Pe aceeași temă
El a fost reținut de către poliția din Bahamas cu 24 de ore înainte de a fi audiat de o comisie a Congresului american cu privire la tranzacțiile financiare care au dus la falimentul FTX, companie evaluată la începutul acestui an la 32 de miliarde de dolari.
Conform New York Times, acuzațiile din rechizitoriul procuraturii care va fi făcut public în cursul zilei de marți, includ fraudă electronică, conspirație pentru fraudă electronică, fraudă cu valori mobiliare, conspirație pentru fraudă cu valori mobiliare și spălare de bani. Un avocat a publicat pe Twitter că în conformitate cu ghidurile federale pentru stabilirea pedepselor în funcție de gravitatea infracțiunilor comise, acuzațiile care i se aduc lui Sam Bankman-Fried cunoscut ca și SBF i-ar putea aduce o condamnare de până la 612.000 ani de închisoare.
Anunţul reținerii SBF a fost făcut luni de procurorul general al ţării, care a precizat că autoritățile din Bahamas au primit o notificare oficială din partea SUA cu privire la o serie de acuzaţii penale formulate împotriva omului de afaceri, iar acesta urmează să fie extrădat rapid în Statele Unite.
Arestarea are loc cu doar 24 de ore înainte ca fondatorul bursei de criptomonede, acum falimentară, să depună mărturie prin videoconferinţă în faţa Comisiei pentru finanţe a Camerei Reprezentanţilor din SUA, care investighează prăbuşirea spectaculoasă a companiei
Luna trecută, FTX a cerut să intre sub protecţia legii falimentului din SUA, iar Sam Bankman-Fried, care din miliardar a ajuns falit, a demisionat din funcţia de director executiv. Răsunătorul scandal a generat un val de solicitări publice pentru o mai mare reglementare a industriei criptomonedelor.
Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor FTX, una dintre cele mai mari din lume, dar acum aflată în dificultate, s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, după ce clienţii s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar bursa rivală Binance a renunţat la un acord propus de salvare.
În ultimele săptămâni, autorităţile americane au solicitat informaţii de la investitorii şi potenţialii investitori ai FTX, au declarat pentru Reuters două surse care au cunoştinţă despre aceste solicitări. Procurorii şi autorităţile de reglementare nu îl acuzaseră însă pe Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, de nicio infracţiune.
Audierea de marţi prevăzută în Congres era prima apariţie a lui Sam Bankman-Fried în faţa legislatorilor americani pentru a explica falimentul companiei pe care a condus-o.
Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al procuraturii americane din Manhattan a confirmat că Sam Bankman-Fried a fost arestat în Bahamas, dar a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc. "În această seară, autorităţile din Bahamas l-au arestat pe Samuel Bankman-Fried la cererea Guvernului SUA, în baza unui rechizitoriu sigilat, depus de Procuratura Statelor Unite din Districtul de Sud al New York", a declarat procurorul federal Damian Williams, într-un comunicat. "Ne aşteptăm ca actul de acuzare să fie desigilat în cursul dimineţii şi vom avea mai multe de spus la acel moment", a adăugat el.
Criza de lichidităţi de la FTX a survenit după ce Sam Bankman-Fried a mutat în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienţilor FTX către propriul fond de investiții Alameda, a relatat Reuters, citând două persoane familiarizate cu această chestiune. Cel puţin 1 miliard de dolari din fondurile clienţilor a dispărut, au spus persoanele respective. Bankman-Fried a declarat pentru Reuters că firma nu a „transferat în secret”, ci mai degrabă a interpretat greşit „etichetarea internă confuză”. Întrebat despre fondurile dispărute, el nu a dat niciun răspuns.
Sam Bankman-Fried, rudele sale şi câţiva membri ai conducerii companiei au achiziţionat proprietăţi imobiliare în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari în Bahamas în ultimii doi ani, a scris Reuters luna trecută.
Într-o serie de interviuri şi apariţii publice, Bankman-Fried şi-a recunoscut eşecurile în gestionarea riscurilor, dar a încercat să se distanţeze de acuzaţiile de fraudă, spunând că nu a amestecat niciodată cu bună ştiinţă fondurile clienţilor de la FTX cu fondurile de la propria sa firmă, Alameda Research. "Nu am încercat niciodată să comit o fraudă", a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de "New York Times", adăugând că, personal, nu crede că are vreo răspundere penală.
Sam Bankman-Fried a demisionat din funcţia de director executiv al FTX în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea de faliment.
Biroul procurorului american din Manhattan, condus de Damian Williams, un procuror cu experienţă în investigarea fraudelor cu valori mobiliare, a început la jumătatea lunii noiembrie să ancheteze modul în care FTX a gestionat fondurile clienţilor.
De asemenea, organismul american de reglementare pentru Burse şi Valori Mobiliare (SEC - Securities and Exchange Commission) şi Comisia pentru Tranzacţii cu Contracte Futures (Commodity Futures Trading Commission) fac propriile anchete.
