Fortele guvernamentale au scos de sub controlul Stat Islamic inca o parte de teritoriu

Iulian Popescu | 29.11.2015

Armata guvernamentală siriană a capturat o parte din teritoriul controlat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) la est de Alep, printre care și mai mulți kilometri de autostradă care leagă orașul de capitala „de facto” a jihadiștilor, Raqqa, informează TVR.

Pe aceeași temă

 

Zonele respective se află la est de Kweires, o bază aeriană recucerită de la Statul Islamic la 10 noiembrie, într-una dintre ofensivele lansate de armata guvernamentală siriană cu sprijinul loviturilor aeriene ruse, forțelor iraniene și combatanților din mișcarea Hezbollah, informează Agerpres.

 

Potrivit informațiilor furnizate de televiziunea de stat siriană, armata a capturat satele Kaskis și Akula și porțiuni importante de suprafețe agricole, dar a reușit de asemenea să obțină controlul asupra unor tunele și fortificații. Cele două sate se află la circa 60 km de Alep.

 

Autostrada menționată de televiziunea siriană se îndreaptă de la Akula spre Raqqa, aflată la 150 km depărtare, trecând și prin Tabqa, localitate controlată de gruparea SI.

 

Armata guvernamentală siriană și aliații ei a reușit o serie de progrese în dauna grupării SI și în sud-estul provinciei Homs, notează Reuters, citată de Agerpres.

 

Fiecare teritoriu pierdut de SI înseamnă o pierdere a puterii financiare a grupării, care trăiește din taxele percepute populației din zonele respective și, mai ales, din comercializarea petrolului extras acolo.

 

Surse de finantare
 

SI jefuieste teritoriile cucerite si impune taxe populatiei locale. La acestea se adauga contrabanda cu petrol si antichitati sau rascumpararile pentru eliberarea de ostatici. Potrivit unei anchete Financial Times publicata in octombrie, doar traficul cu petrol aduce SI 1,5 milioane de dolari pe zi, la un pret mediu al barilului de 45 de dolari.


Functionarea SI "este diferita de cea a al-Qaeda", subliniaza Matthew Levitt, fost responsabil al Trezoreriei americane, in prezent la Washington Institute. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in subordine "un teritoriu mare si poate impune taxe populatiei, forme de extorsiune si tot genul de activitati criminale". Dar "tipul operatiunilor ca cea pe care am vazut-o la Paris sunt probabil finantate din fonduri independente, provenind in special din activitati criminale", explica el.

 

 

Analiști din SUA estimează că ISIS este cea mai bogată organizație teroristă din lume, cu o avere care se apropie de două miliarde de dolari. Banii provin atât din surse proprii (vânzarea de petrol), cât și din donații. Alți bani vin din taxele de răscumpărare a ostaticilor, inclusiv a copiilor răpiți, din contrabanda cu droguri precum și din traficul cu obiecte de artă provenite din zonele arheologice devastate.

 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut, luni, într-un discurs la reuniunea grupului G20, că gruparea teroristă Stat Islamic primește bani din 40 de țări ale lumii, inclusiv din state membre ale G20, din care fac parte principalele 19 state industrializate ale lumii, precum și Uniunea Europeană. Putin a susținut că are această informație de la serviciile de informații ale Rusiei, arata Romania Libera.

 

Cine sunt donatorii

 

Daily Beast anunța in iunie 2014 că “aliații Americii finanțează ISIS”. Articolul anunța că gruparea  ISIS este finanțată “de ani de zile de donatori bogați din Kuwait, Qatar și Arabia Saudită, trei aliați ai SUA care au agende duale în războiul împotriva terorii”.

 

Dintre cele trei state menționate, Arabia Saudită este și membră a G 20 – ceea ce ar confirma declarațiile de luni ale lui Putin. În paralel, un articol din publicația electronică  egyptianstreets.com adăuga, pe lista țărilor donatoare, și Emiratele Arabe Unite.

 

Donatorii din zona Golfului oferă bani către ISIS, către Frontul al Nusrah (filiala din Siria a grupării al Qaida) și către alte grupări islamiste. Motivul aparent este că aceste formațiuni teroriste își asumă obligația de a proteja populația musulmană sunită din Siria de persecuțiile regimului Bashar al Assad, care ar reprezinta o minoritate șiită.

 

Kuwaitul, prin al cărui sistem bancar circulă banii spre grupările teroriste, este un stat predominant sunit. Banii care ajung să finanțeze terorismul au însă trasee mult mai complicate. “Donatorii din Kuwait colectează bani de la finanțatori din alte țări din zona Golfului, iar banii circulă prin Turcia sau Iordania, înainte să ajungă la destinația lor din Siria”, releva un raport american din decembrie 2013.

 

Turcia și Iordania sunt, ca și Arabia Saudită, aliați oficiali ai Statelor Unite. De multe ori însă, politica guvernelor pro-occidentale diferă de opțiunile liderilor musulmani locali. În această conjunctură, beneficiarii conflictului de interese sunt grupările teroriste, în primul rând  ISIS.

 

Costul redus al atacurilor

 

La buna functionare a miscarii contribuie si faptul ca atacurile puse la cale in Europa costa in general destul de putin. Costul depinde de numarul de persoane implicate in executare si pregatire. "Nu sunt sume mari. Aceste lucruri nu costa mult", asigura Matthew Levitt. Operatiunea din Paris ar fi putut costa mai putin de 50.000 de dolari, crede acesta, in functie de numarul persoanelor implicate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22