Franța avertizează că va bloca adoptarea bugetului UE, dacă nu va fi corelat cu relansarea economică

Laurentiu Gheorghe | 22.04.2020

Franța a avertizat miercuri că nu va vota viitorul buget multianual al UE dacă nu vor fi suplimentate fondurile pentru relansarea economică după distrugerile provocate de pandemia de coronavirus.

Pe aceeași temă

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că UE nu are „de ales” decât să înființeze un fond care „să poată emite obligațiuni comune garantate comunitar” și a solicitat de asemenea, ca viitorul buget pe termen lung al UE care se află în discuție să fie suplimentat față de versiunea catuală.

„Președintele a fost clar în acest sens: nu ne vom da acordul pentru un buget care nu se majorează suficient pentru a ține cont de răspunsul la această criză", a spus un oficial al președinției franceze.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a încercat să înfrângă opoziția unor țări nordice, precum Germania și Olanda, față de asumarea în comun a datoriei, propunând un fond temporar de recuperare european, axat strict pe investițiile viitoare.

În timp ce Franța este deschisă la ideea creării fondului în cadrul bugetului UE, Le Maire a declarat marți că va fi mai eficient dacă ar fi creat ca un vehicul financiar destinat special scopului propus.

Miercuri, un oficial al președinției franceze a declarat că Franța ar accepta mai degrabă ca bugetele UE să aibă o scurtă sincopă, decât să accepte un „acord prost” al așa-numitului Cadru Financiar Multianual (CFM), bugetul pe termen lung al UE pentru 2021-2027.

„Vom avea, oriunde s-ar plasa fondul de recuperare, o discuție cu privire la CFM și pentru asta aveți nevoie de unanimitate”, a spus oficialul.

„Deocamdată, avem mai degrabă bugete de tranziție decât o afacere proastă pentru CFM, indiferent de acest fond de recuperare. Aprobarea Franței și a altor țări va fi indispensabilă în acest punct ”, a mai declarat oficialul francez.

De asemenea, Franța susține propunerea Spaniei pentru crearea unui „fond de recuperare” al UE, a spus oficialul, adăugând că termenii pot fi discutați, dar ar trebui să aibă scadențele la termene îndelungate pentru recuperarea datoriilor.

„Ceea ce este important este principiul: sumele din fond să nu fie ridicol de mici - ar trebui să reprezinte cel puțin câteva procente din PIB-ul european”, a spus oficialul.

„Trebuie să consolidăm transferurile între țările europene cel puțin temporar pe timpul crizei. Și avem nevoie și de datorii pe care să le împărțim în comun. Din nou, nu pentru a mutualiza datoriile trecute, ci pentru a finanța cheltuielile comune necesare după criză ", a spus el.

Oficialul francez a mai declarat, de asemenea, că redeschiderea spațiului Schengen pentru cetățenii non-UE înaintea venirii verii nu este realistă, dar că la frontierele interne, precum cea fanco-germană, controalele ar trebui să înceteze cât mai curând posibil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22