Investitorii americani ai platformei FTX l-au dat în judecată pe Bankman-Fried, susţinând că el şi o serie de celebrităţi care au promovat platforma s-au angajat în practici înşelătoare, provocându-le daune de 11 miliarde de dolari. Cazul a fost asemănat cu cel al start-upului Theranos, în care fondatoarea companiei, tânăra Elizabeth Holmes, şi asociatul ei au fost condamnaţi recent la 11 ani şi respectiv 13 ani de închisoare.
Dispariţia FTX a marcat o nouă lovitură primită în acest an de industria criptomonedelor, în condiţiile în care piaţa se prăbuşise în general, pe fondul unei serii de eşecuri care au doborât şi alţi jucători-cheie, între care Voyager Digital şi Celsius Network.
Cine este Sam Bankman-Fried, miliardarul încojurat de celebrități și sponsor al Partidului Democrat
Căderea bruscă în dizgraţie şi arestarea fostului director general al FTX, promiţătorul şi prodigiosul Sam Bankman-Fried, i-a uimit pe investitorii şi entuziaştii criptomonedelor, care cândva vedeau în americanul de numai 30 de ani salvatorul acestei industrii, relatează Reuters, făcându-i un portret omului de afaceri reţinut, luni, în Bahamas, la cererea Statelor Unite.
Alături de Bill Clinton și Tony Blair
Sam Bankman-Fried a acumulat o avere personală de miliarde de dolari la conducerea FTX, una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, evaluată la începutul acestui an la 32 de miliarde de dolari.
După ce a demisionat de la conducere, Bankman-Fried a declarat că nu mai are niciun rol în cadrul companiei. Cu toate acestea, el crede că declararea falimentului FTX a fost o greşeală şi a sugerat pe Twitter şi în interviurile acordate ulterior presei că încă mai poate strânge lichidităţi pentru a-i despăgubi pe clienţi, fără a preciza cum intenţionează să facă acest lucru. Un expert în restructurarea companiilor, John Ray, a fost numit în funcţia de director general la FTX după ce Bankman-Fried a demisionat la 11 noiembrie, cu puţin timp înainte ca firma să se declare în faliment. Ray a supervizat lichidarea Enron, gigantul de tranzacţionare a energiei care s-a prăbuşit în urma unor uriașe fraude financiare şi a dat faliment în 2001, trăgând după ea firme internaționale de audit.
SBF, geniul criptomonedelor
Cunoscut în cercurile financiare după iniţialele sale, SBF, Sam Bankman-Fried devenise o figură proeminentă şi un simbol al neconvenţionalului. Apărea în public cu părul vâlvoi, în tricouri şi pantaloni scurţi şi participa la discuţii cu oameni de stat celebri, precum fostul preşedinte american Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair sau supermodelul Gisele Bundchen.
Sam Bankman-Fried a contribuit cu 5,2 milioane de dolari la campania din 2020 a preşedintelui Joe Biden şi a devenit unul dintre cei mai mari donatori ai candidaţilor democraţi.
„Nimeni nu spunea că este ceva în neregulă cu SBF", spune Marius Ciubotariu, cofondator al Hubble Protocol, o platformă descentralizată de împrumuturi. Prăbuşirea FTX a luat pieţele prin surprindere, pentru că Bankman-Fried era văzut ca un fondator priceput în afaceri, adept al încheierii unor tranzacţii răsunătoare.
Fostul geniu al criptomonedelor a fost crescut în California de doi profesori de drept de la Universitatea Stanford, Joseph Bankman şi Barbara Fried. A studiat fizica la Massachusetts Institute of Technology, MIT, o altă instituţie americană de elită. Ulterior, a intrat în finanţe şi a început să investească pe pieţele financiare, iar la sfârşitul anului 2017 s-a orientat către criptomonede.
Sam Bankman-Fried şi-a început cariera la Jane Street Capital, o alegere despre care a spus că a fost influenţată de dorinţa de a face bani pentru a-şi urma interesul pe care-l avea pentru altruismul efectiv, o mişcare ce îi încurajează pe oameni să acorde prioritate donaţiilor către organizaţii caritabile.
A pierdut într-o zi 30 de miliarde de dolari
Profitând de diferenţele de preţ ale bitcoin în Asia şi Statele Unite, SBF a acumulat o avere pe care Forbes a estimat-o în urmă cu un an la 26,5 miliarde de dolari.
A înfiinţat firma de tranzacţionare de criptomonede Alameda Research în 2017 şi a fondat FTX un an mai târziu. Aceasta a fost evaluată în ianuarie 2022 la 32 de miliarde de dolari.
În 2018, tânărul s-a mutat la Hong Kong. În 2021, avea 29 de ani şi era "una dintre cele mai bogate personalităţi din Hong Kong şi cea mai bogată persoană sub 30 de ani din lume", potrivit revistei Nikkei Asia.
Apoi, a mutat sediul companiei în Bahamas, o ţară cu un sistem fiscal mai mult decât avantajos. "Una dintre puţinele ţări care au un regim de licenţiere cuprinzător pentru criptomonede", a justificat el.
