Fosta vicepreședinte a PE și-a recunoscut parțial implicarea sa în actele de corupție

L. G. | 20.12.2022

Eva Kaili, fostă vicepreședintă a Parlamentului European, arestată pentru că ar fi luat mită de la Qatarul, a mărturisit că i-a dat banii tatălui său pentru a-i ascunde.

Pe aceeași temă

Dezvăluirile „Qatargate” continuă. Statul din Golf este suspectat că a oferit compensații financiare în schimbul sprijinului oficialilor europeni. Eva Kaili, fost vicepreședinte al Parlamentului European, a fost acuzată de apartenență la o organizație criminală, corupție și spălare de bani în sistem organizat. Ea a fost responsabilă de dezvoltarea relațiilor dintre UE și Peninsula Arabică. Politiciana a fost audiată de anchetatorii belgieni și ar fi mărturisit că i-ar fi cerut tatălui său să ascundă bani, potrivit unui document consultat de Le Soir și La Repubblica, scrie Le Figaro.

Tatăl, reținut în ziua arestărilor de amploare efectuate de către serviciile belgiene, se refugiase în hotelul Sofitel din Bruxelles cu o valiză plină de bani. „Inculpata recunoaște că l-a instruit pe tatăl său să ascundă banii”, a scris judecătorul de instrucție Claise în mandatul de arestare emis pe 9 decembrie împotriva eurodeputatei grecești. „Ea declară că știa în trecut despre activitatea soțului ei (Francesco Giorgi, n.r.) cu Pier Antonio Panzeri (fost europarlamentar arestat în aceeași zi, n.r.) și că prin apartamentul ei au trecut valize cu bani”.

Eva Kaili „a încercat să-l avertizeze pe Pier Antonio Panzeri, dar și pe doi europarlamentari menționați în prezenta anchetă”, se arată în mandat.

Acesta din urmă, care a fost arestat cu 600.000 de euro în numerar în apartamentul său, și-ar fi recunoscut parțial implicarea în această afacere, dar a denunțat un europarlamentar belgian: Marc Tarabella.

„El l-a denunțat pe europarlamentarul Marc Tarabella ca beneficiar al cadourilor din Qatar”. Belgianul neagă orice influență și orice cadou primit din partea Qatarului.

Kaili, care este încarcerată din 9 decembrie în închisoarea Haren (de la periferia Bruxellesului), va compărea joi în faţa unui tribunal de corecţie de primă instanţă din Bruxelles, care va decide dacă eurodeputata va rămâne în închisoare sau dacă va fi eliberată, cu sau fără condiţii.

Anterior, Giorgi, în vârstă de 35 de ani şi tată al unei fetiţe de doi ani pe care o are cu Kaili, de 44 de ani, şi-a recunoscut implicarea în scandalul de luare de mită din Parlamentul European şi l-a indicat pe Panzeri drept creierul complotului.

Poliţia a confiscat de la domiciliul lui Panzieri, pus şi el sub acuzare şi aflat la închisoare ca şi Giorgi, 700.000 de euro. Soţia şi fiica lui Panzeri au fost reţinute în Italia.

Un tribunal italian a decis că soţia lui Panzeri poate fi deportată în Belgia, iar marţi ar urma să se decidă dacă şi fiica poate fi extrădată.

Potrivit unor serii de interceptări ale telefoanelor familiei Panzeri, despre care informează marţi tot cotidianul ”Le Soir”, anchetatorii au constatat că cele două femei au călătorit în Maroc pentru a primi ”produse” de la însuşi Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului în Polonia, la care ar face, pare-se, referire şi diplomatul într-o conversaţie cu fostul politician italian şi fondator al ONG-ului Fight Impunity.

Giorgi a recunoscut că a făcut parte dintr-o organizaţie folosită atât de Maroc, cât şi de Qatar, cu scopul de a interveni în afacerile europene, aşa cum a relatat şi Le Soir în urmă cu câteva zile.

În dezvăluirile de marţi, ziarul belgian afirmă că Panzeri a menţionat în faţa judecătorului de instrucţie că europarlamentarul social-democrat belgian Marc Tarabella, cercetat şi el în acest caz, era destinatarul ”cadourilor” din Qatar, lucru pe care acesta din urmă şi apărarea sa l-au negat în repetate rânduri.

În declaraţia sa, Giorgi l-a menţionat şi el pe Tarabella şi pe eurodeputatul social-democrat italian Andrea Cozzolino, pentru care partenerul de viaţă al lui Kaili lucra ca asistent.

Pe lângă Kaili, aflată deocamdată în arest preventiv, mai sunt încarceraţi prin hotărâre judecătorească Panzeri şi Giorgi, în timp ce ”lobby-stul” şi secretarul general al ONG-ului No Peace No Justice, Niccolo Figa-Talamanca, a fost eliberat şi trebuie să poarte o brăţară electronică.

Cei trei au compărut pe 14 decembrie în faţa unui tribunal de corecţie din Bruxelles, într-o audiere la care fusese convocată şi Kaili, dar la care eurodeputata nu s-a putut prezenta, la Palatul de Justiţie, din cauza unei greve a funcţionarilor judiciari, motiv pentru care audierea sa a fost amânată pentru joi.

Liderul sindical Luca Visentini, de la ONG-ul Fight Impunity, a recunoscut luni că a primit 50.000 de euro pentru campania sa pentru a deveni secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), dar a insistat că a fost vorba despre o donaţie care nu a implicat vreun alt troc.

La rândul său, fostul comisar european Dimitris Avramopoulos - asupra politicianului conservator elen nu planează nicio acuzaţie judiciară - a recunoscut că a primit 60.000 de euro în perioada februarie 2021 - februarie 2022 de la Fight Impunity, al cărui membru de onoare era.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22