Franţa, alegeri legislative: Partidul lui Macron, majoritatea absolută în Adunarea Naţională

E.b. | 18.06.2017

Partidul lui preşedintelui Emmanuel Macron a obţinut 355 din totalul de 425 de mandate puse în joc la al doilea tur al alegerilor legislative, ce s-a derulat duminică. Cele aproximativ 67.000 de secții de vot din Franța s-au deschis duminică pentru turul al doilea al alegerilor legislative.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Formaţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche, a obţinut majoritatea absolută în camera inferioară a Parlamentului, Adunarea Naţională, arată exit-polluri citate de AFP.

 

Partidul a obţinut 355 din totalul de 425 de mandate puse în joc la al doilea tur al alegerilor legislative, ce s-a derulat duminică.

 

Partidul de dreapta Les Republicains şi formaţiunea UDI vor obţine 125 de mandate, iar Partidul Socialist 49.

 

Formaţiunea lui Jean-Luc Melenchon, la France Insoumise (stânga), şi PCF vor avea 30 de reprezentanţi în Adunarea Naţională, iar Frontul Naţional, al lui Marine Le Pen, opt mandate.

 

Rata de participare la al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative din Franţa, ce s-a derulat duminică, a fost de 44,4%, relatează 20minutes.fr.

 

Rata absenteismului, de 56,6%, este una record.

 

În primul tur de scrutin, absenteismul a atins 51,29%, o premieră în primul tur al alegerilor legislative în Republica a V-a.

 

Cele aproximativ 67.000 de secții de vot din Franța s-au deschis duminică pentru turul al doilea al alegerilor legislative.


Un scrutin în urma căruia se anticipează o majoritate zdrobitoare în Adunarea Națională pentru partidul noului președinte Emmanuel Macron și aliații săi, transmite AFP, preluată de Agerpres.


Peste 47 de milioane de francezi sunt chemați la urne pentru un scrutin de la care se așteaptă confirmarea dorinței de înnoire a scenei politice în pofida unui absenteism pronunțat, care l-ar putea chiar depăși pe cel istoric de acum o săptămână (51,3%).


Ultimele birouri de vot se vor închide la ora 18.00 GMT.
 


Peste 47 de milioane de francezi sunt chemați duminică la urne pentru turul al doilea al alegerilor legislative, în care se așteaptă să-i ofere o majoritate zdrobitoare noului președinte Emmanuel Macron, confirmând dorința de înnoire a scenei politice în pofida unui absenteism pronunțat, care l-ar putea chiar depăși pe cel istoric de acum o săptămână (51,3%), transmite AFP.


După succesul înregistrat în primul tur, pe 11 iunie, de partidul său La République en Marche, președintele Macron așteaptă o 'confirmare' care i-ar permite să-și pună în aplicare programul: flexibilizarea Codului Muncii, moralizarea vieții politice, o lege antiteroristă care să înlocuiască starea de urgență în vigoare în Franța după atentatele din noiembrie 2015.


Aliat cu centriștii din MoDem, partidul său ar putea obține între 400 și 470 de mandate din 577, conform proiecțiilor institutelor de sondare, ceea ce i-ar aduce una din majoritățile cele mai importante din timpul celei de-a 5-a Republici franceze, adică după 1958.


 

Primul tur

 

 

În primul tur, formațiunea înființată doar de un an a întrunit 32,3% din sufragii, mult în fața dreptei ( 21,5%), a stângii radicale (13,7%), a Frontului Național (extrema dreapta, 13,2%) și a Partidului Socialist (9,5%).

 

În total, 1.146 candidați, dintre care 40% femei, își dispută 573 de fotolii de deputat rămase în joc, pentru un mandat de 5 ani.

 

În urma primului tur au fost distribuite doar patru mandate, consecință a absenteismului care, potrivit sondajelor, ar putea atinge duminică 53%-54%, cu circa 12 procente mai multe decât în 2012.

Potrivit unui sondaj Elabe difuzat joi, 61% dintre francezi doresc totuși ca turul al doilea să-l 'rectifice pe primul, cu o majoritate mai puțin importantă decât este așteptat'.

 

Cele două mari familii politice, dreapta și stânga, care structurează viața politică franceză de decenii, se așteaptă însă la un număr mult mai mic de mandate în viitoarea Adunare Națională.

 

Tot conform proiecțiilor, Republicanii (dreapta) nu pot spera decât la 60-132 de mandate (200 în ultima Adunare Națională), iar Partidul Socialist, care anterior a controlat jumătate de mandate, nu va obține decât câteva zeci de locuri.

 

În schimb, Franța nesupusă (stânga radicală) a lui Jean-Luc Mélenchon și Partidul Comunist nu vor obține, cel mai probabil, cele 15 mandate necesare pentru a constitui un grup parlamentar, iar Frontul Național nu este creditat decât cu 1-5 mandate.

 

Printre personalitățile rămase în cursă se află Marine Le Pen — lidera Frontului Național, care vizează un mandat de deputat în fieful său din Hénin-Beaumont (nord), după ce a fost învinsă în turul al doilea al prezidențialelor de Emmanuel Macron—, fostul prim-ministru socialist Manuel Valls, candidat în regiunea pariziană, și Jean-Luc Mélenchon la Marsilia (sud-est)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22