord, Flynn afirma ca un membru de rang inalt al echipei de tranzitie a lui Trump l-a indrumat sa intre in contact cu oficiali rusi in decembrie 2016.

 

"Declaratiile false implicate reflecta declaratii false catre oficiali de la Casa Alba care au condus la demisia sa in februarie anul acesta", adauga Cobb.

 

Generalul in regragere Flynn a fost inculpat joi pentru ca a mintit cu privire la continutul discutiilor sale cu ambasadorul rus la Washington, din vremea lui Barack Obama, Serghei Kisliak.

 

Aceasta este prima recunoastere a vinovatiei din partea unuia dintre cei patru consilieri ai presedintelui Donald Trump acuzati pana acum in cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller.

 

Flynn este anchetat intr-o serie de acuzatii - inclusiv cu privire la faptul ca a facut lobby din partea Turciei -, insa faptul ca impotriva sa a fost formulat un singur capat de acuzare, de declaratii false sugereaza ca el coopereaza cu ancheta lui Mueller in schimbul unei clemente, scrie AP.

 

Documente judiciare aratau ca el urma sa pledeze vinovat in legatura cu faptul ca a mintit in declaratii despre discutiile sale cu ambasadorul rus in Statele Unite in perioada de tranzitie, inainte de investirea lui Trump.

 

Flynn a fost un sustinator timpuriu si vocal al campaniei lui Trump, iar afacerile si contactele sale internationale l-au plasat in centrul anchetei lui Mueller.

 

Aceasta recunoastere a vinovatiei general-locotenentului in retragere din cadrul Fortelor terestre (US Army) face din el prima persoana care a lucrat in Casa Alba a lui Trump inculpata in ancheta care cauta probe ale unei eventuale coordonari intre echipa de campanie a miliardarului republican si Rusia cu scopul influentarii rezultatului alegerilor americane din 2016.

 

 

Ginerele lui Trump ar fi cel care i-a cerut lui Flynn sa intre in contact cu rusii

    

Jared Kushner, ginerele si totodata consilierul presedintelui Trump, ar fi cel despre care Michael Flynn le-a spus anchetatorilor ca l-a indrumat sa intre in contact cu oficialii rusi.

 

Flynn a fost inculpat pentru ca i-a mintit pe anchetatori cu privire la continutul discutiilor sale cu fostul ambasador rus la Washington, Serghei Kisliak. Flynn a cazut la intelegere cu procurorii si pledeaza vinovat.

 

Conform documentelor aflate in dosarul sau, el sustine ca "un membru de rang foarte inalt" din echipa de tranzitie a presedintelui ales Trump (care inca nu fusese investit in functie la acea vreme) i-a cerut sa ia legatura cu ambasadorul rus de atunci si sa discute cu acesta despre pozitia pe care o va avea Rusia in cadrul Consiliului de securitate al ONU cu privire la asezarile israeliene in Palestina. Scopul discutiilor cu rusii era acela de a intarzia sau opri un eventual vot anti-Israel pe care l-ar fi dat Rusia in Consiliul de securitate.

 

Documentele din dosarul lui Flynn detaliaza si indicatiile primite de general legat de cum sa abordeze cu rusii subiectul sanctiunilor impuse Federatiei Ruse de Administratia Obama.

 

Cu toate ca, in documentele aflate in instanta, "oficialul de rang foarte inalt" nu este numit, mai multe surse au declarat pentru Bloomberg, CNN si Abc News ca cel la care se face referire este Jared Kushner, sotul Ivankai Trump, care are rolul de consilier special al presedintelui american.

 

 

Michael Flynn este pregatit sa depuna marturie impotriva presedintelui american, sustine Abc News.

 

Potrivit unor surse citate de Abc News, Flynn ar fi gata sa depuna marturie ca Donald Trump i-a cerut in mod direct sa intre in contact cu oficialii rusi, initial pentru a stabili un mod de coordonare privind lupta impotriva ISIS in Siria.

 

Abc News afirma ca in timpul campaniei, Trump i-ar fi solicitat lui Flynn sa faca parte dintr-un cerc restrans de sfatuitori care urmau sa puna la punct un plan de imbunatatire a relatiilor cu Rusia. Ulterior alegerii lui Trump, presedintele american i-ar fi telefonat fostului sau consilier, cerandu-i sa devina o "persoana cheie" in discutiile cu rusii si sa ia personal legatura cu oficiali rusi, pentru a stabili o strategie comuna impotriva ISIS.

 

Ce a discutat cu rusii

 

Michael Flynn este acuzat ca a mintit FBI-ul referitor la natura discutiilor pe care le-a avut cu fostul ambasador rus, in timp ce avea loc tranzitia de la presedintia lui Obama la cea a lui Trump. In aceeasi zi in care presedintele Obama a adoptat o serie de sanctiuni impotriva oficialilor rusi pe motivul amestecului in procesul electoral, ambasadorul rus l-a sunat pe Flynn pentru a discuta despre aceste sanctiuni.

 

In urma conversatiei cu ambasadorul, Flynn s-a consultat cu un consilier din cadrul echipei de tranzitie, care i-a spus ca Trump nu vrea ca rusii sa amplifice conflictul. Flynn a transmis catre ambasadorul rus mesajul lui Trump, iar rusii si-au temperat raspunsul la sanctiunile impuse de Obama. Ca urmare, Trump l-a laudat atunci pe Vladimir Putin, scriind pe Twitter ca intarzierea raspunsului la sanctiuni este o mutare desteapta din partea rusilor.

 

Initial, Flynn a negat ca a avut aceste discutii cu ambasadorul rus, insa transcrierile convorbirilor telefonice dintre el si Kisliak au demonstrat contrariul.

 

Donald Trump a negat ca l-ar fi indrumat pe Michael Flynn sa-i contacteze pe oficialii rusi. "Nu, nu eu l-am indrumat, dar i-as fi cerut s-o faca daca nu ar fi facut-o el deja", a spus Trump in februarie.

 

Michael Flynn este un ofiter de rang inalt decorat, asupra caruia a inceput sa planeze o imagine negativa in momentul cand s-a dezvaluit ca a primit bani ca sa participe la un eveniment televizat alaturi de presedintele rus Vladimir Putin.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22