Pe aceeași temă
„Dezbaterea este nu între mai puțină Europă sau mai multă Europă, ci între afirmarea Europei sau sfârșitul Europei”, a afirmat președintele francez, în aplauzele deputaților reuniți la Strasbourg, după cum relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Da, sfârșitul Europei”, a insistat el, „ceea ce înseamnă revenirea la frontierele naționale, desființarea politicilor comunitare, abandonarea monedei euro”.
„Europa s-a ocupat cu salvarea de vieți, cu lupta împotriva rețelelor criminale” ce profitau de pe urma afluxului de refugiați, însă „Europa a întârziat să înțeleagă că tragediile din Orientul Mijlociu și Africa vor avea consecințe pentru ea”, a afirmat șeful statului francez în fața deputaților europeni.
„Să nu credem că vom fi la adăpost dacă vom lăsa confruntările religioase să se amplifice: acesta va fi un război total”, a atenționat Hollande.
„Trebuie să construim în Siria, cu toți cei care pot să contribuie la aceasta, un viitor politic care să-i ofere populației siriene o alternativă la Bashar al-Assad sau Daesh”, a adăugat președintele francez.
***
Hollande și Angela Merkel au fost prezenți miercuri în Parlamentul European, unde au ținut discursuri și au răspuns întrebărilor europarlamentarilor.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat dur, miercuri, atitudinea României, Cehiei, Slovaciei și Ungariei, care au votat la Consiliul JAI din 22 septembrie împotriva cotelor fixate de UE pentru distribuirea refugiaţilor, explicând că respingerea extracomunitarilor este "un pericol pentru Europa".
"Est-europenii - şi eu mă consider est-europeană - au aflat din experienţă că izolarea nu ajută", a declarat Merkel la o reuniune a Partidului Popular European (PPE), notează Mediafax.
"Mă întristează puţin faptul că exact cei care se consideră norocoşi că au putut vedea sfârşitul Războiului Rece acum se gândesc că pot sta total în afara unor evoluţii ale globalizării", a adăugat Merkel, potrivit site-ului Politico.eu, referindu-se la ţările central şi est-europene, inclusiv România, care au votat împotriva cotelor obligatorii stabilite de Uniunea Europeană pentru distribuirea refugiaţilor.
"Mi se pare că este o atitudine foarte ciudată. De aceea, trebuie să continuăm discuţiile pe această temă, ca prieteni", a spus Merkel răspunzând unei întrebări adresate de un eurodepuat ceh pe tema crizei imigranţilor extracomunitari.
"Refuzul de a primi refugiaţi, în principiu, este - scuzaţi-mă că o spun atât de franc - un pericol pentru Europa", a subliniat cancelarul Germaniei.
CITIȚI ȘI: Merkel, critici dure la adresa celor care au refuzat cotele: Este un pericol pentru Europa