Franta ar putea intrerupe aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului

Iulian Popescu | 25.11.2015

Franța a transmis Consiliul Europei că măsurile ce decurg din starea de urgență instituită după atacurile teroriste din Paris ar putea implica suspendarea respectării Convenției Europene a Drepturilor Omului și susține că există o prevedere ce permite acest lucru, scrie EFE, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

“Contextul internațional și informațiile furnizate de serviciile secrete arată că amenințarea teroristă în Franța va avea un caracter durabil”, se arată într-o notă transmisă de guvernul francez secretariatului general al Consiliului Europei ;i citat[ de Agerpres.

 

Notă invocă articolul 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ce menționează posibilitatea unei derogări excepționale privind aplicarea ei în caz de război sau de alt pericol public ce amenință existența unei națiuni.

 

Totuși, această excepție nu privește și articolele 2, 3, 4 și 7, ce se referă la dreptul la viață, interzicerea torturii, munca forțată sau condamnarea penală atunci când nu există bază legală pentru sancționarea unei infracțiuni.

 

În cazul unor eventuale plângeri ulterioare unei decizii efective de suspendare a aplicării Convenției, Tribunalul pentru Drepturile Omului de la Strasbourg va trebui să se pronunțe de la caz la caz dacă este vorba despre o încălcare a drepturilor omului ce poate fi sancționată de cele patru articole sus-menționate.

 

Franța a mai invocat o dată articolul 15 din Convenție în anul 1984, în timpul tulburărilor din Noua Caledonie, unde o mișcare de secesiune a încercat să obțină independența acestui arhipelag din Oceanul Pacific.

 

Reactii in tarile UE dipă atentatele de la Paris: arestari, controale sporite si angajari de spioni

 

Nu doar Franța ia măsuri controversate după atacurle de pe 13 noiembrie.

Desi a votat pentru cotele obligatorii de refugiati, Polonia a anuntat in urma atentatelor de la Paris ca nu mai este dispusa sa primeasca pe teritoriul sau refugiatii care i-ar reveni. 

 

Polonia nu va mai prelua refugiații, a comentat ministrul de externe polonez desemnat, Konrad Szymanski, sâmbătă, imediat după atentatele de la Paris: "În fața evenimentelor tragice din Paris, nu vedem posibilitățile politice de a implementa (aceste acorduri)"  a scris ministrul desemnat,  într-un comentariu publicat pe portalul de știri (cu orientare de dreapta) wPolityce.pl

 

Poliția bulgară a arestat sambata seara 315 imigranți ilegali și 11 traficanți de persoane în cursul unei operațiuni de proporții. Ministerul de Interne și Agenția pentru Securitate Națională au lansat o operațiune comună vizând depistarea și reținerea imigranților ilegali și traficanților de persoane, în regiunile aflate pe ruta de imigrație ilegală dinspre Turcia spre Serbia: Burgas, Iambol, Haskovo, Pazargik, Vrața, Montana și Vidin. Ministerul de Interne a anunțat călătorii că se pot aștepta la întârzieri din cauza introducerii controlului total la frontierele Bulgariei care sunt și granițe externe ale Uniunii Europene, respectiv cele cu Turcia, Macedonia și Serbia, precum și pe aeroportul internațional din Sofia, a relatat Novinite.

 

Marea Britanie si Germania para sa abordeze altfel situatia, angajand sute de noi spioni. David Cameron, premierul Marii Britanii, a anuntat recent ca, in urma atacurilor teroriste care au avut loc in Franta, 2.000 de spioni vor fi angajati la MI5, MI6 si GCHQ pentru a lupta impotriva "celor care ne distrug pe noi si valorile noastre".
 

Germania va creste si ea efectivele de spioni dupa atacurile teroriste din Franta. BND, serviciul german de informatii externe, va avea 225 de noi angajati, transmite The Telegraph, citand Bild. Dintre acestia, 125 se vor ocupa cu strangerea de informatii privind actele teroriste.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22