Fost comandant NATO: Pierderile de generali ale rușilor sunt fără precedent în istoria modernă

L. G. | 02.05.2022

James Stavridis, fost comandant al NATO în Europa, spune că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă.

Pe aceeași temă

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis într-un interviu difuzat duminică de postul de radio american WABC 770 AM, relatează the Hill.

Pentru comparație, Stavridis a citat recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan și Irak.

„Nu e vorba doar de generalii uciși”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, remarcând și „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” și „pierderea navei lor amiral pe mare”.

„A fost o performanță proastă a rușilor până acum”, a subliniat fostul comandant NATO.

Ucraina a anunțat duminică după-masa uciderea unui al zecelea general rus trimis de Moscova pe front, generalul Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic.

Autoritățile ucrainene spun că alături de el au fost uciși 100 de soldați ruși într-un atac de artilerie în apropiere de Izium, în estul Ucrainei.

Pe 23 aprilie ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că doi generali ruși au fost uciși în apropierea orașului Herson din sudul țării și că un al treilea se află în stare gravă după ce forțele armate ucrainene au lovit postul de comandă al Armatei 49 a Rusiei.

Primul general rus ucis în Ucraina a fost raportat de Kiev pe 27 februarie, la doar 3 zile de la declanșarea invaziei de către Vladimir Putin, fiind vorba chiar de generalul Magomed Tușaev, numărul doi al trupelor cecene și care era considerat mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov.

Tușaev a fost ucis în timpul luptelor pentru aeroportul strategic Hostomel din apropierea Kievului.

Pe lângă faptul că l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin pentru „incompetență” militară, James Stavridis l-a acuzat și că a declanșat crime de război asupra Ucrainei, începând cu „invazia ilegală a unui vecin și a unei democrații” și incluzând „masacrarea” civililor, distrugerea orașelor și „folosirea violului ca armă de război”.

Stavridis a spus că generalul Alexander Dvornikov, pe care Moscova l-a pus luna trecută la conducerea forțelor de invazie din Ucraina, este „cunoscut bine de serviciile secrete occidentale drept 'măcelarul Siriei”.

Dvornikov a comandat forțele ruse în Siria timp de un an începând cu 2015. Oficialii occidentali și organizațiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite acolo sub comanda acestuia.

Săptămâna trecută Rusia l-a trimis pe frontul din Ucraina și pe cel mai important soldat al său, Șeful Statului Major General de la Moscova, generalul Valeri Gherasimov, analiștii militari percepând acțiunea drept un semnal că ofensiva rusească s-a blocat din nou.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22