Franța: Proteste față de prelungirea stării de urgență - "Nu suntem stat polițienesc"

Iulian Popescu | 31.01.2016

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în centrul Parisului, şi mai multe sute în diverse oraşe ale Franţei, împotriva stării de urgenţă instituite după atacul terorist din noiembrie, acuzând că țara se transformă treptat într-un stat polițienesc.

Pe aceeași temă

 

Manifestanții au scandat "Starea de urgenţă, stat poliţienesc", "Nu vom ceda", "Stop stării de urgenţă”, scrie Maria Capitaine, corespondentul Curierului Național.

 

La Paris, în ciuda ploii, au fost prezente aproape 20.000 de persoane (5.500 potrivit poliţiei).

În alte 70 de oraşe ale ţării au avut loc acţiuni similare, cele mai importante fiind: Bordeaux (3.000 manifestanţi), Toulouse (aproape 1500 ), Nantes (1.000), Strasbourg, Auxerre, Metz, Bayonne, Nîmes, Monpellier, Limoges, Greonoble, Saint-Etienne, Montauban.

 O viitoare manifestaţie este deja programată pentru vineri 5 februarie, când începe dezbaterea proiectului de revizuire a Constituţiei.

 

Decretată imediat a doua zi după atentatul terorist din 13 noiembrie, în vigoare până la sfârşitul lunii februarie, starea de urgenţă va fi prelungită cu alte trei luni. Legea, prezentată miercurea trecută în şedinţa de guvern, va fi dezbătută la 9 februarie în Senat, iar apoi în Adunarea Naţională.

 

Starea de urgenţă oferă magistraţilor şi poliţiei mijloace de acţiune mult mai ample decât în timpuri normale, ceea ce-i îngrijorează pe apărătorii drepturilor și libertăților civile.  "Este o lege periculoasă pentru democraţie", a declarat Pierre Laurent(PCF), reluat de posturile de televiziune.

 

Reporterii presei franceze au remarcat faptul că manifestaţiile de sâmbătă au reunit în special ecologişti, comunişti, alte grupuri aparţinand ramurii de stânga a Stângii, care doresc cu orice preţ o schimbare generală, o altă alternativă la alegerile prezidenţiale din 2017.

 

"Le Monde" citează însă un sondaj de opinie realizat de Ifop, conform căruia majoritatea cetăţenilor francezi (79%) se pronunţă, totuşi, în favoarea unei noi prelungiri a stării de urgenţă.

 

***

 

Ministrul francez al Justiției, Christiane Taubira, și-a dat demisia miercuri, ziua în care premierul Manuel Valls a prezentat proiectul de reformă constituțională ce vizează o serie de măsuri considerate necesare în lupta împotriva terorismului. Printre acestea se numără și retragerea cetățeniei în cazul francezilor condamnați pentru fapte de terorism care mai au o cetățenie.

 

Taubira a încercat să-l convingă pe președintele Franței să renunțe la această măsură ce va introduce în Constituție o discriminare între cetățeni. Ea a ales în cele din urmă să demisioneze, deoarece nu putea susține în Parlament o măsură pe care o consideră ca fiind o limitare de drepturi și un atac asupra valorilor fundamentale franceze.

 

“Uneori, să reziști înseamnă să rămâi, alteori înseamnă să pleci (…) Fie ca ultimul cuvânt să-l aibă etica și dreptul”, a scris Christiane Taubira pe Twitter.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22