Reuters a relatat că, în ultimii doi ani, FTX, părinţii lui Bankman-Fried şi directorii FTX au cumpărat cel puţin 19 proprietăţi, evaluate la aproximativ 300 de milioane de dolari, în Bahamas, unde FTX îşi are sediul.
Compania sa a încheiat parteneriate prestigioase, în special în lumea sportului. A atras un număr mare de investitori, de la compania americană BlackRock la fondul de pensii al profesorilor din provincia canadiană Ontario.
În ultimele luni, piaţa criptomonedelor o luase razna, motiv pentru care averea lui Sam Bankman-Fried începuse deja să scadă înainte de căderea sa. SBF venise în ajutorul mai multor jucători aflaţi în dificultate, fanii numindu-l "cavalerul alb" al acestui mediu. La începutul lunii noiembrie, încă era "cea mai importantă figură din lumea criptomonedelor", potrivit prestigioasei reviste britanice The Economist.
Într-o singură zi, însă, marţi, 8 noiembrie 2022, SBF şi-a pierdut 94 la sută din avere.
Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor FTX s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, după ce clienţii s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar bursa rivală Binance a renunţat la un acord propus de salvare.
Criza de lichidităţi de la FTX a venit după ce Sam Bankman-Fried ar fi mutat în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienţilor FTX către compania sa Alameda, a relatat Reuters, citând două persoane familiarizate cu această chestiune. Cel puţin 1 miliard de dolari din fondurile clienţilor au dispărut, au mai spus persoanele respective.
„Nu am făcut nicio o fraudă”
Într-o serie de interviuri şi apariţii publice, Bankman-Fried şi-a recunoscut eşecurile în gestionarea riscurilor, dar a încercat să se distanţeze de acuzaţiile de fraudă, spunând că nu a amestecat niciodată cu bună ştiinţă fondurile clienţilor de la FTX cu fondurile de la propria sa firmă de tranzacţionare, Alameda Research. "Nu am încercat niciodată să comit o fraudă", a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de "New York Times", adăugând că, personal, nu crede că are vreo răspundere penală.
De la declararea falimentului FTX, Sam Bankman-Fried s-a distanţat de imaginea pe care şi-a făcut-o prin interviurile din presă şi la Capitoliu, spunându-i unui reporter de la Vox că pledoaria sa pentru un cadru de reglementare a criptomonedelor a fost "doar PR", iar discuţiile sale despre etica în cadrul industriei au fost, cel puţin parţial, doar de faţadă.
În timp ce clienţii se grăbeau să retragă fonduri de la FTX în zilele dinaintea prăbuşirii companiei, Sam Bankman-Fried le-a spus investitorilor că este convins că afacerea va fi salvată.
Prăbuşirea FTX a făcut ca bitcoin să ajungă la minimul ultimilor doi ani, investitorii fiind îngrijoraţi că problemele companiei se vor răspândi şi la alte firme de criptomonede.
Angajaţii au fost luaţi prin surprindere: unii au trimis scuze clienţilor, spunând că şi pentru ei este un şoc ceea ce s-a întâmplat. Bankman-Fried însuşi şi-a cerut scuze de mai multe ori clienţilor şi angajaţilor.
Cu toate că s-a bucurat de laude din partea celebrităţilor şi a avut susţinători de renume, Sam Bankman-Fried a mărturisit că nu a fost întotdeauna încrezător în ceea ce priveşte perspectivele FTX.
"Am crezut că vom eşua", declara Bankman-Fried la o conferinţă în iunie, cu câteva săptămâni înainte ca FTX şi Alameda să se extindă şi să salveze două platforme pentru criptomonede aflate în dificultate.
Povestea lui Sam Bankman-Fried spune multe despre lumea criptomonedelor. Dincolo de căderea miliardarului, aceasta arată cât de "fragili" sunt jucătorii din acest univers, notează Paul Gulberg, analist la Bloomberg. Este "foarte surprinzător şi, într-un fel, înfricoşător", conchide el.
Nu de puţine ori, Sam Bankman-Fried a fost comparat cu Elizabeth Holmes, o altă tânără prodigioasă care a reuşit să devină miliardară în numai câţiva ani pentru ca apoi să cunoască prăbuşirea bruscă, iar acum, închisoarea, fiind de curând condamnată la 11 ani. Fondatoarea start-up-ului Theranos, care promitea o tehnică revoluţionară ce ar fi permis ca din câteva picături de sânge să fie făcute sute de analize, s-a împotmolit şi s-a încurcat în propriile minciuni şi încercări disperate de a-şi salva afacerea, după ce, la fel, cucerise şi convinsese lumea celebrităţilor şi a politicienilor să investească în firma ei. Supranumită noul Steve Jobs, spre deoserbire de Sam, ea îşi cultivase o imagine de tânără serioasă, care muncea din greu şi nu avea viaţă personală. La fel ca Steve Jobs, apărea în public îmbrăcată în negru, cu bluze pe gât, mereu cu ţinute îngrijite şi lipsite de extravaganţă.