Pe aceeași temă
În plus față de majorarea veniturilor guvernamentale, eliminarea corupției ar contribui la reducerea risipei și ar îmbunătăți nivelul educației din școlile de stat. De asemenea, încrederea în autoritățile publice ar crește în rândul opiniei publice.
"Mai putina coruptie inseamna mai putine venituri pierdute si mai putina risipa pe partea de cheltuieli, o calitate mai mare a invatamantului public si a infrastructurii", se arata in raportul publicat joi de FMI. Acest raport nu include un clasament al celor mai corupte tari dar descrie coruptia ca o problema globala.
„În rândul economiilor avansate, o tara din primul sfert in termeni de control al coruptiei colecteaza, in medie, venituri mai mari cu 4,5% din PIB, decat o tara din ultimul sfert. Decalajul in termeni de colectare a veniturilor este de 2,75% din PIB in randul economiilor emergente si de 4% din PIB in randul economiilor cu venituri reduse", sustine raportul FMI.
Studiile anterioare au aratat ca industriile extractive, precum mineritul sau forajele petroliere, sunt o zona propice pentru coruptie, la fel ca si procedurile de achizitii si administrarea companiilor de stat. Raportul FMI se concentreaza pe transparenta si supervizare ca elemente cheie in combaterea coruptiei in aceste zone, avand drept catalizator o presa puternica si independenta.
"Ne asteptam ca transparenta sa mearga mana in mana cu un rezultat fiscal bun insa ceea ce ne-a surprins a fost ca efectul transparentei este mult mai puternic in tarile care au o presa independenta sau o societate civila solida. Iar cand ai acestea doua impreuna efectul este mult mai puternic", a declarat Paolo Mauro, directorul adjunct in departamentul de Afaceri fiscale al FMI.
Printre recomandarile FMI in vederea combaterii coruptiei se numara profesionalizarea corpului functionarilor, inclusiv angajarea pe baza de merit, precum si nevoia unor legislatii fiscale si coduri de business simplificate pentru a evita tentatia mitei.
Raportul mentioneaza de asemenea faptul ca tehnologia poate ajuta la combaterea coruptiei. De exemplu, derularea de achizitii online este vazuta ca o componenta rapida si ieftina a luptei anticoruptie. Achizitiile online "sunt o initiativa relativ ieftina care poate creste competitie, astfel incat poti sa ai ofertanti din orice colt al tarii sau chiar din intreaga lume, iar pentru companii este foarte ieftin si transparent sa depuna oferte", a spus Paulo Medas, director in cadrul departamentului de Afaceri fiscale al FMI.
Cele 1.000 de miliarde de dolari sub forma de venituri din taxe suplimentare se adauga studiilor precedente care arata ca coruptia in sectorul public costa intre 1.500 si 2.000 de miliarde de dolari pe an numai in mită.
FMI urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale.