Pe aceeași temă
Dintre cei opt rezidenti eliminati, trei sunt romani si trei francezi, scrie Hotnews, care citeaza un material al BFM TV.
Despre cei dati afara, spitalele spun ca aveau nivelul de competenta al unui student de anul trei, nu puteau diagnostica un pacient, iar unii dintre ei nu erau capabili nici macar sa vorbeasca franceza, potrivt postului respectiv.
Francezii care studiaza in strainatate, inclusiv Romania, "in general, sunt cei care nu au reusit in Franta", potrivit profesorului Philippe Jaury, intervievat de BFM TV.
Le Monde scrie că, in 2014, 250 de candidati din Uniunea Europeana care au urmat cursuri in afara Frantei au trecut examenul de rezidentiat, iar jumatate din rezidentii din 2015 isi facusera studiile in Romania. "Trebuie insa sa linistim pacientii. 99% dintre rezidenti sunt excelenti si isi fac foarte bine treaba. Nu trebuie sa ii stigmatizam", a insistat Philippe Jaury, citat de Hotnews, care a preluat BFM TV.
Profesorul Bernard Charpentier, citat de Liberation, deplange "absenta armonizarii studiilor si a diplomelor la nivel european" care poate conduce la "puternice disparitati de la o tara la alta". "Anumite tari precum Romania nu prevad niciun concurs" la admiterea in facultate, a explicat profesorul Charpentier.
In centrul criticilor se afla Universitatea de Medicina din Cluj, unde studentii care nu au reusit sa ia examenul din Franta pot studia, dupa o simpla selectie de dosar, in schimbul unei taxe de 5.000 de euro pe an, mai scrie Hotnews, care citeaza presa franceza.
Solene Noret, presedintele asociatiei studentilor francofoni din Cluj, sustine ca acesti studenti sunt bine pregatiti, nu se face rabat de la rigoare academica, si argumenteaza: "In 2015, cel mai bun s-a clasat (dintre cei care au absolvit la Cluj – n. red.) pe locul 168 din 9.000 de candidati".
In momentul de fata, Franta cauta o solutie la aceasta problema, in conditiile in care deficitul de medici se accentueaza si este de asteptat ca golul sa fie umplut cu tot mai multi migranti.